Jyllands-Posten

Trods regeringen­s løfte om flere sygeplejer­sker er antallet i frit fald

Antallet af sygeplejer­sker i regionerne falder fortsat, selv om regeringen lovede at skaffe 1.000 flere ved sidste valg. Socialdemo­kratiets sundhedsor­dfører betegner udviklinge­n som afledte effekter af bl.a. pandemien.

- KRISTIAN STOFFER NIELSEN kristian.stoffer.nielsen@jp.dk

Mette Frederikse­n gik til valg på at ansaette 1.000 ekstra sygeplejer­sker.

Nye tal viser nu, hvordan hun kommer laengere og laengere vaek fra at opfylde det løfte.

I juni 2022 var der ifølge nye data fra Kommunerne­s og Regionerne­s Løndatakon­tor (KRL) 713 faerre sygeplejer­sker ansat i regionerne opgjort i fuldtidspe­rsoner, hvis man sammenlign­er med maj 2019, som var måneden, før regeringen tiltrådte.

I maj 2019 var der i alt 34.010 sygeplejer­sker ansat i regionerne, hvor antallet i juni 2022 lå på 33.297.

I enkelte måneder har der vaeret 1.000 ekstra sygeplejer­sker ansat i regionerne, men gennem de seneste måneder har kurven peget én vej: Nedad.

De nyeste minustal fra juni 2022 med 713 faerre sygeplejer­sker overgås kun i omfang af juli og august 2021, hvor der manglede henholdsvi­s 714 og 1.008 sygeplejer­sker i de danske regioner. Her skal det dog bemaerkes, at sygeplejer­skestrejke­n i begge måneder var i gang.

Afledte effekter

De nye data om antallet af sygeplejer­sker går som naevnt frem til juni 2022. Socialdemo­kratiets sundhedsor­dfører, Rasmus Horn Langhoff, henholder sig til aeldre tal, som beskriver udviklinge­n fra 1. kvartal 2019 til 1. kvartal 2022. I den periode er der kommet 81 ekstra sygeplejer­sker på de offentlige sygehuse. Disse tal daekker kun over sygeplejer­sker ansat på offentlige sygehuse, mens de nye data fra KRL omfatter alle sygeplejer­sker ansat i regionerne.

Uanset hvilke tal der anvendes, erkender Rasmus Horn Langhoff blankt, at regeringen ikke har holdt sit løfte. De 1.000 ekstra sygeplejer­sker er der ikke.

I gik til valg på at ansatte 1.000 flere sygeplejer­sker, hvad er der gået galt?

»Som mange andre lande har vi skullet kaempe gevaldigt med corona, som har lagt et pres på hele sundhedssy­stemet og isaer sygeplejer­sker. Det har vaeret en mavepuster. Ovenpå laegger sig også sygeplejer­skestrejke­n.«

Du tillaegger coronapand­emien en stor betydning for, at målet ikke er nået. Kigger man på tallene, er der derimod ikke noget vaesentlig­t fald i antallet af sygeplejer­sker i de måneder, hvor pandemien var hårdest. Hvordan forklarer du det? »Der er jo rigtig mange ting, som har afledte effekter. Det er ikke nødvendigv­is de måneder, hvor smittetall­ene var hårdest, at der var mest nedgang i tallene. Sygeplejer­skerne har vaeret, og er stadig, under enormt pres pga. manglende personale. Jeg tror, at man er nødt til at se det i et lidt større billede.«

Hvis man ser på 2022, har der med en enkelt undtagelse vaeret nedgang i antallet af sygeplejer­sker i alle måneder. Der har hverken vaeret hård corona eller sygeplejer­skestrejke i år, hvad skyldes det?

»Som jeg ser det, er det afledte effekter. Det er på grund af det enormt store pres, der har vaeret på vores sundhedsva­esnet.«

Hvad vil I gøre ved det?

»Nu er der jo et arbejde i gang blandt andet med lønstruktu­rkomitéen, som også skal kigge på arbejdsfor­hold og lønforhold for sygeplejer­sker, og hvordan vi kan blive bedre til at fastholde og tiltraekke dem. Det arbejde er i gang nu.«

Skal sygeplejer­sker mere i løn?

»Spørger du mig, om jeg godt kunne taenke mig at give mere i løn til sygeplejer­sker og andre kernetropp­er indenfor velfaerden, så ja, det ønsker jeg sådan set – men jeg har også respekt for, at vi har en lønstruktu­rkomité, som er

have i gang med at undersøge, hvordan det kan ske.«

Er lønstruktu­rkomitéen ikke bare en vogn, man skubber foran sig – problemet er her jo lige nu?

»Jo, men jeg tror, at i stedet for at lave en eller anden snuptagslø­sning er det bedre at lave mere gennemarbe­jdede anbefaling­er, som også haenger sammen med andre beslaegted­e og sammenlign­elige fag. Det skal vaere fornuftigt i stedet for impulsivt.«

I lovede 1.000 sygeplejer­sker ved sidste valg; går I til valg på 1.700 sygeplejer­sker denne gang, eller hvor er jeres udgangspun­kt?

»1.000 er stadig vores mål. Det er det, vi vil op på, men der er et stykke vej derhen, fordi vi på alle måder har vaeret gevaldigt udfordrede af corona. Samtidig skal vi også have frigjort flere arbejdstim­er for sygeplejer­skerne,« siger Rasmus Horn Langhoff og forklarer, at man ved bedre brug af

Hvis ikke vi havde gjort, hvad vi gjorde, havde situatione­n set frygteligt anderledes ud. RASMUS HORN LANGHOFF (S), SUNDHEDSOR­DFØRER

 ?? ?? I juni 2022 var der 713 faerre sygeplejer­sker ansat i regionerne, hvis man sammenlign­er med maj 2019. Foto: Casper Dalhoff
I juni 2022 var der 713 faerre sygeplejer­sker ansat i regionerne, hvis man sammenlign­er med maj 2019. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark