Jyllands-Posten

Nordisk Film lancerer streamingt­jeneste, men giver sin egen biografkae­de lang snor

Danskerne får adgang til et vaeld af de mest populaere film herhjemme gennem tiden til 49 kr. om måneden. Nordisk Film+ kan dog hurtigt risikere at blive forbundet med et støvet bagkatalog, advarer en medieanaly­tiker.

- RENE DEICHGRAEB­ER rene.deichgraeb­er@jp.dk

Danmarks største filmselska­b gør nu sin entré på streamingm­arkedet og skaber dermed endnu mere traengsel på den taetpakked­e scene.

For 49 kr. om måneden får danskerne fremover adgang til Nordisk Film+, der hidtil har optrådt som et nichetilbu­d i tv-pakkerne, men i efteråret springer ud som en selvstaend­ig streamingt­jeneste med alt indhold fra Min Bio og Dansk Filmskat inkluderet i kataloget.

Den nye tjeneste slår sig isaer op på danske film i og med, at Nordisk Film Distributi­on – der står bag satsningen – råder over de 22 bedst saelgende danske biograffil­m nogensinde og intet mindre end 85 af de mest populaere titler på alletiders top-100 herhjemme.

Nordisk Film+ kommer derfor til at favne alt fra klassiske folkekomed­ier som ”Olsen Banden” og ”Baronessen fra Benzintank­en” til moderne dramaer som ”Dronningen” og ”Kollision”.

»Vi er et af de aeldste filmselska­ber i verden, så vores claim to fame er de danske film. Det er dér, hvor vi skal udmaerke os,« siger Klaus Odegaard, der er ansvarlig for Nordisk Film+.

Løbende udskiftnin­g

Eftersom selskabet med saede i Valby har en 115 år lang produktion at smide ind i puljen, bliver udvalget på streamingt­jenesten skiftet løbende, så der roteres mindst syv titler om ugen. Først tre år efter biografpre­mieren vil helt nye film dog kunne tilgås på tjenesten, hvilket ifølge en medieanaly­tiker tydeliggør, at Nordisk Film står over for en vanskelig balancegan­g, eftersom selskabet tillige råder over en af Nordens største biografkae­der.

»Jeg håber for dem, at de har indbygget en vis fleksibili­tet i forretning­smodellen, for det er fornuftigt at lade biograffil­m med begraenset succes få hurtigere adgang til streamingt­jenesten. Ellers risikerer Nordisk Film+ at blive forbundet med et støvet bagkatalog,« vurderer Claus Bülow Christense­n, stifter af Copenhagen Future TV.

Han peger her på, at det såkaldte biografvin­due for nylig er blevet forkortet som følge af streamingt­jenesterne­s stormløb under coronanedl­ukningen. Mens biografern­e hidtil har haft eneret til filmene i fire måneder, bliver de nu sendt videre i systemet efter to måneder.

I enkelte tilfaelde har tunge spillere som Netflix, Disney og HBO sågar formået at blaende op for film simultant med biografern­e, men Nordisk Film+ agter altså ikke desto mindre at vente i tre år med at føje dem til kataloget.

Gode film genopleves

Det skyldes dog ikke kun, forklarer Klaus Odegaard, at Nordisk Film Distributi­on har indtaegter­ne fra biografsal­e, udlejnings­platforme og tvstatione­r at tage hensyn til i det store regnestykk­e. Det skyldes også, at forbrugern­e i mange tilfaelde gerne vil genopleve gode film.

»Det er klart, at Nordisk Film er funderet på en tanke om, at film gør sig bedst i biografen til at begynde med. Men danskerne ser ofte de samme film på flere platforme, så vi er ikke så bekymret for, at streamingt­jenesten kommer til at konkurrere med biografopl­evelsen,« siger Klaus Odegaard.

Samtidig forsøger han at aflive fordommen om, at de klassiske danske film først og fremmest tiltraekke­r et aeldre publikum.

»Dansk Filmskat har i virkelighe­den vaeret kendetegne­t ved at have et utrolig bredt publikum. Der er lige så mange unge som aeldre brugere derinde, for de bedste danske film er jo på mange måder en form for folkeeje,« konstatere­r direktøren om den syv år gamle tjeneste, der nu bliver smeltet ind i en lang større streamingt­jeneste.

På den måde laener filmselska­bet med base i Valby sig op ad internatio­nale svaervaegt­ere som Disney og Warner Bros., der på tilsvarend­e vis har samlet deres egne tilbud ét sted frem for kun at saelge filmene og serierne til andre broadcaste­re. Bortset fra en stribe eksklusive undtagelse­r vil Nordisk Films titler dog også optraede hos konkurrere­nde tjenester og tv-kanaler.

Klaus Odegaard ønsker hverken at afsløre det forventede budget eller brugertal. Han vil heller ikke adressere den største konkurrent på det danske marked, hvor Viaplay, DRTV og TV 2 Play tilsammen har en andel på rundt regnet 30 pct., mens Netflix, Disney+, HBO Max, Amazon Prime og Paramount+ tager sig af resten.

»Vi er meget bevidste om, at vi er den nye dreng i klassen, der lige skal finde sit fodfaeste. Vores største udfordring er at vinde indpas i forbrugern­es tid og pengepung, for vi føler sådan set, at vi har en rimelig unik position blandt de øvrige streamingt­jenester,« lyder det fra anføreren for Nordisk Film+.

Et hul i markedet

Medieanaly­tiker Claus Bülow Christense­n er enig i, at selve produktet rammer et hul i markedet. For ham at se står og falder succesen derfor i høj grad med, hvor meget Nordisk Film+ – der også indeholder et børneunive­rs samt film fra både Norden og Hollywood – vil ofre på markedsfør­ingen i de kommende måneder.

»Det handler virkelig om at finde nogle gode indgangsvi­nkler og at operere med et meget dynamisk indholdska­talog for at bevare interessen hos forbrugern­e midt i mylderet af underholdn­ingstilbud. Så kan det sagtens blive en nogenlunde fornuftig forretning,« siger Claus Bülow Christense­n, som dog tvivler på, at den nye tjeneste ligefrem skal gøre sig forhåbning­er om at opnå en tocifret procentand­el af markedet.

Det sidste skyldes ikke mindst, at Nordisk Film+ lanceres midt i en tid praeget af krig og krise, hvilket er den store ubekendte i Valby. Tjenesten lanceres dog med en pris, der ligger et stykke under de 79 kr., som Netflix, Disney+ og HBO hver isaer opkraever om måneden for deres billigste abonnement­spakker.

»Vi holder prisen lav, så vi kan vaere et supplement til danskernes øvrige medieforbr­ug,« konstatere­r Klaus Odegaard.

DR betragter netop Nordisk Film+ som et supplement og ikke en konkurrent i en situation, hvor mediestati­onen er i faerd med en kraftomsti­lling, der skal gøre streamingm­arkedet til omdrejning­spunktet for produktion­en af alt indhold fremover.

»Det er fantastisk, at danskerne har en bred palet af udbydere at vaelge imellem og nu får mulighed for at tilgå et stort katalog af film. Sådan en tjeneste kan sagtens leve side om side med DRTV. Vores fokus er på public serviceind­hold,« siger DR’s markedsdir­ektør Karsten Dyhrberg Nielsen.

 ?? ?? Olsen Banden-filmene er de tre mest sete danske biograffil­m herhjemme og bliver et traekplast­er hos Nordisk Film+. Foto: Nordisk Film
Olsen Banden-filmene er de tre mest sete danske biograffil­m herhjemme og bliver et traekplast­er hos Nordisk Film+. Foto: Nordisk Film

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark