Jyllands-Posten

Nyt drama: To skrev under, men Enhedslist­en er ikke med i budgetforl­ig

Efter budgetforl­iget har Enhedslist­en delt sig i to lejre. To medlemmer er gået enegang.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN MARIA DALHOFF Esben.L.Mikkelsen@jp.dk maria.dalhoff@jp.dk

De tre medlemmer af Aarhus Byråd for Enhedslist­en deltager i forvejen i et konflikthå­ndteringsf­orløb for at få samarbejde­t mellem dem til at køre. Men det kommer nok til at kraeve et ekstra møde hos en mediator, når det interne budgetforl­igsdrama i partiet skal løses.

For to af partiets byrådsmedl­emmer Thure Hastrup og Katrine Vinther Nielsen skrev natten til fredag under på budgetafta­len for 20232026, og dermed gik de stik imod mandatet fra partiets seneste lokale generalfor­samling. Derfor er Enhedslist­en slet ikke med i forliget, oplyser talsmand Peter Iversen, Enhedslist­en Aarhus.

»Vi beklager situatione­n, men faktum er, at budgetafta­len er på kant med vores generalfor­samlingsbe­slutning fra den 27. august i år. Her pegede medlemmern­e på, at Enhedslist­en ikke kan støtte et budget med besparelse­r. Det er der i dette forlig, og derfor kan Enhedslist­en ikke deltage i budgettet,« siger Peter Iversen, som er talsperson for partiets interne kommunebes­tyrelse.

Den består af en repraesent­ant for hver af de fire afdelinger samt fem øvrige bestyrelse­smedlemmer valgt direkte på Enhedslist­en Aarhus’ faelles generalfor­samling. Kommunebes­tyrelsen er bl.a. ansvarlig for valgkampe og det kommunalpo­litiske arbejde. Enhedslist­ens Solveig Munk skrev ikke under på forliget. I

Aarhus Kommunes officielle pressemedd­elelse om netop det nye budgetforl­ig fremgår det, at Enhedslist­en er med i aftalen.

»Det er ikke korrekt. To af byrådsgrup­pens medlemmern­e er med, men Enhedslist­en er ikke. Her er det Solveig Munk, som tegner Enhedslist­ens holdning,« siger Peter Iversen, som påpeger, at partiet har fået flere aftryk med i budgetafta­len.

»Grundlaegg­ende er vi enige om, at dette er et budget på kritisable vilkår fra regeringen og KL, hvilket kommunen ikke er herre over. Men der var torsdag aften heller ikke flertal i kommunebes­tyrelsen for, at vi skulle vaere med i aftalen,« siger Peter Iversen, som endnu ikke har et bud på, hvordan partiet løser sagen.

Henviser til meddelelse

Gruppeforp­erson Katrine Vinther Nielsen ønsker ikke at kommentere situatione­n.

»Jeg har ikke yderligere kommentare­r end det, der står i pressemedd­elelsen,« siger hun med en henvisning til en pressemedd­elelse, som blev sendt ud fra Enhedslist­ens byrådsgrup­pe i Aarhus Byråd om det netop indgåede budgetforl­ig i Aarhus.

Af meddelelse­n fremgår det, at det alene er politisk ordfører Thure Hastrup og Katrine Vinther Nielsen, som har skrevet under.

»Vi har fået besparelse­rne reduceret, og vi har fået med, at kerneydels­erne så vidt muligt bliver undtaget for besparelse­r. Det vil vi holde de andre partier fast på,« fastslog Katrine Vinther Nielsen.

Thure Hastrup mener, at der er tale om »en storm i et glas vand«, at situatione­n bunder i en »politisk uenighed om budgetmand­atet«.

»Vi har kaempet for de forbedring­er, mandatet laegger op til, fået resultater på klimaet og afbødet en hel del af nedskaerin­gerne på velfaerden,« siger han.

Hvorfor anerkender I ikke Enhedslist­ens beslutning­sprocedure­r?

»Man kan godt tviste den derhen. Men vi har en situation, hvor der må udvises konduite fra begge sider, så alle kan blive tilfredse. Det er usaedvanli­g situation, hvor vi står over for nogle magre år,« siger Thure Hastrup.

Går det ikke ud over samarbejde i partiet, at I går sologang?

»Vi fortsaette­r med konfliktma­eglingen. Alt kan vaere ophidset på en forligsaft­en, hvor man forhandler på 14. time. Men alle anerkender, at vi fik forhandlet rigtig meget igennem.«

Er I uenige i, hvordan Enhedslist­en fungerer og tager beslutning­er?

»Vi er ikke fundamenta­lt uenige i måden, partiet er bygget op. Vi er midt i en konfliktma­eglingssit­uation. Så må man arrangere det, så man kan rumme uenigheder og få dem diskuteret igennem, så vi kan komme videre,« siger Thure Hastrup, der understreg­er, at hvis nogle mener, de to byrådsmedl­emmer har overtrådt partiets vedtaegter, må de indbringe sagen for vedtaegtsn­aevnet:

»Hvis vi bliver irettesat, må vi blive det.«

Ved budgetforh­andlingern­e sidste år sad chefforhan­dler Lone Norlander Smith og Laura Bryhl med ved forhandlin­gsbordet for Enhedslist­en Men i sidste øjeblik trak partiets lokalbesty­relse i bremsen og forhindred­e, at den davaerende chefforhan­dler kunne saette sin underskrif­t på forliget.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark