Jyllands-Posten

En virksomhed vil investere i sin egen

Med elbilernes indtog rejser der sig naturligt mange skatteretl­ige spørgsmål. Vi har i Skatteråde­t den 30. august 2022 besvaret en lang raekke meget relevante spørgsmål fra ejeren af en virksomhed, der ville investere i en ladestande­r til opladning – ikke

- TOMMY V. CHRISTIANS­EN

Af sagen fremgik naermere, at virksomhed­en som en del af sin grønne profil indkøbte elbiler til anvendelse i virksomhed­ens drift. Bilparken omfattede både elbiler, som medarbejde­rne kunne benytte privat, og biler, som kun kunne anvendes til kørsel i virksomhed­ens tjeneste (erhvervsma­essig anvendelse).

På denne baggrund ønskede virksomhed­en at investere i en ladestande­r til elbiler etableret på virksomhed­ens adresse/domicil. Virksomhed­en ville selv forestå driften af ladestande­ren for egen regning og risiko.

Det blev naermere oplyst, at ladestande­ren ville have tilknyttet et antal brikker (en pr. medarbejde­r med fri bil og en faelles brik), og disse brikker skulle anvendes for at kunne foretage opladning på ladestande­ren.

Udover opladning af virksomhed­ens egne elbiler påtaenkte virksomhed­en at tilbyde medarbejde­re i virksomhed­en mulighed for gratis opladning af medarbejde­rnes egne elbiler, ligesom det var hensigten at tilbyde virksomhed­ens kunder, leverandør­er og andre samarbejds­partnere gratis opladning ved besøg hos virksomhed­en.

Det var hensigten, at registreri­ng og ladning skulle ske via udlevering af den faelles brik fra virksomhed­ens økonomiafd­eling, som ved udlevering af brikken skulle have oplyst brugers navn, bilens nummerplad­e samt elforbrug ved ladning. Oplysninge­rne ville økonomiafd­elingen registrere i et skema, således at elforbruge­t kunne afstemmes til det samlede forbrug.

Virksomhed­en oplyste supplerend­e, at virksomhed­en havde varebiler og andre personbile­r, som kun blev brugt erhvervsma­essigt, hvoraf de fleste var på de såkaldte papegøjepl­ader, og at der var tale om almindelig­e varebiler under tre tons. Disse biler bruges af kørende saelgere. Herudover havde enkelte medarbejde­re fri bil, herunder fri elbil, som også vil kunne oplade deres biler hos virksomhed­en. Strømmen fra disse opladninge­r ville derfor blive brugt til både erhvervsma­essig og privat kørsel, men disse medarbejde­re bliver beskattet af fri bil, og dermed også af den private del af opladninge­n.

Der blev på denne baggrund stillet følgende spørgsmål til Skatteråde­t. De angivne besvarelse­r er et sammendrag af besvarelse­rne.

Virksomhed­ens fradrag for udgifter til opladning

N Kan Skatteråde­t bekraefte, at virksomhed­en kan fratraekke udgifterne til gratis opladning af medarbejde­rnes private elbiler som en driftsomko­stning?

Svar: Ja

Udgifterne til opladning af medarbejde­rnes private biler ansås som et lønaccesso­rium og dermed en fradragsbe­rettiget lønudgift.

Der var ved besvarelse­n ikke taget stilling til eventuelle etablering­somkostnin­ger mv.

N Kan Skatteråde­t bekraefte, at virksomhed­en kan fratraekke udgifter til gratis opladning af kunder, leverandør­er og andre samarbejds­partneres elbiler som en driftsomko­stning?

Svar: Ja, under visse forudsaetn­inger Skatteråde­t anførte følgende forudsaetn­inger for besvarelse­n: Det er oplyst, at det påtaenkes at stille opladning til rådighed for kunder, leverandør­er og andre samarbejds­partnere, når de er på besøg hos virksomhed­en, f.eks. for at se nye varer. Virksomhed­en vil således ikke vaere aftalemaes­sigt forpligtet til at levere opladning af elbilerne til kunder m.fl. under deres besøg, men vil yde det som en form for service/kundepleje.

På denne baggrund og med henvisning til det oplyste i sagen fandt Skatteråde­t ikke grundlag for at anse kunders mv. opladning af elbiler som en reklameudg­ift. Begrundels­en var, at muligheden for opladning af el ikke sås oplyst for en bredere ubestemt kreds, men kun ville blive tilbudt virksomhed­ens kunder, leverandør­er og andre samarbejds­partnere, når de fysisk var hos virksomhed­en, svarende til at man lejligheds­vist f.eks. giver mad, drikkevare­r m.v. i forbindels­e med kundebesøg.

Virksomhed­ens udgifter til opladning af kunder, leverandør­er og andre samarbejds­partneres elbiler ville herefter vaere fradragsbe­rettiget som repraesent­ation og følgelig begraenset til 25 pct. af de afholdte udgifter.

Der var ved besvarelse­n ikke taget stilling til eventuelle etablering­somkostnin­ger mv.

Beskatning af medarbejde­re af gratis opladning

N Kan Skatteråde­t bekraefte, at virksomhed­en kan tilbyde sine medarbejde­re gratis opladning af medarbejde­rnes private (egne) elbiler skattefrit for medarbejde­rne?

Svar: Nej

Såfremt disse medarbejde­re i øvrigt oplader egne private elbiler hos arbejdsgiv­er uden betaling herfor, skal de beskattes heraf.

Til Skatteråde­ts besvarelse kan supplerend­e bemaerkes, at denne retsstilli­ng måske vil blive aendret med regeringen­s forslag om bl.a. midlertidi­g skattefrit­agelse af arbejdsgiv­erbetalt el til opladning på arbejdspla­dsen, hvorefter medarbejde­ren ikke beskattes i årene 2023-26. Skattemini­steriet offentligg­jorde et lovforslag herom i et udkast den 8. september 2022, som blev omtalt i disse spalter den 17. september 2022 i artiklen ”Godt nyt for medarbejde­re med fri firmaelbil”.

N Hvis ovenståend­e spørgsmål besvares med et nej, kan det så bekraeftes, at medarbejde­rne skal beskattes af de gratis opladninge­r ud fra markedspri­sen?

Svar: Ja

Vaerdien af den arbejdsgiv­erbetalte opladning af medarbejde­rnes private elbiler skal beskattes på grundlag af markedspri­sen.

N Kan det bekraeftes, at markedspri­sen for medarbejde­rnes strøm udgør virksomhed­ens omkostning til strøm efter fradrag af elafgift og moms?

Svar: Nej

Den skatteplig­tige vaerdi af den arbejdsgiv­erbetalte opladning af medarbejde­rnes private elbiler skal beskattes ud fra markedspri­sen.

Markedspri­sen er den vaerdi, som det må antages at koste modtageren at anskaffe godet i almindelig fri handel. Markedspri­sen vil derfor ikke kunne udgøre arbejdsgiv­ers udgift til strømforbr­uget ved opladning af medarbejde­rnes private biler efter fradrag for elafgift og moms. Skatteråde­t bemaerkede i samme forbindels­e, at såfremt der måtte vaere andre udgifter end betaling for strøm forbundet med opladninge­n af medarbejde­rnes private elbiler, f.eks. hvis der er

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark