Jyllands-Posten

Taktisk spil kostede en dansk medalje, mens Evenepoel tog sig af VM-triumfen

Mattias Skjelmose var taet på en medalje ved VM i landevejsc­ykling. Men et taktisk spil på den sidste kilometer kostede.

- ALEXANDER THORUP alexander.thorup@jp.dk

Hvis ikke den nykårede Vuelta a España-vinder, Remco Evenepoel, i forvejen havde slået sit navn fast som én af verdens absolut bedste, gjorde han det tidligt søndag morgen dansk tid med en suveraen guldmedalj­e til VM i landevejsc­ykling i den australske kystby Wollongong.

VM er kendt som et haesblaese­nde og intenst cykelløb, hvor ryttere fra både store cykelnatio­ner som Frankrig og Belgien til upåagtede nationer som Vatikansta­ten, der for første gang havde en rytter med til VM, kaemper om regnbuetri­koten – den nok naestmest prestigefy­ldte trikot efter Tour de Frances gule førertrøje

Dette års 266,9 km lange VM var ingen undtagelse. Allerede ved løbets begyndelse blev der kørt staerkt, da flere lykkeridde­re ville på togt. Favorithol­dene Belgien, Frankrig og Italien holdt staerkt øje med hinanden og slap i første omgang en større gruppe ryttere afsted uden de store navne. En slags let forret, hvor ryttere fra Mongoliet, Letland, Israel og vaertsnati­onen Australien fik vist farverne.

Det danske hold var uden Tour-vinderen Jonas Vingegaard, men talte blandt andre Magnus Cort, Jakob Fuglsang og stortalent­et Mattias Skjelmose, der fik en hovedrolle, da han gik i udbrud med Remco Evenepoel og slap afsted i en stor gruppe med 75 km tilbage.

Belgisk enegang

Gruppen blev for stor for det belgiske cykelfaeno­men, der så staerk ud og havde ambitioner om at gentage sin triumf som U23-rytter i 2018. Med små 60 km tilbage satte den 22-årige belgier igen tempo, og Mattias Skjelmose forsøgte at følge med sammen med tre andre forfølgere i en mindre gruppe.

Men Remco Evenepoel var for stor en mundfuld, og 35 km før mål stak han endeligt afsted sammen med den alsidige Aleksej Lutsenko fra Kasakhstan, der kort efter også måtte give fortabt, da de to i front ramte stigningen på finalerund­straekning­en for anden sidste gang. Derfra fortsatte belgieren sit majestaeti­ske og enestående solotogt mod målstregen.

»Min chance var at angribe tidligt og håbe, at jeg havde benene i dag. Mine ben var ved at eksplodere på den sidste stigning, men jeg vidste, at jeg snart var i mål. Jeg fik at vide, at jeg øgede føringen, så jeg gav bare det sidste. Man vil ikke spilde et sekund, når man er så taet på at vinde VM,« sagde den glade vinder efter løbet:

»Det er noget, jeg altid har drømt om. Jeg har vundet alt, jeg kunne. Jeg tror aldrig, at jeg kommer til at få en større saeson end denne,« lød det om saesonen, der har budt på sejre i bl.a. Liège-BastogneLi­ège, Vueltaen og nu VM.

»Bittersød« fornemmels­e

Tilbage i feltet tøvede de øvrige favoritter laenge, og derfor lignede det, at Mattias Skjelmose og de tre øvrige forfølgere skulle fordele sølv og bronze mellem sig. Men da de fire ryttere ramte den sidste kilometer, gik de totalt i stå i et taktisk spil, hvor alle kiggede på hinanden, og hvor ingen ville tage fronten eller saette tempoet. Uden radio var de ikke forberedt på, at et buldrende felt var på vej, og i stedet blev det til en massespurt, hvor en stor mulighed for dansk medalje blev vekslet til en – set i det lys – skuffende 10. plads til Mattias Skjelmose, der kørte et imponerend­e flot første VM.

»Hvis du inden løbet havde sagt til mig, at jeg blev nummer 10, ville jeg have vaeret rigtig glad. Men under omstaendig­hederne kan jeg ikke lade vaere med at vaere lidt skuffet,« sagde Mattias Skjelmose efter løbet:

»Men sådan er det. Vi kører lidt dumt og får nogle forkerte tider, der gjorde, at vi kørte på en anden måde, end vi skulle have gjort. Og det endte med, at vi ikke var der.«

Den danske landstraen­er Anders Lund var dog tilfreds med den danske indsats, der ifølge ham tegner lyst for fremtiden.

»Vi har mange dygtige ryttere til de kommende år, så det er det, jeg tager med mig herfra. Der er meget, der lykkedes, og vi kørte med om medaljerne, som var målet. Men det var bittersødt, at Mattias Skjelmose var så taet på og så ikke fik noget med hjem.«

Hvis du inden løbet havde sagt til mig, at jeg blev nummer 10, ville jeg have vaeret rigtig glad. Men under omstaendig­hederne kan jeg ikke lade vaere med at vaere lidt skuffet. MATTIAS SKJELMOSE, DANSK VM-RYTTER

 ?? ?? Belgiens 22-årige cykelfaeno­men Remco Evenepoel var staerkest af alle, da han vandt guld i VM i landevejsc­yklingen og aeren af at baere regnbuetri­koten det naeste år. Foto: William West/AFP
Belgiens 22-årige cykelfaeno­men Remco Evenepoel var staerkest af alle, da han vandt guld i VM i landevejsc­yklingen og aeren af at baere regnbuetri­koten det naeste år. Foto: William West/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark