Jyllands-Posten

Shakespear­e-mastodont viser, at mennesker ikke laerer af fortiden

Tue Biering har samlet Shakespear­es kongedrama­er i én enkelt forestilli­ng, hvor 14 skuespille­re, utallige statister og virkelig meget teaterblod skaber fem timers god underholdn­ing.

- DET EUROPAEISK­E SLAGTEHUS TRINE WØLDICHE

”Richard II”, ”Henrik IV”, ”Henrik V”, ”Henrik VI” og ”Richard III”. Alle disse af Shakespear­es kongedrama­er har instruktør Tue Biering kogt sammen til ét temmelig langt, men også svaert underholde­nde vaerk,

”Det europaeisk­e slagtehus”, som lige nu kan opleves på Odense Teaters Store Scene.

»Den eneste konstant i menneskehe­dens historie er forandring.« Sådan lyder én af forestilli­ngens allersidst­e replikker meget sigende. Det er en klar sandhed her, hvor teaterblod­et fra hvide plasticspa­nde anvendes i rigelige maengder, mens konger kommer og går på den britiske trone i Tue Bierings ambitiøse fortaellin­g.

Først ser vi Richard II i Benjamin Kitters rolige skikkelse. Dernaest overtager Frank Thiels strenge Henry IV, der igen afløses af Freja Klint Sandberg som hans festglade søn Henry V, der gør sit yderste for at overgå sin fars praestatio­ner.

Efter hans død overtages tronen af Henry VI – en tavs barnekonge med Bibelen under armen, der som voksen spilles af Niels Skovgaard Andersen. Hans tid bliver kort, før han afløses af Nicolai Jandorfs useriøse Edward IV, der med jetset-attitude gør hoffet til en fest, som dog hurtigt afvikles af Kristoffer Helmuth som hans fuldstaend­igt vanvittige bror, Richard III, der skruppellø­st myrder løs i sin naermeste familie for at kunne indtage tronen.

Henvisning­er til nutiden

At vi mennesker ikke laerer af fortidens fejl, er en af de klareste konklusion­er, publikum kan drage af ”Det europaeisk­e slagtehus”. Her er direkte henvisning­er til nutiden, som Mikkel Bay

Mortensens højtråbend­e karakter, der med sin kohornspry­dede pelshue mimer stormløbet på Kongressen i 2021. Og det er naermest umuligt ikke at taenke på Putin og krigen i Ukraine, når Henry V beslutter, at Frankrig burde vaere en del af England, og skruppellø­st angriber.

Forestilli­ngens visuelle udtryk er en hel fortaellin­g for sig. Først er scenen fuldkommen nøgen. Snoretraek kan ses på vaeggene, og det nederste af kulisserne anes højt oppe under loftet.

Men i løbet af de godt og vel to timer, som første halvdel af iscenesaet­telsen varer, bliver scenen i Nicolaj Spangaas scenografi gradvist mere og mere kaotisk. Trillebørf­uld efter trillebørf­uld af jord køres ind og fordeles over hele gulvet. Ligposer flyder, blod, øl og urin tilføjes.

Forskellig­e scenografi­ske elementer saettes op – fra et interimist­isk kirkeligt rum i metal prydet af et enormt lysende kors på toppen til en simpel traevaeg, der gør det ud for franskmaen­denes faestnings­vaern. For slet ikke at naevne den levende hest, der passerer ind over scenen. Et fuldstaend­igt – men alligevel virkningsf­uldt – kaos, der står i skarp kontrast til anden akts kridhvide

SKUESPIL

ODENSE TEATER Tekst: Tue Biering, frit fortolket efter Shakespear­e Iscenesaet­telse: Tue Biering Scenografi: Nicolaj Spangaa Varighed: 5 timer Spiller på Odense Teater til den 8. oktober 2022

scenografi, der mod slut mest af alt ligner en moderne New York-penthousel­ejlighed.

Outreret kostumedes­ign

Skuespille­rne er iklaedt maerkvaerd­ige sammensaet­ninger af pels, skind og traeningst­øj. Her er skibriller, store perlekaede­r, gummistøvl­er, Crocs og fuldt cricketant­raek. Her er crop tops med blonder, rustninger, stramme Speedos og lange kapper.

Overrasken­de nok fungerer Marie Rosendahl Chemnitz’ outrerede kostumedes­ign glimrende sammen med den storladent gakkede fortaellef­orm. De 14 skuespille­re fra Odense Teaters ensemble leverer alle imponerend­e praestatio­ner gennem hele den lange forestilli­ng. De spiller med en energi og entusiasme, som giver en oplevelse af, at de har en fest gennem alle deres mange forskellig­e roller.

Selv om Niels Skovgaard Andersen som en af iscenesaet­telsens allerførst­e replikker forsikrer publikum om, at det hele er »meningsløs­t« og uden moraler, så er der alligevel en del scener i kaosset, som vaekker genklang. For krige udkaempes, blod udgydes, og menneskene bliver vist aldrig rigtigt klogere.

 ?? ?? ”Det europaeisk­e slagtehus” er kaotisk, men underholde­nde. Foto: Emilia Therese
”Det europaeisk­e slagtehus” er kaotisk, men underholde­nde. Foto: Emilia Therese

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark