Jyllands-Posten

Sådan kan man forvandle hjemmets glemte skatte til kontanter

Flere saelger deres ting på brugtmarke­der og auktioner. Her kan man laese, hvad der saelger bedst.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Der kan vaere gode penge at tjene ved bruge nogle timer på at rydde op på loftet. Eller ved at tage et grundigt kig i skabe og skuffer. Interessen er fortsat høj blandt auktionshu­senes kunder.

»Der er staerk efterspørg­sel på moderne kunst og design, på vin og på luxury som ure, håndtasker og smykker. Men helt grundlaegg­ende handler det om – uanset tidsperiod­e – at have noget af god kvalitet,« forklarer Kasper Nielsen, salgs- og vurderings­chef ved Bruun Rasmussen Kunstaukti­oner.

Han naevner samtidskun­stnere som Tal R, Anette Harboe Flensburg, Cathrine Raben Davidsen og Michael Kvium.

Når det gaelder urene, er det maerker som Patek Phillippe, Rolex og Audemars Piguet, der opnår de bedste priser.

Rift om det eksklusive

Direktør Mette Rode Sundstrøm, Lauritz.com, konstatere­r, at køberne saerligt efterspørg­er den mere eksklusive kunst, de dyrere klassiske møbler, de mest anerkendte vintage-ure eller de luksuriøse biler.

»Vores købende kunder efterspørg­er fortsat isaer de klassiske møbler og lamper, moderne og aeldre kunst af god kvalitet, porcelaen, keramik og sølv samt vintage ure og smykker. Som en nyere tendens stiger interessen og efterspørg­slen markant på klassiske biler og vintage fashion,« oplyser Mette Rode Sundstrøm.

Lauritz.com har lige nu en online-auktion over klassisk vintage biler.

Det behøver ikke at vaere et problem at få maleriet eller de klassiske stole vurderet. De to auktionshu­se giver begge mulighed for gratis online-vurdering ud fra et uploadet billede. Men det er også muligt at møde op med tingene. Eller at få besøg af en vurderings­ekspert.

Mens aktier og obligation­er er styrtdykke­t i år, siger de to auktionshu­se, at deres priser stadig er nogenlunde stabile med mange købere, der foreløbig ikke er ramt af de stigende omkostning­er hos danske familier.

»Købernes lyst til de dyreste kunstvaerk­er falder normalt med aktiekurse­rne. Under – og umiddelbar­t efter covid-19 – aendrede dette billede sig totalt. Selv om aktiekurse­rne faldt, kunne priserne på vores auktioner stige,« siger Kasper Nielsen.

Han fortaeller, at de første auktionsda­ge af 3. kvartals internatio­nale traditione­lle auktion i denne og naeste uge har bekraeftet, at køberne fortsat er i markedet med høje priser.

Øget fokus på genbrug

Mette Rode Sundstrøm fortaeller, at trafiktall­ene på 1,5 mio. online-besøg om måneden og ca. 10.000 kunderegis­treringer om måneden stadig er stabile, men at man holder taet øje med udviklinge­n. Hun mener, at der er kommet en ny type kunder til.

»Det paene prisniveau på vores auktioner afspejler den voksende interesse for at købe og indrette sig med genbrug. Vi ser blandt køberne en ny generation – forstået mere som holdning end i alder – der foretraekk­er at købe isaer brugte møbler, lamper og porcelaen, men også personlige accessoire­s som ure, smykker og vintage fashion frem for nyt,« vurderer Mette Rode Sundstrøm.

 ?? ?? Direktør Mette Rode Sundstrøm, Lauritz.com. Foto: PR
Direktør Mette Rode Sundstrøm, Lauritz.com. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark