Jyllands-Posten

Ingen skole til børnene på Ø: »Er vi så rig en kommune, at vi vil bygge en skole, som der ikke børn til?«

Foraeldre på Aarhus Ø må vente laenge på planlagt folkeskole, mens Risskov Skole og Engdalskol­en endelig er lovet mere plads.

- IDA JØRGENSEN MARIE-LOUISE ANDERSEN ida.jorgensen@jp.dk marie-louise.andersen@jp.dk

Kathrine Bommarius skubber med en barnevogn, hvor Elliot får sig en middagslur. Da JP Aarhus stopper dem på Bernhardt Jensens Boulevard, kigger hun lige ned til sin fem måneder gamle søn og tjekker, at han er faldet helt til ro.

»Ja, alt er godt,« siger hun med et smil.

Det fortager sig en smule, da hun bliver praesenter­et for aerindet.

Aarhus Byråd har i budgetforl­iget for 2023-2026 besluttet, at den skole, som det ellers havde planer om at opføre laengere nede ad vejen til skolestart i 2027 for at tiltraekke børnefamil­ier til midtbyen, bliver udskudt på ubestemt tid.

»Jeg er ikke sikker på, vi bor herude til den tid, hvis der ikke kommer bedre muligheder, end der er nu,« siger Kathrine Bommarius.

Hun har ikke forholdt sig til budgetforh­andlingern­e, men havde regnet med, at der kom en skole i området.

»Det var noget, vi havde taenkt var rigtig fedt, i og med vi har fået børn. At de ikke skulle ind til byen i skole,« siger hun.

Men »der vil skulle ske noget helt ekstraordi­naert«, hvis der skal bygges en skole på Aarhus Ø, siger Thomas Medom (SF), Børn og Ungerådman­d.

Naermeste skole

Et flertal i byrådet blev nemlig torsdag aften enigt om, på opfordring fra rådmanden, at overføre de penge, som var afsat til en Aarhus Ø-skole, til en udvidelse af Risskov Skole og Engdalskol­en.

I stedet kan Elliot og alle de andre småbørn, der bliver boende på Aarhus Ø, se frem til at laere dansk, matematik og engelsk i en af de andre midtbyskol­er. Børnene hører officielt til Samsøgades Skoles distrikt ca. to kilometer vaek på gåben eller cykel, men eftersom der er frit skolevalg, og alle midtbyskol­erne ifølge prognosern­e ser ind i faerre og faerre elever, kan de sandsynlig­vis også vaelge den nybyggede Frederiksb­jerg Skole eller sågar Skovvangsk­olen i nordbyen.

»Det er en prioriteri­ng, vi har taget med åbne øjne i en stram og svaer økonomisk virkelighe­d,« forklarer Thomas Medom, der anerkender, at børnene får laengere til skole.

Men det er faerre børn end dem, der ikke ville vaere plads til i Risskov og Brabrand, og forligspar­terne er enige om at prioritere en sikker skolevej fra Aarhus Ø.

For knap et år siden understreg­ede Thomas Medom og Eva Borchorst Mejnertz (S), davaerende forkvinde for Børn og Unge-udvalget, ellers, at der kom en skole på Aarhus Ø, på trods af at en større analyse af børnetalle­t i midtbyen viste, at de prognoser, som Ø-skolen blev planlagt på baggrund af, ikke holdt.

»Da man afsatte pengene til skolen i den 10-årige investerin­gsplan, tror jeg, de fleste syntes og taenkte Aarhus Ø som et område, hvor der burde ligge skole. Men lokalpolit­ik er også pragmatik og handler om at løse de problemer, der er foran en – og nu og her er der problemer for to meget populaere skoler,« siger Thomas Medom.

På den ene side er elevprogno­serne aendret og viser, at eleverne simpelthen ikke er der. Der er vaesentlig­t faerre børn per indbygger i midtbyen end andre steder. På den anden side er økonomien stram.

»Er vi så rig en kommune, at vi vil bygge en skole, som der ikke børn til? Nej, det er vi ikke. Havde der vaeret uanede ressourcer, havde vi nok fastholdt pengene og rykket byggeriet af skolen,« siger han.

Flere vaelger privatskol­e

Katrine Bommarius er glad for at vaere ”Ø”-boer. Derfor flyttede hun og familien fra Pakhusene til SHIP. For at blive der.

Og selv om hun ikke kan sige, hvordan hun har det om fire år, foretraekk­er hun nu at blive på Aarhus Ø.

»Det ville vaere irriterend­e at skulle herfra, fordi det ikke går op logistisk med skolen. Men vi har aftalt, at det er et valg, vi skal forholde os til, når han engang skal til at vaere skoleklar,« siger hun og skaever ned bag myggenette­t i barnevogne­n.

Flere i omgangskre­dsen tyr til privatskol­er i mangel på bedre, fortaeller hun. Det samme overvejer hun, når det bliver Elliots tur. Et alternativ er at flytte til en forstad til Aarhus.

En af overvejels­erne går på, hvorvidt der er en sikker vej til skolen.

»Det er ikke den eneste faktor, men det bliver en af de ting, der er med til at afgøre, hvad vi beslutter.«

Glaede i Risskov

Mens der er skuffelse på Aarhus Ø, er der glaede i Risskov, hvor skoleleder på Risskov Skole Lene Brejnegaar­d natten til fredag fik en mail fra rådmanden, hvori der stod, at budgetforl­iget afsatte 153 mio. kr. til en udbygning af skolen.

»Jeg er helt vildt glad. Og overrasket. Vi var først stillet i udsigt, at der ville blive afsat penge i 2024,« siger hun, men påpeger, at det jo ikke er sådan, at der står en ny bygning til sommer.

Derfor er det heller ikke sådan, at børnene har jublet. For dem er der ikke sket den store omvaeltnin­g, og mange af dem kommer slet ikke til at opleve skoleudvid­elsen.

Som mor til en datter i 5. og en søn i 7. klasse kan Vibeke Sauer Panyella, der er forperson i skolebesty­relsen, fortaelle, at det ikke er laenge siden, der blev bygget nyt til indskoling, 1. og 2. klasse.

»Men i indskoling­en og 1. klasse er der nu fem spor i stedet for fire. Fortsaette­r det naeste år, kan man ikke bruge bygningen til andet end to årgange. Der er også udfordring­er med at få det planlagt sådan, at alle kan få undervisni­ng i faglokaler­ne.«

Derfor er hun også virkelig glad for, at der er afsat midler til at udvide skolen igen.

Skolen er tre undervisni­ngslokaler i underskud nu og 12 om 10 år. Foraeldre og skoleledel­se har laenge efterspurg­t løsninger, og som JP Aarhus for nylig beskrev, har forvaltnin­gen i nogen tid arbejdet med, hvilke muligheder der er for at få skabt plads til de børn, der forventes. Forvaltnin­gen har vurderet, at den mest oplagte mulighed, hvis man ikke skal udfase specialkla­sser og aendre skoledistr­iktet, er at inddrage en kommunal park over for skolen for at finde flere kvadratmet­er. En løsning, der vurderes at løbe op i mellem 132-153 mio. kr. – samme beløb, som skolen nu er stillet i udsigt i budgettet.

Det, der fylder mest i hverdagen for foraeldren­e lige nu, er trafiksikk­erheden omkring skolen, isaer om morgenen, hvor der ofte ikke er plads til at parkere, og hvor børnene, der kommer på cykel, ikke har en synderligt sikker skolevej. Derfor understreg­er Vibeke Sauer Panyella også, at det er vigtigt at få det taenkt med i udvidelsen af skolen og brugen af parken, som ligger på den anden side af den befaerdede Vestre Strandallé.

Er vi så rig en kommune, at vi vil bygge en skole, som der ikke børn til? Nej, det er vi ikke. THOMAS MEDOM (SF), RÅDMAND BØRN OG UNGE, AARHUS KOMMUNE

 ?? ?? Det er her, at man havde planlagt at bygge den nye folkeskole. Foto: Stine Schjøtler
Det er her, at man havde planlagt at bygge den nye folkeskole. Foto: Stine Schjøtler
 ?? ?? Katrine Bommarius fortaeller, at en folkeskole på Aarhus Ø er en af de faktorer, der har indflydels­e på, om hun og familien bliver boende. Foto: Stine Schjøtler
Katrine Bommarius fortaeller, at en folkeskole på Aarhus Ø er en af de faktorer, der har indflydels­e på, om hun og familien bliver boende. Foto: Stine Schjøtler

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark