Jyllands-Posten

»Når man engagerer sig i mennesker i fritiden, på skolen og i brugsen, så gør man det også i højere grad på arbejdet«

Arbejdsgla­eden stiger, desto taettere chefen bor på virksomhed­en, viser et nyt studie. Fagforenin­gen Lederne stiller dog spørgsmål ved undersøgel­sens resultater og mener, at det handler om noget andet.

- RANE VON BENZON karriere@jp.dk

Et nyt studie fra Københavns Universite­t viser, at det kan gavne de ansattes arbejdsgla­ede såvel som arbejdsmil­jøet i virksomhed­en, hvis chefen bor i naerheden af virksomhed­en.

Forskerne har ved hjaelp af rapporter fra Arbejdstil­synet og arbejdspla­dsvurderin­ger fra de ansatte blandt andet fundet frem til, at det er mindre sandsynlig­t, at virksomhed­erne får påtaler fra Arbejdstil­synet, hvis chefen bor indenfor fem kilometer fra virksomhed­ens matrikel.

»Et godt naboskab skaber et bedre arbejdsmil­jø, og det er også positivt for virksomhed­ens drift. Tilmed finder vi en staerkere effekt, når der også er sociale relationer udenfor arbejdspla­dsen,« siger Morten Bennedsen, professor ved Økonomisk Institut på Københavns Universite­t og medforfatt­er af rapporten.

Betydninge­n ved det naere

Af de virksomhed­er, som forskerhol­det har undersøgt, har en tredjedel ledere, som bor inden for en fem kilometers radius fra virksomhed­en. Konkret viser undersøgel­sen, at virksomhed­er med en naboskabsc­hef har

3,6 procentpoi­nt mindre tilbøjelig­hed til at få påtaler fra Arbejdstil­synet.

Dertil kommer, at de ansatte på disse virksomhed­er følger sig »vaesentlig­t mere involvered­e i beslutning­er på arbejdspla­dsen« og vurderer deres arbejdsmil­jø som »mere retfaerdig­t og mere rummeligt«.

Ifølge Morten Bennedsen kan effekten skyldes tre ting. Der er dels et fysisk element, som handler om, at chefen har bedre mulighed for at vaere til stede på virksomhed­en, når han bor taet på den.

»Han kan vaere der hurtigere og eksempelvi­s dukke op midt om natten, hvis det er nødvendigt,« fortaeller han.

Derudover arbejder de med en teori, som hedder place attachment. Det handler i bund og grund om følelsesma­essige bånd, man kan knytte til fysiske steder. Man kender det saerligt fra familieeje­de virksomhed­er, der drives generation efter generation det samme sted.

»Hvis man bor i Billund og har drevet sin virksomhed det samme sted igennem tre generation­er, så betyder Billund noget for dig og virksomhed­en,« siger Morten Bennedsen.

Og så er der den tredje grund, som handler om tillid mellem mennesker.

»Den tredje grund kan vaere, at når du er engageret i naboskabet, så skaber du sociale relationer. I hverdagen møder man også direktøren i brugsen, og det er med til at underbygge tilliden og relationer­ne,« lyder det.

I de virksomhed­er, hvor medarbejde­rne og direktøren har børn i samme skole på samme årgang, ser vi et bedre arbejdsmil­jø. MORTEN BENNEDSEN, PROFESSOR VED ØKONOMISK INSTITUT PÅ KØBENHAVNS UNIVERSITE­T

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark