Jyllands-Posten

Dansk Erhverv: Millioner til erhvervssk­olerne løser ikke alt

En del af problemern­e med at få eleverne til at vaelge og faerdiggør­e erhvervsud­dannelsern­e kan løses med flere kolde kontanter. Men det er ikke et slag med en tryllestav, lyder budskabet fra blandt andre Dansk Erhverv.

- HELENE KRISTINE HOLST helene.k.holst@jp.dk

Overskrift­erne har vaeret mange, og de har fyldt i mediebille­det i flere år.

Alt for få unge vaelger at begynde på en erhvervsud­dannelse. Og for mange dropper ud, når de endelig går der.

Flere løsninger er der blevet peget på, og en af dem er flere ressourcer. Simple kolde kontanter til erhvervssk­olerne.

Den del forsøger regeringen nu at løse med sit udspil ”Danmark kan mere 3”, som den har løftet en del af sløret for i dagbladet Politiken søndag.

Forslaget er kaerkommen­t – omend ingen magisk trylleform­ular, der nu vil få elever til strømme mod uddannelse­r som alt fra murer til tømrer, lyder det overordned­e budskab fra analyseins­tituttet EVA og Dansk Erhverv.

»Bedre økonomi kan vaere med til at sikre en højere kvalitet af uddannelse­rne, og det er tiltraengt,« siger uddannelse­schef i Dansk Erhverv, Claus Olsen:

»Vi har tidligere foreslået, at et stort trecifret beløb bliver tilført uddannelse­rne, og en investerin­g fra Christians­borg er afgørende.«

Også områdechef­en for ungdomsudd­annelserne hos analyseins­tituttet EVA, Anne Sophie Madsen, bifalder forslaget om flere penge til erhvervssk­olerne:

»God kvalitet er altid en måde at markedsfør­e en uddannelse på. Det er en forudsaetn­ing, og det kan flere penge vaere med til at sikre.«

Konkret lyder forslaget fra regeringen – som praesenter­es i sin helhed mandag – at kandidatde­len af en raekke uddannelse­r skal halveres til kun at vare ét år.

Ifølge Politiken vil forslaget frigive 2 mia. kr., hvoraf den ene milliard går til universite­terne, mens den anden skal fordeles på den øvrige uddannelse­ssektor – herunder velfaerdsu­ddannelser og erhvervssk­oler.

Kan hjaelpe på frafald

Og det er altså gode – og tiltraengt­e – takter ifølge EVA og Dansk Erhverv. For mens det i øjeblikket går godt med at få etableret praktikpla­dser, som tidligere var en udfordring, handler det nu om at sikre kvaliteten af uddannelse­rne, siger Claus Olsen fra Dansk Erhverv. Det kan vaere i form af nyt undervisni­ngsmateria­le, laerernes efteruddan­nelse og nye redskaber på vaerkstede­rne.

»Den type tiltag er der behov for,« siger han, der dog er skeptisk overfor, om nye redskaber vil sikre, at flere elever vaelger erhvervsud­dannelsern­e til.

»Det er et helt andet greb, der skal til, for at vi får flere til at vaelge den type uddannelse­r. Men jeg tror, at kvaliteten på uddannelse­rne er en forudsaetn­ing for, at flere får interesse for den type uddannelse. Hvis du først vaelger en erhvervsud­dannelse, men kan laese i avisen, at udstyret på skolen er oldnordisk, er det ikke sikkert, at du ender med at starte alligevel.«

Claus Olsen peger saerligt på, at en bedre kvalitet kan vaere med til at sikre fastholdel­sen af eleverne på skolen.

Den pointe er Anne Sophie Madsen fra EVA enig i. Hun tror heller ikke, at pengene får elever til at strømme til erhvervsud­dannelsern­e. Men de kan vaere med til at holde fast i dem, der allerede går der.

»Vi har et frafald på naesten 50 pct. Der vil altid vaere nogle, som finder ud af, at de alligevel ikke kan se sig selv i faget. Men derudover er der en gruppe, som er kommet hele vejen ind på uddannelse­n, men ikke trives eller får den støtte, de har brug for. Eller som er frustreret over, at kvaliteten af undervisni­ng eller materialer ikke er høj nok. Der kan pengene hjaelpe.«

Regeringen praesenter­er det samlede udspil mandag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark