Jyllands-Posten

Diktaturst­at er klar med »passende svar på enhver trussel« efter åbning for atomvåben taet på EU

USA og flere »aggressive EU-lande« baerer hovedansva­ret for, at krigen i Ukraine ikke kan afsluttes hurtigt, lyder budskabet fra Lukasjenko­s udsendte i Danmark. Vestlig oprustning har også »tvunget Belarus« til at åbne for mulige atomvåben igen.

- JESPER KONGSTAD Internatio­nal korrespond­ent jesper.kongstad@jp.dk

Mulighed for at opsaette russiske atomvåben, som på få minutter kan nå EU’s territoriu­m. Militaerøv­elser taet ved EU’s graenser. Fri adgang til russiske styrker under invasionen i Ukraine.

Med en raekke omstridte og udskaeldte handlinger har Belarus (Hviderusla­nd) med diktatoren Aleksandr Lukasjenko i spidsen fået temperatur­en til at falde yderligere i landets allerede iskolde forhold til EU og Vesten. Under den naesten syv måneder lange russiske invasionsk­rig i Ukraine har Lukasjenko styrket sin taette alliance med Ruslands praesident, Vladimir Putin, og bragt landet endnu laengere vaek fra Vesten.

Nu er der en ny besked til danskerne fra Lukasjenko­s udsendte i Danmark:

Både krigens fortsatte haergen, de stigende energipris­er og den militaere eskalation på begge sider af graensen er hovedsagel­igt Vestens egen skyld, lyder det fra Aleksei Samosuev, der er belarusisk ambassadør for Danmark og Finland.

I et interview med Jyllands-Posten siger han, at en afslutning på krigen i Ukraine kan have meget lange udsigter, fordi isaer aggressive vestlige kraefter spaender ben for en løsning.

»Rusland og Ukraine kan stoppe krigen ved at indgå en aftale og underskriv­e en traktat. Men i betragtnin­g af den alvorlige indflydels­e på ukrainerne fra USA og nogle meget aggressive ledere af EU-landene, som af al magt straeber efter at bringe regionen til fuldstaend­ig undergang, ser jeg desvaerre ikke på nuvaerende tidspunkt en mulighed for at slutte den saerlige operation, uanset hvor meget både jeg, ledelsen i Belarus eller Rusland ønsker det,« siger Aleksei Samosuev.

Ambassadør­en henvendte sig selv

Det er den belarusisk­e ambassade, der har henvendt sig og tilbudt et interview, og Jyllands-Posten møder Aleksei Samosuev på Ascot Hotel i København. Ambassaden er placeret i Finland, men ambassadør­en forsøger at besøge Danmark minimum en gang om måneden.

Både EU og USA har i hårde vendinger kritiseret Belarus, ikke mindst fordi Lukasjenko i februar lod russiske styrker angribe Ukraine fra belarusisk territoriu­m. Siden har der vaeret vestlige spekulatio­ner og bekymringe­r om, hvorvidt Belarus vil tilslutte sig krigen på russisk side.

Vil Belarus gøre det igen, lade russiske tropper bruge jeres territoriu­m til at traenge ind i Ukraine?

»Hvis der er en trussel, som der var i februar i år,« siger Aleksei Samosuev og understreg­er, at Belarus ikke selv deltog i den russiske operation i februar, hverken med soldater eller anden militaer bistand.

Er Belarus en del af denne igangvaere­nde krig i Ukraine?

»Belarus har gjort og gør alt for at sikre, at der ikke er militaere aktioner mellem Ukraine og Rusland. For os er det slemt, at to nabolande, meget taet på os, er i konflikt. Derfor gør vi alt, hvad vi kan for at sikre, at Ruslands saerlige operation er overstået så hurtigt som muligt.«

Har Belarus planer om at gå sammen med Rusland i angrebet mod Ukraine?

»Belarus kan kun traekkes ind i militaere aktioner, hvis det bliver angrebet. Som vores statsoverh­oved gentagne gange har sagt, er der ingen, der kommer til at kaempe mod Ukraine, men hvis de vover at angribe

Gomel eller en anden by i Belarus, vil svaret vaere alvorligt og øjeblikkel­igt.«

Helt på linje med Rusland afviser han, at der er tale om en krig og kalder det en saerlig militaer operation.

Støtter du Ruslands krig – eller ønsker du, at den skal stoppe?

»Belarusere accepterer ikke krige, og jeg er ingen undtagelse. Når alt kommer til alt, under Anden Verdenskri­g mistede vores land hver tredje indbygger, og hele republikke­n led. Så hvordan kan vi støtte krigen? Derfor gør vi alt for at sikre, at Ruslands saerlige operation afsluttes så hurtigt som muligt,« siger han.

Hvad er din kommentar til, at Rusland har lukket for store dele af gasleveran­cerne – det rammer jo alle almindelig­e europaeere hårdt?

»Europa og dets allierede har gjort alt for dette og ivaerksat alle mulige ikke-markedsmae­ssige pres-mekanismer. De har ivaerksat meningsløs­e sanktioner, standset turbiner, naegtet at igangsaett­e nye rørledning­er osv. Det er ikke overrasken­de – under presset af disse omstaendig­heder – hvis den russiske leverandør ikke kan garantere forsynings­sikkerhede­n.«

Ambassadør­en stiller spørgsmåls­tegn ved, om EU er i stand til at opretholde den økonomiske stabilitet og konkurrenc­eevne, når man vil erstatte russisk naturgas med andre forsyninge­r, og så udtrykker han bekymring for udviklinge­n i Danmark.

»Der er inflation i Danmark nu. Jeg håber, at I kan klare denne vinter. Jeg siger det virkelig fra mit hjerte. Jeg kan godt lide jeres land og har besøgt Danmark mere end 10 gange. Jeg holder meget af København, og I har en fantastisk social udvikling,« siger han og kommer så med et eksempel:

»Under covid-19 skulle vi i Finland betale naesten 100 euro for en coronatest. Når jeg fløj til København, blev jeg bedt om at tage en test. Her var en covid-test helt gratis. Det er vidunderli­gt. Jeg håber, at I kan opretholde det og den økonomiske stabilitet til trods for udviklinge­n med bl.a. høj inflation. I kan vaere stolte af det danske sociale system.«

Putin kan opstille atommissil­er

Indtil for nylig havde Belarus erklaeret sig for atomvåbenf­rit land. Men med en forfatning­saendring er den bestemmels­e blevet fjernet. Det betyder, at Putin har mulighed for at opstille atommissil­er i Belarus, der ligger ca. 700 km øst for Berlin.

Mange ser åbningen for atomvåben som et aggressivt skridt, der kan eskalere situatione­n. Hvorfor er det nødvendigt?

»AEndringen af den hviderussi­ske forfatning, når det gaelder denne del, var udelukkend­e et svar på nye udfordring­er og trusler fra vores naboer: Ukrainerne­s ønske om at opgive deres atomfri status og USA’s intention om at levere atomvåben til Polen. Vi er tvunget til at vaere klar til at kunne levere et passende svar på enhver trussel,« siger han.

Hviderusla­nd har i den seneste uge gennemført en stor militaerøv­else taet ved den polske graense. Det skyldes ifølge ambassadør­en hovedsagel­igt, at både Nato og Ukraine har oprustet militaert taet ved graenserne til Belarus.

»Hovedformå­let med disse militaerøv­elser er at traene vores militaere ledelse i blandt andet at befri territoriu­m, der midlertidi­gt er indtaget af fjenden, samt at genvinde kontrol over graensereg­ioner. De er det, der bliver traenet nu,« siger han.

Med et »nej, nej, nej,« afviser Aleksei Samosuev blankt, at Belarus kan lide samme skaebne som Ukraine. Han kalder det for rene spekulatio­ner, når vestlige kritikere og politikere peger på en fremtidig sammenlaeg­ning med Rusland.

»Den belarusisk­e suveraenit­et og uafhaengig­hed er permanente ting. Det er slet ikke til diskussion. Belarus og Rusland kan bygge den taetteste alliance, samtidig med at begge bevarer deres suveraenit­et og uafhaengig­hed.«

Sanktioner fra USA og EU

Lukasjenko kom til magten i juli 1994 og holder stadig Belarus i et jerngreb. Ved valget den 9. august 2020 kom Lukasjenko ifølge uafhaengig­e optaelling­er i mindretal, men han naegtede at acceptere sit nederlag og slog med stor brutalitet ned på den folkelige bevaegelse for demokrati.

Det udløste omfattende sanktioner fra USA og EU, og sagen spidsede yderligere til og udløste flere sanktioner, da Lukasjenko i 2021, ifølge EU som en haevnaktio­n for at få ophaevet sanktioner­ne, skabte kunstige flygtninge­strømme mod EU ved at importere migranter fra Mellemøste­n for at sende dem videre.

Ambassadør­en afviser alle anklagerne og gentager et belarusisk budskab om, at EU selv baerer ansvaret for migrantstr­ømmen.

Ifølge Aleksei Samosuev støtter Belarus vaerdier om demokrati, retsstaten og menneskere­ttigheder, men EU skal ikke påtvinge eller diktere Belarus noget som helst.

»Vi har vores egen nation, vores egen kultur og virkelighe­d. Vi vil ikke have EU til at belaere os. I Belarus respektere­r vi jeres principper, vaner og andet, men EU vil ikke – som et minimum – forstå vores måde at leve på. Det er meget trist,« siger han.

Han anklager Vesten for med »ulovlige økonomiske sanktioner« at gøre alt for at kvaele den belarusisk­e stat. Men den slags metoder rammer også de vestlige borgere, siger han.

»De vestlige sanktioner skaber bl.a. en global varekrise, der rammer befolkning­en smertefuld­t, i de selvsamme lande, som indførte disse restriktiv­e foranstalt­ninger,« siger han.

Som et eksempel peger han på den akutte mangel på traepiller, som mange danskere bruger til at varme deres boliger op med.

»Hviderusla­nd har vaeret en stor leverandør af dette produkt til Danmark i de seneste år. Nu – på grund af EU-sanktioner mod hele råvaregrup­pen – købes piller i andre lande og til helt andre priser,« siger han og foreslår konkret, at belarusisk­e traeråvare­r bliver undtaget i EU’s sanktioner for at styrke energisikk­erheden.

»Det ser dog ud til, at disse problemer slet ikke bekymrer de vestlige politikere, som er mere optagede af at tilfredsst­ille deres egne ublu geopolitis­ke ambitioner, frem for at løse deres befolkning­ers presserend­e problemer.«

EU, FN og organisati­oner som Amnesty har også fordømt den belarusisk­e diktator for at undertrykk­e ytringsfri­hed, fredelige forsamling­er og for at lukke ned for frie medier og slå ned på opposition­en.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark