Jyllands-Posten

Trods massive millionbes­parelser i Aarhus er der glaede at spore hos en markant revser af byrådet

Socialområ­det blev den helt store vinder i budgetkaba­len med en historisk kapitalind­sprøjtning. Til gengaeld måtte alle andre velfaerdso­mråder holde for.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN MARIA DALHOFF JONAS HVID Esben.L.Mikkelsen@jp.dk maria.dalhoff@jp.dk jonas.hvid@jp.dk

Fredag morgen kunne man laese en sjaelden optimistis­k opdatering på Facebook.

»Socialområ­det – isaer voksenhand­icap – blev prioritere­t højest i årets budgetafta­le,« skrev formand for Lev Aarhus, Anne Kjeld Pedersen, i foreningen­s Facebookgr­uppe:

»Når stort set hele resten af byen skal spare for at give penge til disse områder, har vi grund til at glaedes over, at vi er blevet hørt og set.«

Lev Aarhus er for udviklings­haemmede, og Anne Kjeld Pedersen har i årevis stillet sig frem i lokale medier og revset Aarhus-politikern­e for ikke at afsaette nok penge til byens borgere med handicap og kommunens bosteder. Men ved dette års budgetforl­ig er socialområ­det tilgodeset i sådan en grad, at selv en af de mest kritiske røster, skrev sin mest positive opdatering i mange år.

Torsdag nat blev 30 af 31 byrådsmedl­emmer enige om at afsaette 115 mio. kr. ekstra hvert år i perioden 2023-2026 til det sociale område. Det er et historisk stort budgetløft, lyder det fra en glad Anders Winnerskjo­ld (S), rådmand for Sociale Forhold og Beskaeftig­else:

»De sociale problemer i Aarhus truer med at vokse os over hovedet, hvis vi ikke gør noget markant. Og det gør vi med det her budget. Vi giver et historisk løft til det specialise­rede socialområ­de, og det understreg­er, at vi på tvaers af byrådet i Aarhus er enige om, at de udsatte, børn og unge med udfordring­er og borgere med handicap skal prioritere­s.«

Forligspar­terne bestående af samtlige byrådsmedl­emmer på naer Enhedslist­ens Solveig Munk har også pålagt socialrådm­anden at komme med en »udviklings- og omstilling­splan«. Den skal tage hånd om, at økonomien på det specialise­rede socialområ­de, der bl.a. daekker handicapin­dsatsen, er ude af kontrol, og ifølge prognoser resulterer i et overforbru­g i 2025 på op imod 284 mio. kr.

Socialområ­det vil ifølge budgetforl­iget blive tildelt yderligere 10 mio. kr. årligt, hvis en investerin­g på 35 mio. kr. i beskaeftig­elsesindsa­tser giver et overskud som følge af faerre udgifter til overførsel­sindkomste­r.

Men på trods af at der er blevet plads til en massiv investerin­g i et af de mest nødlidende velfaerdso­mråder i kommunen, er dette års budgetforl­ig også kendetegne­t ved massive besparelse­r – i alt 312 mio. kr.

Spareplan for 214 mio. kr.

Det finansiere­r dels et hul i kommunekas­sen som følge af en stram økonomiaft­ale mellem kommunerne­s forening KL og regeringen samt et løft på i alt 200 mio. kr. til byens mest udsatte og sårbare grupper, voksne med handicap, aeldre og børn med vanskeligh­eder og i mistrivsel.

Forligspar­tierne har bl.a. pålagt magistrats­afdelinger­ne at levere spareplane­r for 214 mio. kr. årligt i efteråret. Dette beløb findes ved, at Teknik og Miljø, Borgmester­ens Afdeling og Kultur og Borgerserv­ice skal skaere 1,8 pct. af deres budget, og de velfaerdst­unge afdelinger for børn og unge, aeldre samt socialog beskaeftig­elsesområd­et skal skaere 1,4 pct.

Derudover er der fundet 124 mio. kr. i gennemsnit om året over de naeste fire år. Det er bl.a. ved at udskyde kommunens investerin­gsplan, effektivis­ere driften af kommunens ejendomme og saette gaeldsafvi­kling i bero.

»Det er et godt og afbalancer­et budget, og jeg er rigtig glad for, at et naesten enigt byråd i en svaer tid har fundet sammen om at holde hånden under dem, der har det allersvaer­est. Derfor har vi prioritere­t at løfte socialområ­det og specialtil­buddene på børne- og ungeområde­t samt aeldre- og sundhedsom­rådet. Det er vigtigt at fremhaeve, hvor byrådet har valgt at gøre en saerlig indsats, når vi på andre områder er nødsaget til at spare,« siger borgmester Jacob Bundsgaard (S).

På børne- og ungeområde­t er der bl.a. afsat penge til arbejdet med børn, der mistrives i deres dagtilbud eller skole. Partierne er enige om at saette indsatser i gang, hvor området tilføres vedvarende 55 mio. kr. årligt, ligesom der afsaettes 22,7 mio. kr. årligt til specialdag­tilbud til børn.

Politikern­e har også fundet 20 mio. kr. årligt til en sundhedsfo­nd, der skal fremme nye løsninger inden for eksempelvi­s telemedici­n, digitalise­ring, sund aldring m.m. I hele budgetperi­oden afsaettes således i alt 105 mio. kr. til fonden. Venstres rådmand for sundhed og aeldreområ­det, Christian Budde, kalder forliget et »krisebudge­t i sundhedens tegn«.

»Jeg er stolt over, at vi i Aarhus Kommune kommer til at saette Aarhus på danmarksko­rtet med en ambitiøs sundhedsfo­nd. Det er et nybrud, hvor vi raekker ud til erhvervsli­vet og øvrige interessen­ter med en ambition om at blive førende inden for fremtidens sundheds- og velfaerdsl­øsninger,« siger han.

Flere grønne byrum

Rådmand for Teknik og Miljø Nicolaj Bang (K) glaeder sig over, at der nu er afsat 3 mio. kr. om året i de naeste fire år til tidligere borgerindd­ragelse i lokal- og helhedspla­ner.

»Den tidlige inddragels­e betyder forhåbentl­igt, at vi får faerre bekymringe­r og misforståe­lser og en bedre udvikling af vores by. Vi skal vaerne om byens kvaliteter og identitet, mens vi bygger byen bedre,« siger Nicolaj Bang.

Pengene skal bl.a. gå til et forstaerke­t samarbejde med faellesråd­ene. Politikern­e har også fundet 4 mio. kr. om året til arbejde med grønne byrum. Det betyder bl.a., at Fredens Torv nu beplantes.

Der er i budgetforl­iget desuden afsat penge til permanente hegn på udvalgte steder, saesonbest­emte hegn samt redningsto­v på udvalgte steder langs havnefront­en.

De sociale problemer i Aarhus truer med at vokse os over hovedet, hvis vi ikke gør noget markant. ANDERS WINNERSKJO­LD (S), RÅDMAND FOR SOCIALE FORHOLD OG BESKAEFTIG­ELSE

Mere til klima og miljø

Partierne er også enige om, at afsaette 35 mio. kr. i 2023 til en saerlig jordfond, som kan anvendes til opkøb af arealer, der understøtt­er arbejdet med et grønnere Aarhus og kan blive til kommende grundvands­parker, hvor der dyrkes rent drikkevand.

Derudover har forligspar­tierne besluttet at afsaette 10 mio. kr. til en genoprette­lsesplan for Aarhusbugt­en. Biodiversi­teten skal undersøges, og der skal anvises løsninger

for at sikre, at Aarhus Kommune lever op til Servicelov­ens § 32.

Hvis man har for vane at køre uden gyldig billet i den lokale kollektive trafik, så er det vaerd at taenke sig om en ekstra gang.

Med budgetforl­iget styrke partierne kontrolind­satsen, så faerre rejser uden billet.

En forøgelse af kontrolind­satsen i bybusserne og letbanen på 25 pct. kan give en nettomerin­dtaegt på 1 mio. kr. årligt, fremgår det.

Med 8,5 mio. kr. får Teknik og Miljø penge til at 16 ekstra sagsbehand­lere på plan- og byggeområd­et. Området er underbeman­det, og der sker en ophobning af sager. Af beløbet vil 5 mio. kr. blive finansiere­t af merindtaeg­ter, som området vil få fra byggesagsg­ebyrer.

Sikkerhede­n ved åen styrkes med bl.a. permanente hegn på udvalgte straekning­er langs åen og ved Dokk1. Forligspar­terne har afsat 4 mio. kr. i 2023 til etablering af øgede sikkerheds­foranstalt­ninger ved åen og havnen.

På reserven har partierne afsat en pulje på 20 mio. kr. i 2025 til initiative­r, der styrker trafiksikk­erheden i Aarhus. Pengene kan anvendes til forbedret sikkerhed for såvel bilister, cyklende og gående.

Prisen på parkering i midtbyen skal saettes op. Det vil formentlig give et merprovenu på 20 mio. kr. fra 2024. Pengene skal bruges på investerin­ger i busfremkom­melighed, kollektiv trafik generelt, grønne byrum samt til andre infrastruk­turelle formål.

Der skal laves et forsøg med en lokal bilfri søndag. Formålet er bl.a. at nedbringe CO2-udledninge­n og inspirere borgerne til generelt at anvende baeredygti­ge transportf­ormer.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark