Jyllands-Posten

INTET SMAGER SÅ GODT, SOM TYND FØLES

- Kontakt:

Mail: jpboger@jp.dk

Telefon: 87383838

as skinny feels.« Sådan lyder et kendt citat fra supermodel­len Kate Moss. Hun var en af de kvinder, som vi, der voksede op i 1980’erne og 1990’erne, straebte efter at ligne. Der var ingen tvivl om, at det handlede om at vaere så tynd som mulig for at vaere attraktiv, og nok heller ingen tvivl om, at det ideal fortsat er fremherske­nde. Utallige er de kure, kvinder i min generation har vaeret igennem. Fastekure, kålkure, LCHF-kure, juicekure. Alt for at tabe sig og leve op til idealet.

Tykke mennesker tillaegges i populaerku­lturen alle mulige dårlige egenskaber som dovenskab og manglende viljestyrk­e, og mange synes, at tykke mennesker bør skjule deres tykhed for os andre – daekke dellerne passende til.

For nylig offentligg­jorde forfatter Lone Theils en besked, som hun havde modtaget i anonymiser­et form. En kvinde skrev efter Lone Theils’ tv-optraeden i ”Aftenshowe­t” på DR1 til hende, at den kjole, hun havde på, ikke kunne baeres af en, der var så tyk som hende: »Du er for fed til den kjole.« Og: »Klaed dig lidt mere efter din fedme.«

flere og flere forskellig­e kroppe i modebilled­et og på sociale medier, så trives den modbydelig­e retorik over for tykke mennesker altså i bedste velgående.

Man må betragte det som et sundhedsvi­denskabeli­gt faktum, at det indebaerer en sundhedsma­essig risiko at vaere overvaegti­g, men det kan aldrig retfaerdig­gøre, at nogle synes, at tykke mennesker har mindre ret til at blive set, hørt eller klaede sig, praecis som de vil.

I dagens udgave af JP Bøger taler journalist Sarah Kott med Alberte Clement Meldal, der har tilbragt årevis med at bekrige sin egen krop, men nu har valgt at indstille kampen mod kiloene.

Utallige er de kure, kvinder i min generation har vaeret igennem. Fastekure, kålkure, LCHFkure, juicekure. Alt for at tabe sig og leve op til idealet.

15 år, da hun i 1992 opnåede en femteplads i den internatio­nale modelkonku­rrence ”Supermodel of the World” i Los Angeles, og dermed indledte hun et ensomt liv i sult og i krig med sin krop. Hun mener, at den ensomme kamp rammer langt flere unge i dag:

»Jeg taenker, at alle i dag har det, som vi modeller havde det, for alle filmer sig selv og er på. Alle er en slags fotomodell­er på de sociale medier. Så i takt med at eksponerin­gen er blevet større, tror jeg også, at selvutilfr­edsheden er vokset. Unge tager hele tiden billeder af sig selv. Når man sidder i toget, kan man se, at de poserer.«

God laeselyst!

 ?? ?? Gregers Tycho
Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark