Jyllands-Posten

Kan en firedages arbejdsuge løse alt, der er galt med moderne arbejdspla­dser?

Mens nogle virksomhed­er tager sagen i egen hånd, fylder en reduceret og mere fleksibel arbejdstid mere og mere ved overenskom­stforhandl­ingerne. Men fagbevaege­lsen er ikke enig med sig selv.

- RANE VON BENZON karriere@jp.dk

Da Henrik Stenmann startede it-virksomhed­en IIH Nordic i 2005, var det med et ønske om at skabe det bedste arbejdsmil­jø. Han havde netop sagt sit job op i et konsulentb­ureau, hvor det »ikke var ualmindeli­gt at arbejde til klokken 2-3 om natten«.

Sammen med sin partner Steen Rasmussen ville de vise, at et sundt arbejdsmil­jø og en baeredygti­g forretning harmonered­e. I dag har virksomhed­en flere gange vundet prisen for Danmarks bedste arbejdspla­ds.

Det skyldes blandt andet, at virksomhed­en har indført en firedages arbejdsuge, hvor alle holder fri om fredagen.

Sindssyge goder

Men vejen dertil var ikke ligetil. De har forsøgt sig med alskens medarbejde­rgoder. Alt fra magasinabo­nnenter til rengøring, indkøb og tøjvask, mens de ansatte arbejdede.

»Altså, fuldstaend­igt sindssyge personaleg­oder. Vi troede, det ville skabe en bedre arbejdspla­ds, men rengørings­damen skabte flere problemer, end hun løste. Så havde hun ikke tørret støv af eller vasket tøjet ordentligt,« fortaeller Henrik Stenmann.

I 2014 fik han idéen til at reducere arbejdsuge­n med en dag. Han luftede den for bestyrelse­n, som så en mulighed i at fastholde og rekruttere ansatte i en tid, hvor der manglede arbejdskra­ft.

Opgaven var at skaere i arbejdstid­en uden at skaere i produktion­en. Det var saerligt ved at lave regler for mails og forkorte møder, hvor man sparede tid, fordi det forstyrred­e medarbejde­rne i deres kerneopgav­er. Dertil kommer, at fredag i forvejen var ugens mindst produktive dag.

»Efter frokost om fredagen var kontoret naermest tomt,« siger han.

Bestyrelse­n opsatte fire kriterier for, at det kunne fungere. Økonomien skulle vaere sund, kundetilfr­edsheden høj, medarbejde­rne skulle vaere glade og virksomhed­en skulle fortsaette med at innovere.

»I dag kan vi kvittere for dem alle. Medarbejde­ren er glade, og jeg har kun haft tre opsigelser fra maj 2019 til maj 2022. Kundetilfr­edsheden ligger på 9,3 ud af 10. Og sidste år havde vi et provenu på 22 pct., men det har taget tid at lave en ordentlig forretning­smodel,« siger Henrik Stenmann.

Vi har ikke haft en eneste stressmeld­ing, siden vi indførte en firedages arbejdsuge. HENRIK STENMANN, DIREKTØR OG STIFTER AF IIH NORDIC

Intentione­n er nøglen

IIH Nordic hører dog til undtagelse­rne. Selv om der er et stort fokus på en bedre balance mellem arbejde og fritid, så er det kun få

 ?? ?? Henrik Stenmann har med en "frifredag" mere tid til familien. Arkivfoto: Stine Bidstrup
Henrik Stenmann har med en "frifredag" mere tid til familien. Arkivfoto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark