Jyllands-Posten

Det blaeser på boligmarke­det, som heldigvis er bedre sikret mod økonomisk storm end tidligere

Selv om der blaeser nye vinde på boligmarke­det, så er det i god balance, inden modvinden for alvor rammer.

- SØREN KRISTENSEN Cheføkonom i Sydbank finans@finans.dk

Der er nok at bekymre sig om som boligejer i øjeblikket. Elregninge­n vokser, for hver gang den lander i postkassen, og opvarmer man huset med gas eller traepiller, har man endnu en økonomisk hovedpine. Det er dog ikke det eneste, for nu er situatione­n på boligmarke­det også vendt 180 grader.

Fra at vaere i en situation, hvor udbuddet af boliger var meget begraenset, prisafslag ikke-eksisteren­de, og markedet var praeget af store prisstigni­nger, så er det nu helt anderledes. Der er blevet langt flere boliger at vaelge imellem, boligsaelg­erne er tvunget til at give nedslag, og sidst men ikke mindst ser vi nu også, at priserne er begyndt at falde.

Den store drivkraft bag den nye situation er selvfølgel­ig renterne, som er steget voldsomt i løbet af i år. Det beskaerer råderummet hos dem, der gerne vil købe en bolig, og derfor har boligmarke­det fået det svaerere.

Det kan for nogle boligejere godt give anledning til lidt bekymring. Saerligt fordi vi langtfra har set hele effekten af rentestign­ingerne endnu, mens der også er meget, der tyder på, at renterne ikke engang er faerdige med at stige endnu.

Det må også løbe nogle boligejere koldt ned ad ryggen, når de kigger over sundet til vores svenske naboer, hvor boligprise­rne nu rasler ned. I den seneste tid er boligprise­rne i hele Sverige faldet med 8 pct., mens en lejlighed i Stockholm nu er blevet 12 pct. billigere. Samtidig tyder intet på, at priserne er stoppet med at falde.

Så galt behøver det dog ikke at gå herhjemme. For hvor boligmarke­det i Sverige er løbet ud af trit med økonomien, så er det ikke helt på samme måde tilfaeldet herhjemme. Godt nok har de seneste års prisfest betydet, at boligmarke­det nu ser dyrt ud. Men ikke i et omfang, hvor man kan tale om en boligboble.

Her kan vi kigge på den såkaldte boligbyrde, der er et mål for, hvor stor en andel af den disponible indkomst man skal bruge på renter, afdrag og boligskatt­er, hvis man har en bolig med 95 pct. belåning (80 pct. i realkredit og 15 pct. i banken).

Det tal har vaeret stigende, i takt med at både boligprise­r og renter er kravlet op, men heldigvis ikke til alarmende niveauer, når vi kigger på landet som helhed. Godt nok er boligbyrde­n nu over gennemsnit­tet for dette årtusinde, men fortsat langtfra niveauet op til finanskris­en.

Det gaelder dog ikke alle steder. Hvis boligbyrde­n i København skal ned på niveauet for gennemsnit­tet for dette årtusinde, så vil det alt andet lige kraeve et prisfald i omegnen af 25 pct. Det tilsvarend­e tal for hele landet er mere beskedne 7 pct.

Derfor er det også sådan, at det nok bliver vaerre endnu på boligmarke­det for boligsaelg­erne. Priserne vil med stor sandsynlig­hed falde yderligere, og de vil nok falde mest i de dyreste områder, men altså naeppe så meget som under finanskris­en eller i Sverige. Vi forventer altså heller ikke i København prisfald på hele 25 pct.

Det bør vaere en trøst for de fleste boligejere, for overordnet set fortaeller boligbyrde­n en historie om, at boligmarke­det denne gang er i bedre balance, inden modvinden rammer.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark