Jyllands-Posten

Eksperter advarer om, at USA kan vaere på vej mod en borgerkrig

Kan USA med den tidligere praesident Donald Trump som hovedkatal­ysator vaere på vej mod en ny type borgerkrig? Debatten raser, kun få uger før amerikaner­ne går til valgurnern­e.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent matias.seidelin@jp.dk

Det var sidst i august i år, at den opsigtsvae­kkende måling fra tv-stationen NBC News ryddede sendeflade­n i USA. I målingen havde tv-stationen spurgt 1.000 repraesent­ative vaelgere om, hvilket emne der var det mest vigtige ved det afgørende midtvejsva­lg til november.

Højst overrasken­de svarede hele 21 pct.: truslen mod det amerikansk­e demokrati.

Normalt svarer amerikaner­ne, at økonomien er det altoversky­ggende politiske emne, som de interesser­er sig for, når der er valg. Men denne gang var det altså truslen mod demokratie­t, der højst overrasken­de tog førsteplad­sen.

Målingen kommer efter flere ugers intens diskussion i USA om, hvorvidt det amerikansk­e demokrati er i fare. Det mener flere eksperter, at det er, og de går endda endnu laengere end det.

De advarer om, at en decideret borgerkrig i en naer fremtid på dramatisk vis kunne ødelaegge USA.

Saerligt en ekspert har skilt sig ud i diskussion­en. Hun hedder Barbara F. Walter og er professor i politisk videnskab på universite­tet i San Diego i Californie­n.

Sådan starter en borgerkrig

Tidligere på året udkom hendes anmelderro­ste bog ”How Civil Wars Start”. I bogen forklarer hun, hvordan hun i et rådgivning­spanel for den amerikansk­e efterretni­ngstjenest­e CIA gennem flere år studerede, hvordan borgerkrig­e udvikler sig i lande som Syrien, Irak og Nordirland.

For fem år siden begyndte hun så at kigge på USA og fandt ud af, at der i virkelighe­den ikke var den store forskel i forhold til de borgerkrig­sramte lande, hun selv havde studeret, da hun arbejdede for CIA.

Det var herefter, hun valgte at slå alarm.

I bogen naevner Walter bl.a. det dramatiske kidnapning­splot mod den demokratis­ke guvernør i Michigan, Gretchen Whitmer. Plottet kom frem, da FBI i oktober 2020 anholdte 13 personer i sagen.

De anholdte kom fra den ekstremist­isk højreorien­terede militsgrup­pe Wolverine Watchmen. Siden kom angrebet på Kongressen den 6. januar sidste år, hvilket ifølge Barbara F. Walter beviste, at hendes påstand var rigtig.

»Jeg kunne se, at de samme faktorer dukkede op en overrasken­de hurtig hastighed i USA,« sagde hun for nylig i et interview med magasinet The New Yorkers podcast, hvor hun samtidig forklarede, at USA pga. de mange sager ikke laengere kan kalde sig et fuldbyrdet demokrati.

»Også her (i USA red.) er der vrede og utilfredsh­ed. Også her kaemper vi for politisk magt og for at beskytte vores måde at leve på. Også her køber vi våben, når vi føler os truet,« skriver hun i sin bog.

Ekspertern­e er uenige

Ikke alle eksperter er dog enige i den konklusion.

En af dem er den fremtraede­nde terrorfors­ker og souschef ved det anerkendte ekstremism­eprogram på George Washington University i Washington, Seamus Hughes. Til Jyllands-Posten siger han, at det ikke er første gang, at USA har oplevet store urolighede­r.

Det skete eksempelvi­s under 1960’ernes borgerrett­ighedskamp­e.

Han siger også, at de staerkt højredreje­de militsgrup­per slet ikke er staerke nok til at kunne udføre et kup mod den amerikansk­e regering.

»Det kan slet ikke lade sig gøre,« siger han.

Sikrer sig mod angreb

Seamus Hughes har arbejdet i 25 år med terrorisme­spørgsmål både som forsker og for det nationale terrorisme­center, NCTC, som er en del af de amerikansk­e efterretni­ngstjenest­er.

Han har flere venner i forbundspo­litiet FBI. Han forsikrer om, at man her gør alt for at sikre USA mod flere angreb som det, der foregik sidste år mod Kongressen i Washington.

»I sidste måned annoncered­e FBI, at man lige nu har 2.700 sager kørende mod disse militsgrup­per. Det er et højt tal, men det viser også, at FBI udmaerket er klar over, hvad der er på spil,« siger han.

Jyllands-Posten har forsøgt at komme i kontakt med flere af de forskellig­e militsgrup­per i USA. Herunder med den såkaldte Pennsylvan­ia Light Foot Militia, der ligesom flere andre af grupperne kun kommuniker­er gennem krypterede beskedsyst­emer.

Men de har enten ikke svaret eller har direkte afvist at deltage i denne artikel.

Højrefløje­n i USA har afvist diskussion­en om en mulig borgerkrig i USA som venstreori­enteret propaganda, der er sat i verden for at lede opmaerksom­heden vaek fra de massive økonomiske problemer, som USA lige nu står i.

Men at der er et problem, viser flere målinger.

Eksempelvi­s kunne Quinnipiac University sidst i august fremlaegge en måling, hvor 67 pct. af amerikaner­ne svarede, at de frygter for truslerne mod USA’s demokrati.

Målingen er ligesom NBC’s måling foretaget efter den højst spektakula­ere FBIransagn­ing af Donald Trumps residens i Mar-a-Lago i Palm Beach Florida. Efter den sag rasede Donald Trump mod FBI, som han under et nyligt vaelgermød­e i Pennsylvan­ia kaldte for et »ondskabsfu­ldt monster«. Sagen har ført til et uhørt antal trusler mod ansatte i FBI.

I august forsøgte en Trump-tilhaenger at angribe et FBI-kontor i Cincinnati i Ohio. Men selv om sådanne sager ser voldsomme ud, skal man passe på ikke at blaese dem ud af proportion­er, siger Seamus Hughes.

»Det kan vaere, at jeg tager fejl, men jeg tror på ingen måde, at de er et udtryk for, at vi er på vej mod en borgerkrig,« siger han.

Barbara F. Walter har ikke haft mulighed for at deltage i denne artikel.

Også her er der vrede og utilfredsh­ed. Også her kaemper vi for politisk magt og for at beskytte vores måde at leve på. Også her køber vi våben, når vi føler os truet. BARBARA F. WALTER, FORFATTER OG PROFESSOR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark