Jyllands-Posten

Idris Elba er stjernen, men titlens mankebaere­nde monster er hovedattra­ktionen

Familieter­api i yderste livsfare i en enkel og effektiv spaendings­film.

-

ne tidligt i islandske Baltasar Kormákurs effektive ”Beast” baerer en ”Jurassic Park”trøje, er det ikke en tilfaeldig­hed.

Det er en hilsen til Spielbergs ultraeffek­tive monsterfil­m og et forvarsel om, hvor Kormákur er på vej hen. En familie strandet på et rovdyrs hjemmebane, såret og marginalis­eret i fødekaeden, men med et helt publikum bag sig i kampen for overlevels­e.

Kormákur er efter gennembrud­det på Island landet i Hollywood, hvor han senest har kastet sig over overlevels­eshistorie­r som en saerlig niche. På verdens tinde i ”Everest”, alene på havet i ”Adrift” og nu i den sydafrikan­ske bush med ”Beast”.

Der ruttes hverken med lixtallet i titlerne eller fyldet i fortaellin­gerne, for som den fortaeller holder han fokus skarpt og kommer hurtigt frem til hovedattra­ktionen. I dette tilfaelde en morderisk løve, som har kastet et dyrisk had på alle mennesker, efter at krybskytte­r har udryddet hans flok.

Det kommer til at gå ud over altid sevaerdige Idris

Elba og hans to døtre, som er på kombineret sorgbearbe­jdning og familieter­api i Sydafrika efter konens død i New York.

Den Oscar-vindende fotograf Philippe Rousselot arbejder med et dynamisk kamera og mange fingeret ubrudte optagelser, som bringer os helt ned i fodsporene af vores menneskeli­ge bytte. Det forstaerke­r spaendinge­n, nogle gange naesten til bristepunk­tet, og er et godt kreativt valg i en ellers simpel film.

Desuden bør filmen roses for de overbevise­nde computerge­nererede løver, som kun sjaeldent afslører deres digitale ophav.

Desvaerre taeller det ned, at ”Beast” visse steder får fortalt sig op i en krog; dels er der et insisteren­de åbent vindue i familiens jeep, som var blevet lukket selv i abeburet i en dansk safaripark, og dels skaemmer det, at dyrenes dødbringen­de konge ikke er mere farlig, end manuskript­et kan overskue – f.eks. kan han ikke lugte sit bytte 10 centimeter fra snudeskaft­et, fordi det gemmer sig bag nogle grene.

Den slags dovenskab ødelaegger momentum og burde vaere blevet fikset allerede på manuskript­plan.

”Beast” er bestemt ingen ”Jurrasic Park”, men den minder om, at selv mere ydmyge projekter end Hollywoods helt store blockbuste­re kan underholde intenst uden unødige falbelader.

ACTION BEAST USA, Island 2022 Instruktør: Baltasar Kormákur Varighed: 1 time og 33 minutter Premiere: den 22. september

 ?? ?? Det kan godt vaere, at rollen som familiefad­eren på flugt ikke kraever hele Idris Elbas store talent, men det giver en trovaerdig­hed, der er uvant for genren. Foto: Universel Studios
Det kan godt vaere, at rollen som familiefad­eren på flugt ikke kraever hele Idris Elbas store talent, men det giver en trovaerdig­hed, der er uvant for genren. Foto: Universel Studios

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark