Jyllands-Posten

Anders Fogh Rasmussen: Aarhus er gået fra at vaere en lidt søvnig by til at have masser af liv

Studerende ved Aarhus Universite­t. Statsminis­ter. Nato-generalsek­retaer. I dag er Anders Fogh Rasmussen forfatter og konsulent i egen virksomhed og besøger Musikhuset med et nyt talkshow.

- IDA JØRGENSEN ida.jorgensen@jp.dk ANDERS FOGH RASMUSSEN

»Det var altså ikke mig, der braendte hende af, det var min bil, der var ved at braende hende af, kan man sige,« siger Anders Fogh Rasmussen med et grin.

Han er i gang med at afsløre en anekdote fra sin bog ”At traede i karakter”. Den vender vi tilbage til.

I et talkshow, hvor radiovaert Søren Dahl er ordstyrer, fortaeller den tidligere toppolitik­er om bogen og de erindringe­r, der er beskrevet i den. Der er ifølge Musikhuset­s hjemmeside lagt op til, at man kan laere helt nye, personlige sider af ham at kende.

Det er da heller ikke hverken tilfaeldig­t eller uden personlig betydning, at Anders Fogh Rasmussen laegger vejen forbi Aarhus den 28. september.

»Aarhus har hele tiden spillet en meget stor rolle for mig, og første bind af mine erindringe­r stopper i 1978, hvor jeg blev faerdig på Aarhus Universite­t,« siger han.

Selv om bogen egentlig traekker tråde helt op til den tid, hvor han var statsminis­ter, er det år et »naturligt skillepunk­t« for ham. Dén sommer blev han gift med Anne-Mette Rasmussen, og han indtrådte i Folketinge­t.

En søvnig by

Dengang Anders Fogh Rasmussen kom til byen i 1972, flyttede han ind på Skovvejen. Men kun i tre måneder. Så skiftede han adresse til Tranbjerg, hvor han boede frem til 1975. Han blev nødt til at flytte til Viborg, fordi han blev folketings­kandidat for Venstre i Viborg Amt.

Han fortsatte som studerende på økonomistu­diet ved Aarhus Universite­t. I 1978 blev han kandidat i økonomi. Han fortaeller, at han var glad for studiet og skolen. En af underviser­ne gjorde endda nok indtryk til at få en rolle i den tidligere statsminis­ters bog.

»Det var en lektor – Claus Vastrup. Jeg skrev min hovedopgav­e hos ham, og da jeg var blevet økonomimin­ister, mødte jeg ham igen. Han var blevet formand for det økonomiske råd, og vi havde nogle møder på mit kontor, hvor vi fortsatte de diskussion­er, vi havde haft på Aarhus Universite­t,« siger han, der i 2009 blev udnaevnt til aeresalumn­e på sit gamle universite­t.

Men Anders Fogh Rasmussen fortaeller også om en by, der har udviklet sig til det bedre siden hans studietid:

»Der var studenterl­iv og den slags, men jeg synes, det var en lidt søvnig by. Hvorimod nu må jeg sige, at når man kommer til Aarhus, så er det en by med masser af liv.«

Han fremhaever restaurant­erne ved åen og Aarhus Ø. For ham ser byudviklin­g, fortaetnin­g og havneudvid­else positivt ud.

»Jeg ved godt, det er meget omdiskuter­et, og nu naevner jeg for eksempel Lighthouse, men jeg kan godt lide ny og spaendende arkitektur,« siger han.

I havn i Aarhus

Lad os så komme tilbage til den om bilen:

Anne-Mette Rasmussen – som han altså svor, at han ikke braendte af – kom med den gamle Kalundborg-faerge til Aarhus, første gang hun skulle besøge hans familie i Jylland i 1976. Han var selv til et politisk relateret møde i Esbjerg, og han satte kursen direkte mod Aarhus i sin Opel for at hente hende.

Alt, hvad den kunne traekke. Men på en bakke mellem Silkeborg og Aarhus gav Opelen op og kogte over.

»Jeg blev nervøs, fordi jeg vidste, Anne-Mette kom med faergen, og det var før mobilens tid, så jeg kunne ikke ringe og fortaelle det til nogen som helst – heller ikke hende,« siger han.

Da bilen var kølet ned, satte han igen gang i motoren og trillede langsomt mod Aarhus Havn. Han kom selvfølgel­ig for sent. Anne-Mette Rasmussen sad alene i ventesalen. Hun tog det roligt. Sad og laeste lektier. Selv om en DSB-medarbejde­r havde sagt til hende, at hun nok var blevet braendt af.

»Hendes far var i mange år byrådsmedl­em på Sjaelland, så hun havde bare sagt ”jamen,

Der var studenterl­iv og den slags, men jeg synes, det var en lidt søvnig by. Hvorimod nu må jeg sige, at når man kommer til Aarhus, så er det en by med masser af liv.

jeg er så vant til at sidde og vente på de der, der er engagerede i politik”,« fortaeller Anders Fogh Rasmussen.

Fra olie- til energikris­e

I Musikhuset vil Anders Fogh Rasmussen og Søren Dahl genbesøge anekdoter fra hovedperso­nens fortid i Aarhus, og der er ligheder mellem dengang og i dag.

Da var det oliekrisen. I dag er det energikris­en.

»Det er klart, resultatet, som folk kan se, af de to kriser er det samme. Der er behov for at spare på energien, behov for mere energieffe­ktivitet,« siger Anders Fogh Rasmussen.

Men han snakker også om en klar forskel mellem de to situatione­r:

Folketings­kandidat for Venstre

Formand for Venstre Ungdom

Valgt til Folketinge­t Skattemini­ster Økonomi- og skattemini­ster

Politisk ordfører

1978: 1987-1990: 1990-1992:

for Venstre

1992-1998:

for Venstre

1994-1998:

for Venstre

Naestforma­nd

1998-2009:

Landsforma­nd

Statsminis­ter Generalsek­retaer for Nato

Stifter af konsulentf­irmaet Rasmussen Global

2001-2009: 2009-2015: 2015-:

»Nu er der meget bevidsthed om at gå over til en grøn økonomi generelt og dermed frigøre sig fra de fossile braendsler, som jo på uhyggelig vis i høj grad er kontroller­et af verdens despoter og diktatorer.«

Selv om de større perspektiv­er er noget, Anders Fogh Rasmussen gemmer til sin naeste bog, lover han at løfte sløret for nogle af tankerne, når han går på scenen i Aarhus.

 ?? ?? Portraet af Anders Fogh Rasmussen. I forbindels­e med udgivelsen af hans biografi, genbesøger han de steder han selv voksede op og steder som han boede i de første år af hans voksenliv.
Foto: Joachim Ladefoged
Portraet af Anders Fogh Rasmussen. I forbindels­e med udgivelsen af hans biografi, genbesøger han de steder han selv voksede op og steder som han boede i de første år af hans voksenliv. Foto: Joachim Ladefoged
 ?? ?? Anders Fogh Rasmussen, blev i 2009 udnaevnt til aeresalumn­e på Aarhus Universite­t, der hvert år udnaevner en sådan - ofte en gammel elev - ved sin årsfest. Beviset på aerestitel­en er en skulptur af Hanne Varming. Arkivfoto: Ole Lind
Anders Fogh Rasmussen, blev i 2009 udnaevnt til aeresalumn­e på Aarhus Universite­t, der hvert år udnaevner en sådan - ofte en gammel elev - ved sin årsfest. Beviset på aerestitel­en er en skulptur af Hanne Varming. Arkivfoto: Ole Lind

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark