Jyllands-Posten

Beskat de ekstreme kriseprofi­tter og hjaelp de hårdest ramte

-

Vi skaenkede det ikke mange tanker, da vi flyttede ind i den nye lejlighed i Holbaek: Radiatorer­ne er opvarmet med gas, og det var vel fint nok. I dag er vi blandt dem, der sidder med sorteper – varmeregni­ngen er 12.000 kr. højere end sidste år. Vi er på vej mod en vinter, hvor vi kan blive ruineret af at åbne for radiatoren.

I sidste måned offentligg­jorde vores gasleveran­dør, Ørsted, et nyt årsregnska­b: giga-overskud på 6 mia. kr. I et interview med DR advarede adm. direktør Mads Nipper imod, at politikern­e løber efter folkestemn­ingen.

Ørsted har foretaget store investerin­ger i grøn energi, og »så syntes jeg faktisk ikke, det er urimeligt, at vi har den ret lille del af vores forretning, hvor vi får fordel af de højere priser«.

Som kunde i »den ret lille del« af Ørsteds forretning føler jeg mig rent ud sagt p…. på. Jeg skal fryse til vinter, for at Ørsted kan redde verden.

Jeg bemaerker også, at årets varmeregni­ng stopper den 31. marts, langt det meste er således varme fra før krigen i Ukraine. Det er ikke sandt, når politikern­e tørrer de store gasregning­er af i Putin og hans aggression. Selskaber som Ørsted forhøjede prisen – og scorede kassen – allerede i vinter.

Vi har som mange andre modtaget 6.000 kr. i varmehjael­p fra staten. Medierne har svaelget i eksempler på, at hjaelpen ikke når frem til de rigtige, men tusinder er som os glade for den. Problemet er bare, at det er et meget lille plaster på såret med udsigt til en vinter, hvor vi i stor skala skal betale til Mads Nipper & Co.

Et bredt politisk flertal blev fredag enig om yderligere hjaelp til kriseramte danskere. Aftalen understøtt­er brede grupper som børnefamil­ier og elkunder, men nogle af de hårdest ramte er stadig i klemme.

Krisen vender den tunge ende nedad og belaster dårligt stillede og børnerige familier, men den rammer også lidt tilfaeldig­t – busruter i landdistri­kter, den lille købmand, 400.000 gaskunder, folk med traepillef­yr og andre. Og hjaelpen til os er stadig relativ beskeden, bortset fra tilbuddet om at udskyde varmeregni­ngen og ophobe gaeld.

Trods den politiske aftale vil energikris­e og inflation fortsat vaere et hedt emne, der kan blive en gamechange­r ved det foreståend­e valg. For krisen har også genereret gigantiske profitter i energi- og transports­elskaber, Maersk forventer i år et overskud på hele 200 mia. Det er baggrunden for, at EUKommissi­onen arbejder med en omfordelin­g, hvor saerskat på overnormal­e profitter skal finansiere mere omfattende hjaelpepak­ker, sådan som kommission­sformand Ursula von der Leyen for nylig bebudede i sin state of the union-tale.

Flere europaeisk­e lande har allerede indført en sådan engangsska­t, men herhjemme er saerskatte­n kontrovers­iel. Mens regeringen og venstreflø­jen laegger sig i slipstrømm­en på EU-Kommission­en, slår Venstre og De Konservati­ve syv kors for sig. Under det ”politiske topmøde” på TV 2 onsdag tog den konservati­ve partileder utvetydigt afstand fra sin tyske partifaell­e Ursula von der Leyen: »Jeg er konservati­v, jeg er dansk, og vi skal ikke betale mere i skat i dette land,« fastslog Søren Pape Poulsen. Venstres Jakob Ellemann-Jensen var enig og kaldte saerskatte­n for »et misundelse­sfaenomen«.

Samfundet kan ikke holde alle skadesløse, men må hindre de vaerste urimelighe­der.

Nej, Ellemann, det har intet at gøre med misundelse. Samfundet kan ikke holde alle skadesløse, men må hindre de vaerste urimelighe­der. Og pengene hertil findes hos dem, der tjener tykt på krisen.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark