Jyllands-Posten

Haevnen er på ingen måde sød

”Clueless” møder ”Strangers on a Train” i den veloplagte ungdomsfil­m ”Do Revenge”.

- DO REVENGE KATRINE SOMMER BOYSEN

Ved første øjekast ligner personerne i Jennifer Kaytin Robinsons Netflixung­domsdrama ”Do Revenge” noget fra 1990’erklassike­ren ”Clueless” (1995). Pigerne ligner som Cher (Alicia Silverston­e) og hendes veninder perfekt klaedte påklaednin­gsdukker, der koncentrer­er sig meget mere om aestetisk selvfremst­illing og social status end de høje karakterer, der som en selvfølge skal skaffe dem adgang til et af USA’s førende universite­ter.

I 2022 skal de bare ikke alene positioner­e sig i skolegårde­n, hvor – også med en kaerlig reference til ”Clueless” – eleverne grupperer sig efter tøjsmag og interesser­er, men også på sociale medier, hvor det meste af de unges sociale liv udspiller sig.

Fald fra toppen

Pigen, hele skolen summer om, hedder Drea Torres (Camila Mendes). Selv om hun i forhold til sine svinerige Palm Beach-veninder kommer fra relativt beskedne kår, har hun med hjaelp fra sine trofaste undersåtte­r tilkaempet sig en status som urørlig på toppen.

Det skyldes ikke mindst kaeresten Max (Austin Abrams), der kan sno alle skolens elever om sin lillefinge­r. Men da Max får lokket Drea til at sende ham et erotisk videoklip, som på mystisk vis bliver laekket til hele skolen, bedst som

Max begynder at iscenesaet­te sig selv som nyfeminist, falder Dreas aktier gevaldigt. Nu er der ikke laengere buzz om skolens faldne dronning, og Drea er tvunget til en ufrivillig tilvaerels­e i skyggen.

Hvis den aestetiske reference for den veloplagte ”Do Revenge” er ”Clueless”, så er den tematiske skabelon Alfred Hitchcocks ”Strangers on a Train” (1951), hvor to fremmede beslutter sig for at udføre hinandens mord, så ingen vil fatte mistanke om motivet. For Drea har ikke i sinde at lade sin midlertidi­ge prestigema­essige deroute stå i vejen for sin lovende fremtid, så da hun møder den nytilflytt­ede Eleanor (Maya Hawke), der også har et regnskab fra fortiden at gøre op, så tager en haevngerri­g plan form.

UNGDOMSDRA­MA

USA, 2022 Instruktio­n: Jennifer Kaytin Robinson Kan streames på Netflix 1 time og 58 minutter

Logikken knaekker

”Do Revenge” er på mange måder en klassisk ungdomsfil­m. Den veksler mellem det sprudlende lette og det dybsindigt alvorlige. Dialogen, som Robinson har skrevet sammen med Celeste Ballard, sitrer og slår smut, og så tilgiver man snildt, at skuespille­rne for de flestes vedkommend­e er langt aeldre end de store teenagere, de skal portraette­re.

To tredjedele inde i filmen knaekker logikken i ”Do Revenge”, hvis morale, hvis man skal lede efter en sådan, er temmelig tvivlsom, og den ellers skarpe fortaellin­g får et par knubs i sin famlen efter både at vaere tilstraekk­elig woke, spaendende og overrasken­de.

Den kommer heldigvis tilbage på sporet igen, og ”Do Revenge” lander, som den skal. Som en tidstypisk ungdomsfil­m med solide rødder i klassikern­e.

 ?? ?? Uretfaerdi­gheder er der masser af i ”Do Revenge”, hvor veninderne Eleanor (Maya Hawke, t.v.) og Drea (Camila Mendes) beslutter sig for at tage haevn på hinandens vegne. Foto: Netflix
Uretfaerdi­gheder er der masser af i ”Do Revenge”, hvor veninderne Eleanor (Maya Hawke, t.v.) og Drea (Camila Mendes) beslutter sig for at tage haevn på hinandens vegne. Foto: Netflix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark