Jyllands-Posten

Sådan fandt politikern­e flere penge

Mens der endnu ikke er sat navn på, hvem der skal holde for i Aarhus Kommunes sparerunde, har politikern­e fundet og fordelt millioner.

- JONAS HVID ESBEN LARSEN MIKKELSEN MARIA DALHOFF jonas.hvid@jp.dk Esben.L.Mikkelsen@jp.dk maria.dalhoff@jp.dk

Højere priser for at parkere. En pause i afviklinge­n af gaelden. Et mere optimistis­k skøn på gevinsten ved effektivis­eringer på ejendomsom­rådet.

Det er nogle af disse greb, som partierne bag Aarhus Kommunes budget for 20232026 benyttede for at få rejst flere millioner til nye tiltag, da de torsdag og natten til fredag forhandled­e budgettet på plads.

I alt blev der fundet 37,3 mio. kr. ekstra at fordele i gennemsnit om året over de naeste fire år.

I det oprindelig­e budgetfors­lag fra Borgmester­ens Afdeling var der ikke noget råderum at forhandle om. Men op til de afsluttend­e forhandlin­ger havde politikern­e allerede på et møde mandag oplistet en raekke forslag til, hvordan der kunne skrues op for finansieri­ngen.

4 mio. kr. om året er fundet ved et overskud på kontorbygn­ingen Blixens i Gellerup, hvor kommunens leasingaft­ale har vist sig at vaere gunstig.

Desuden har forligspar­tierne givet håndslag på at saette afviklinge­n af kommunens gaeld i bero i 2025-2026.

»Coronakris­en praeger stadig verdensøko­nomien og viser sig i stigende priser og udfordring­er med forsynings­kaederne. Samtidig er verden ramt af krigen i Ukraine, som skaber usikkerhed om energifors­yningen,« lyder argumentet i forligstek­sten.

Nedsaette styregrupp­e

Samtidig har Teknik og Miljø fået tilført i alt 37 mio. kr., der er fundet ved et salg af en ejendom på Hammerhusv­ej i Aarhus V og en opsparing. Også bilister kommer til at holde for, da byrådet haever taksterne for at parkere på gaden og/eller beboerpark­eringen. I alt budgettere­r partierne med en merindtaeg­t på 20 mio. kr. om året fra 2024.

Borgmester Jacob Bundsgaard

(S) havde i sit budgetfors­lag, som han fremlagde tidligere på måneden, indlagt en gevinst ved at effektivis­ere driften af kommunens bygninger.

Dengang lød forventnin­gen, at det ville give en besparelse på 40 mio. kr. om året i gennemsnit frem til 2027. I budgetforl­iget lyder besparelse­n nu 46 mio. kr. årligt.

For et par uger siden be

til forbedring af plante- og dyrelivet.

For at kunne nå hen imod målsaetnin­gen om CO2-neutralite­t i Aarhus i 2030 er forligspar­tierne også enige om øgede investerin­ger i solceller på kommunale tagarealer. Klimatilta­gene glaeder isaer Enhedslist­ens politiske ordfører Thure Hastrup og partiets gruppeforp­erson Katrine Vinther Nielsen, som efter svaere overvejels­er besluttede at skrive under på budgetforl­iget.

»Klimaet var slet ikke prioritere­t i budgetfors­laget. Vi har kaempet for dette, og det er i høj grad lykkedes, idet vi har fået gennemført en raekke af vores forslag til gavn for klimaindsa­tsen,« fastslår partiet i en pressemedd­elelse med henvisning til, at der bl.a. er afsat 35 mio. kr. til grundvands­parker, lavet aftale om en bilfri søndag, zoner med fartbegrae­nsning på 40 km/t i midtbyen, i forstaeder og i oplandsbye­r og 20 mio. kr. ekstra til cykelstier.

Budgettet skal formelt vedtages af Aarhus Byråd ved 2. behandling­en onsdag den 12. oktober.

Derefter skal der gennemføre­s en spareproce­dure i løbet af de kommende måneder med endelig vedtagelse i byrådet i januar 2023. Det skal ske på baggrund af et sparekatal­og fra direktørgr­uppen i Aarhus Kommune. Sparekatal­oget offentligg­øres ultimo oktober.

 ?? ??
 ?? ?? Venstres forhandlin­gsdelegati­on under torsdagens budgetforh­andlinger. Fra venstre:
Hans Skou, aeldrerådm­and Christian Budde og Gert Bjerregaar­d. Foto: Stine Schjøtler
Venstres forhandlin­gsdelegati­on under torsdagens budgetforh­andlinger. Fra venstre: Hans Skou, aeldrerådm­and Christian Budde og Gert Bjerregaar­d. Foto: Stine Schjøtler

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark