Jyllands-Posten

»Taenk, hvis den her alge kan vaere med til at stoppe sult i verden«

Den 19-årige Konrad Basse Fisker kedede sig under coronapand­emien. Kiggede på dyr i mikroskope­t i timevis. Fik en god idé. Og har nu vundet EM i science for nogle saerlige spiselige alger.

- BOLETTE ELSØE bolette.elsoe@jp.dk

Konrad Basse Fisker er fascineret af bjørnedyr. A’ hvaffor et dyr? Et bjørnedyr. Et mikroskopi­sk dyr, der ikke er større end 0,1 millimeter. »Har du set et bjørnedyr?« Han finder et videoklip frem på mobilen med et vingummiba­mselignend­e dyr filmet oppefra gennem et mikroskop. Dyret vinker med sine otte ben og møver sig rundt.

»Det ligner et dyr, som kan gå rundt heroppe. Det ligner en bjørn. Bare mikrolille. Når man kigger i et mikroskop, plejer man ikke at se dyr, der ligner os.«

Bjørnen danser

»Der er en lille mund, der sutter der. De er ret spaendende og sjove at kigge på.«

Fascinatio­nen for naturviden­skab har bragt Konrad Basse Fisker til EM i science i Holland med sin idé om at krydse bjørnedyre­t med en alge. Projektet kaempede mod 86 forsknings­projekter fra andre velbegaved­e 14-20årige europaeere. Men det var Konrad Basse Fisker, der løb med en af de fire guldmedalj­er.

Hans idé er at genmodific­ere bjørnedyre­t, som er umådeligt hårdfør og tåler både permafrost og stråling, med en naeringsri­g alge. Krydsninge­n bliver en super naeringsri­g, spiselig alge, der kan overleve på de mest golde områder. Derfor er den oplagt til føde på rummission­er til Mars eller til at brødføde fattige områder med hungernød. Til forskel fra kartofler og majs indeholder algen nemlig ikke kun en masse kulhydrate­r, men er også propfyldt med protein og omega-3.

En bombe af naeringsri­g føde, som kan overleve stort set overalt.

Ligesom i fodbold

i petriskåle­n.

Idéen til projektet blev lagt under coronapand­emiens kedsomhed, hvor Konrad Basse Fisker brugte timer på at undersøge bjørnedyre­ne, mens computeren kørte med onlineunde­rvisning ved siden af.

I baghaven med udsigt til Roskilde Fjord gik teenageren nemlig på rov i det store valnøddetr­ae, hvor de små usynlige bjørnedyr lever i traeets bark. Og han tog dem med ind under mikroskope­t på spiseborde­t, hvor de små vaesner kom til syne:

»Jeg vidste, at bjørnedyre­t er meget hårdfør og kan tåle meget stråling som på Mars. Så jeg taenkte over, hvad vi mon sender afsted til Mars af levende organismer naeste gang. Det bliver nok mennesker eller føde. Og så taenkte jeg, at det alligevel var lige lovligt ambitiøst at genmodific­ere et menneske.«

Så det blev føden. I projektet vil han tage dnafrekven­ser fra bjørnedyre­t og saette ind i algen. Men det er ikke lige til at gøre. Det første skridt, hvilket Konrad Basse Fisker vandt EM i Science for, er at designe en lang og kompleks dna-kode af dna-baser. Og den kode kan så blive produceret af en dna-genbank og blive brugt i forsøg.

»Jeg har egentlig bare gået ind i gen-supermarke­det og sammensat den ret, jeg skal bruge,« siger Konrad Basse Fisker nonchalant, som om alle bare kunne gøre det.

Tre afgørende faktorer

Men når man spørger ind til, hvor Konrad Basse Fisker har al den viden om naturviden­skab fra, er svaret tredelt.

En god portion nysgerrigh­ed. En medfødt klaebehjer­ne, der suger informatio­n og viden til sig uden at give slip igen. Og så en flok voksne mennesker, der har taget det unge vidunderba­rn seriøst og fodret hans nysgerrigh­ed.

Han vender blikket mod de grønne planter:

»Planter kaemper mod ting, som også vi mennesker gør. Altså en konstant kemisk krig mellem parasitter og planter og dyr og bakterier og vira. Hvordan liv rent faktisk fungerer, er imponerend­e. Alt det, vi ikke kan se. Når man laerer om det, er det naesten usandsynli­gt, at jeg lever og ikke falder død om.«

Og for teenageren er naturviden­skab naermest en sport.

Det er ligesom folk, der vil forstå spilleregl­erne i fodbold. Han forsøger bare at forstå spilleregl­erne for livet på vores planet. Et regelsaet, der er uendeligt komplekst.

»Jeg er blevet dygtig, fordi jeg rent faktisk gider at bruge min tid på det her. Det har fanget min interesse, og jeg synes, at det har vaeret spaendende, så derfor har jeg undersøgt det,« fortaeller han og forsaetter:

»Men jeg bruger faktisk

Drømmen er at få lov til at undre sig og vaere forsker, så jeg kan undersøge spaendende ting, generere ny viden eller gøre en forskel. KONRAD BASSE FISKER

 ?? ?? Konrad Basse Fisker vandt i januar prisen som Årets Forskerspi­re i kategorien naturviden­skab, i april blev han kåret som Årets Unge Forsker og i sidste uge vandt han så EM i Science i Holland.
¨Foto: Stine Bidstrup
Konrad Basse Fisker vandt i januar prisen som Årets Forskerspi­re i kategorien naturviden­skab, i april blev han kåret som Årets Unge Forsker og i sidste uge vandt han så EM i Science i Holland. ¨Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark