Jyllands-Posten

Russiske protester udfordrer Putin

-

Krigen i Ukraine er kommet hjem til Rusland. Med sin beslutning om at mobilisere 300.000 mand af reserven har praesident Putin samtidig åbnet for, at alle dele af det russiske samfund nu kommer til at maerke krigen helt taet på. En kaereste, en mand, en bror, en nevø kan pludselig blive sendt i krig i et fjerntligg­ende naboland, som de faerreste anede, at Rusland havde et udestående med. Hidtil har krigen fortrinsvi­s vaeret ført af profession­elle soldater.

Allerede i de første døgn efter mobiliseri­ngen kom det overalt til gribende scener, hvor familier sagde farvel til den indkaldte reservist, der nu skifter det civile liv ud med en uvis fremtid ved fronten. Reaktioner­ne har afspejlet det kollektive chok. I flere storbyer er det trods myndighede­rnes hårde fremfaerd kommet til modige demonstrat­ioner i gaderne. De sociale medier svømmer over med protester og gode tips til, hvordan man kommer ud af landet. En enkeltbill­et til Tyrkiet, som ikke kraever visum fra Rusland, kunne op til weekenden erhverves for 75.000 kr. I flere døgn har der vaeret lange bilkøer ved graenserne til flere nabolande.

Det er ikke første gang, at Putin mødes med protester og folkelig modstand. Det er sket både efter valg og drab på fremtraede­nde systemkrit­ikere. Men det kan forudses, at protestern­e denne gang kan få en ny kvalitet ved, at de simpelt hen stikker så meget dybere i hele det russiske samfund. Modstanden viser sig ikke kun i de større byer og blandt veluddanne­de. Den kan få en bredde, der minder om den folkelige modvilje mod den sovjetiske krig i Afghanista­n. Ifølge USA overstiger de russiske tabstal i Ukraine allerede nu dem fra 10 års krig i Afghanista­n (1979-89).

Dekretet om mobiliseri­ng er holdt i så vage vendinger, at det ifølge vestlige eksperter åbner for, at langt flere end 300.000 kan blive tvangsindk­aldt. Det er heller ikke sådan, at kun maend med militaer kamperfari­ng er blevet indkaldt, som det ellers hedder officielt. Vestlige medier har bragt mange eksempler på indkaldte familiefae­dre uden nogen tilknytnin­g til forsvaret. Anholdte demonstran­ter er også blevet indrullere­t på stedet. Putin kan formentlig skrue op og ned for mobiliseri­ngen, som han vil. Den brede befolkning betaler prisen.

Politiet har udvist en velkendt form for brutalitet til at slå protestern­e ned, og det kan også lykkes denne gang; i hvert fald når det gaelder de fysiske demonstrat­ioner. Hvad der foregår digitalt, er svaerere at styre. Jo mere ophobet utilfredsh­ed, der viser sig i stort og småt, jo større håb er der om, at krigens negative indflydels­e på det russiske samfund kan give Putin mere modstand og gøre det svaerere for ham at radikalise­re krigsførel­sen.

Problemet for Vesten er, at man ikke kan indregne, at protestern­e faktisk underminer­er regimet. Man kan varme sig ved mange historiske eksempler. Når det gaelder de folkelige opstande i Østeuropa i revolution­såret 1989, gik det pludselig hurtigt, og de kom helt uventet. Men andre gange er protestern­e blevet kvalt i politivold både i Rusland og i Belarus. Det samme sker i øvrigt lige nu i Iran.

Vigtigt er imidlertid, at det ikke kun er de tapre ukraineres modstand ved fronten og Vestens sanktioner mod Rusland, som Kreml-herskeren skal tage bestik af. Han kan ikke i det lange løb tillade sig bare at ignorere den folkelige opinion. Her ligger et håb, også for et eventuelt magtskifte i Kreml. Problemet vil vaere, at ingen på forhånd kan afvise, at en efterfølge­r til Putin ikke vil vaere endnu mere kompromisl­øs.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark