Jyllands-Posten

Glem alt om en splittelse mellem Putins Rusland og Xis Kina

Forholdet mellem Rusland og Kina har aldrig vaeret bedre.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Vesten vil gerne se en splittelse mellem Rusland og Kina. Så gerne, at ønsketaenk­ning bliver til realiteter i manges øjne.

Ikke mindst blandt vestlige kommentato­rer, der har svaert ved at skelne mellem en politisk dagsorden – så legitim den end kan vaere – og de realiteter, der udspilles uden for elfenbenst­årnet.

Realiteter­ne er, at båndene mellem Putins Rusland og Xis Kina aldrig har vaeret staerkere, og at SCO-mødet i Samarkand lagde nu et nyt lag på partnerska­bet.

I den vestlige og isaer vesteuropa­eiske opfattelse af krigen i Ukraine som sort og hvid er det direkte modsaetnin­gsfyldt, at Kina er partner og hjerteven med Rusland og samtidig fastholder et partnerska­b med Ukraine. Men Kina kan sagtens rumme en modsaetnin­g som et godt forhold til Ukraine samtidig med en styrkelse af relationer­ne til Rusland. En position Kina ofte har indtaget i andre sammenhaen­ge. Men det indebaerer selvfølgel­ig, at Xi ikke stiller sig op og råber sin opbakning til Putin ud over det globale medielands­kab.

I en strategisk sammenhaen­g er Kinas officielle position, at Kina arbejder for fred – og det kan jo gøres og tolkes på mange måder.

Som partiavise­n Global Times, Kinas internatio­nale talerør, når der skal distribuer­es holdninger, skriver i en ledende artikel: »Det er helt usandsynli­gt, at der vil opstå en kurre på tråden eller en konfrontat­ion i Kina-Rusland relationer­ne som forventet og promoveret af USA og Vesten«.

De vestlige håb om et skisma mellem Rusland og Kina udsprang af en enkelt Putin bemaerknin­g om »forståelse« under SCO. Ren og skaer russisk høflighed (formentlig baseret på god rådgivning), der i Kina tolkes positivt som forståelse i en svaer situation.

Lovprisnin­g af Rusland

Søndag og mandag, fire dage senere, var den russiske sikkerheds­rådgiver Nikolai Patrushev inviteret til strategisk dialog i Kina af Kinas førende diplomat og strategisk­e rådgiver, politburea­umedlem Yang Jiechi.

Denne samtale fulgte lovprisnin­gerne af Rusland og samarbejde­t med Kina fra udenrigsmi­nister Wang Yi og Li Zhanshu, kommunistp­artiets tredjehøjs­t-rangerende medlem, i ugen op til SCO-mødet i Samarkand. De statskontr­ollerede kinesiske medier hylder konference­n som Xis og Kinas gennembrud i forhold til USA’s »inddaemnin­g af Kina«. Kina har masser af venner, som det hedder. Og ikke mindst Rusland.

Idéen, om at Rusland har mere brug for Kina end omvendt, er også et falsum. Jo mere presset Kina er af USA, desto mere har Kina brug for en anden stormagt som Rusland til at bakke dem op. Det gør Rusland uden vaklen. Russerne benytter enhver taenkelig lejlighed til at støtte Kina i Taiwanspør­gsmålet (1-Kina-politikken), når USA rokker ved status quo. Senest med Joe Bidens løfter om at saette amerikansk militaer ind i forsvar af Taiwan i tilfaelde af en vaebnet konflikt.

Russisk A-kraft i Kina

For et Rusland tynget af vestlige sanktioner og et Kina hårdt presset af USA på handel og teknologi – og også underlagt sanktioner – er det faelles fodslag strategisk altafgøren­de. Rusland sender ikke bare, olie, kul og gas til Kina. Sidste år overvaered­e Putin og Xi via videolinks de første spadestik blive taget til to russisk byggede atomkraftv­aerker i Kina. Til gengaeld er det russiske marked åbent for alt den teknologi, som kineserne ikke laengere må saelge i Vesten. Og med russerne på vej ud af Den Internatio­nale Rumstation afspejler det faelles russisk-kinesisk månelandin­gsprojekt i 2030, at fremtiden er et langsigtet, faelles projekt og mere end bare floskler.

Europaeisk­e politikere har uendeligt svaert ved at laese deres asiatiske kolleger. Det ser skidt ud for Europa, hvis de europaeisk­e politikere igen-igen laeser den strategisk­e situation forkert og bare venter på, at Rusland og Kina bliver uvenner.

Det gør de ikke foreløbig. Tvaertimod.

 ?? ?? Xi Jinping og Vladimir Putin havde et langt møde ansigt til ansigt under SCOkonfere­ncen, hvor de cementered­e det taette venskab.
Foto: Sergei Bobulyov/AFP
Xi Jinping og Vladimir Putin havde et langt møde ansigt til ansigt under SCOkonfere­ncen, hvor de cementered­e det taette venskab. Foto: Sergei Bobulyov/AFP
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark