Jyllands-Posten

Velvoksen og halvelektr­isk SUV

Den nye CX-60 er Mazdas nye flagskib og første model med plugin-drivlinje. Det er en velvoksen SUV, der løfter overligger­en for maerket, men også har skønhedsfe­jl.

- JENS OVERGAARD biler@jp.dk

Den fylder godt i landskabet, men er heller ikke til at komme udenom som et stilrent bud i SUV-klassen. Vi taler om den nye Mazda CX-60, som netop er lanceret og er det japanske maerkes første plug-in-hybrid.

Det er en bil, som vi tester med det mellemste Homuraudst­yr, et par udstyrspak­ker til en samlet pris af 549.050 kr. Med det prisskilt får du en SUV, der er noget større end Mazda CX-5 og f.eks. matcher Audi Q5, BMW X3 eller Volvo XC60, som Mazda gerne vil sammenlign­e sig med. Det er en på alle måder ny bil, der er bygget op med Mazdas flair for et indbydende interiør og hightech-detaljer, men som med plug-in-teknologie­n også går nye veje for maerket.

Drivlinjen er centreret omkring en 2,5-liters benzinmoto­r på 192 hk og har firehjulst­raek, der hjaelpes af en elmotor med 175 hk og leverer en systemydel­se på 327 hk. Den elektriske raekkevidd­e er angivet til paene 63 km.

CX-60 er bygget på en ny platform, der også bruges til den større CX-80, som kommer til naeste år med syv saeder. Men her er allerede masser af plads mellem akslerne og i bredden. Tyngden maerkes også bag rattet, hvor du har udsigt til et klassisk instrument­hus med fuld digital opløsning i laekkert layout, mens en kaempe skaerm på 12,3 tommer dominerer i midten.

Den betjenes med det drejehjul, som Mazda som et få maerker svaerger til. Det er noget uhåndterli­gt at arbejde med, men når du slår over på Apple Carplay, kan du også betjene med berøring. Hurra.

Kvaliteten på instrument­bord og dørsider er dog ikke så fuldfed som i den netop facelifted­e CX-5 og virker tynd, men sparer vaegt. Laedersaed­erne er af fin forarbejdn­ing.

Kører som en stor bil

Der er til gengaeld klare plusser til Mazdas nye førerindst­illing med ansigts-aflaesning, der er et tilvalg til 12.000 kr. Her bliver saeder,

Mazda CX-60 Homura Plug-in-hybrid

rat, spejle og head-up display indstillet efter din højde, og ansigtet scannes. Så indstiller bilen sig fremadrett­et efter dine ansigtstra­ek. Det fungerer rigtig fint. Der er også plusser til kameraets traethedsa­larm, som reagerer, hvis føreren er uopmaerkso­m.

SUV’en kører som en stor bil. Styretøjet er tungt og ikke glad for at rette op selv, mens fylden også opleves på vejen i bilen. CX-60 er fast i undervogne­n og ligger med sine store 20 tommer standardfa­elge stabilt på vejen, men den er slet ikke så smooth og køreglad som CX-5.

Den råstaerke benzinmoto­r har paent med ekstra kraefter fra elmotoren, så der er masser af overskud i hverdagen.

Du kan skifte mellem flere hybridinds­tillinger og ren elkørsel. Her klarer vi 50 km af de lovede 63 km. Det er ganske paent. Opladning klares med standardef­fekt på 7,2 kW og to faser, så batteriet kan lades op på rimelige 2,5 timer. På benzinfron­ten endte vi på et samlet forbrug på 13,7 km/l, hvilket passer meget godt til en kantet bil af den her størrelse.

Testbil: 549.050 kr. Denne modelvaria­nt: fra 483.250 kr. CO2/km: 33 g Forbrug: 66,7 km/l (WLTP) Motor: firecylind­ret benzinmoto­r på 2,5 liter samt elmotor Batteri: 17,8 kWh Ydelse benzinmoto­r: 192 hk Ydelse elmotor: 175 hk Systemydel­se: 327 hk 0-100 km/t.: 5,8 sek. Tophastigh­ed: 200 km/t. Raekkevidd­e på el: 63 km Målt raekkevidd­e 50 km L/B/H: 475/189/169 cm Traek u/m. bremser: 750/2.500 kg 3 stjerner

Skal fintunes

Elmotorens summen høres dog ofte og er ikke så daempet som i mange andre opladnings­hybrider. Her har ellers perfektion­istiske Mazda lidt at laere.

Det gaelder også omkring det ottetrins automatgea­r, som under visse omstaendig­heder skifter i ryk. Det oplevede vi under let accelerati­on i både ren eldrift og hybridinds­tilling. Her skal der mere fintuning til.

Opsaetning­en med en elek

tronisk ”drive by wire”-gearvaelge­r, der skal skubbes til venstre for at komme ”park”indstillin­gen, er også noget bøvlet og kan give udfordring­er ved stop/start.

På den anden side har CX-60 også hightech-funktioner, så man tilgiver den for meget. Det gaelder bl.a. den digitale instrument­ering, der skifter til køregrafik, når den adaptive fartpilot aktiveres, så afstanden til forankøren­de vises tydeligt.

Bagagerumm­et på 570 liter er dog gennemsnit­ligt, mens tanken på 50 liter saetter begraensni­nger. Til gengaeld må SUV’en have hele 2.500 kg på krogen. Udstyret er godt allerede fra grundmodel­len, Exclusive Line, til 465.000 kr. Her er bl.a. full LED-forlygter, elsaeder for, head-up display, app-styret opvarmning/nedkøling af kabinen, den store skaerm på 12,3 tommer og offroad-anhaengerf­unktion mv. Homura til yderligere en snes tusinde kr. har bl.a. laederinte­riør.

Konklusion

Der er både god plads og oplevelse på premiumniv­eau i den Mazda CX-60, hvor prisen ydermere er rimelig.

Det ellers køreglade og perfektion­istiske maerke skal dog fintune plug-in-teknologie­n, for modellen kører ikke så harmonisk som konkurrent­erne. Det kan Mazda forhåbentl­ig få rettet i den ellers ambitiøse og ganske favnende SUV.

Ellers findes alternativ­er i de kommende CX-60-modeller med nye sekscylind­rede dieselmoto­rer på 200 hk og 254 hk, der følger til naeste år. Benzinvers­ioner herhjemme er ikke naevnt.

 ?? ??
 ?? ?? Det lille gearskifte er noget knoklet at bruge, mens gearet heller ikke altid er helt praecist i sit skifte.
Foto: Jens Overgaard
Det lille gearskifte er noget knoklet at bruge, mens gearet heller ikke altid er helt praecist i sit skifte. Foto: Jens Overgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark