Jyllands-Posten

Fattige børnefamil­ier taber mest, når inflatione­n stiger

- JOHANNE SCHMIDT-NIELSEN generalsek­retaer i Red Barnet MADS BILSTRUP formand, Dansk Socialrådg­iverforeni­ng NINNA THOMSEN direktør, Mødrehjael­pen

Tilbudskat­alogerne bliver sat under lup. De gule spotpriser er afgørende for, om mor og far skal springe et måltid mad over eller ej. Alt det overflødig­e er blevet skåret vaek, så på dagens tur i supermarke­det er det kun de basale madvarer, der ryger i indkøbskur­ven. For et halvt år siden var det børnefødse­lsdage og fritidsakt­iviteter, der ikke var råd til.

Nu spreder nervøsitet­en sig den første, når elregninge­n og huslejen skal betales, og fordi vinteren og julen står for døren. Det er den virkelighe­d, som vi ser hos alt for mange børnefamil­ier i Danmark.

Inflatione­n og de eksplosivt stigende priser har slået bunden ud af økonomien, og flere familier må gå fra hus og hjem. Den nuvaerende situation rammer saerligt hårdt de 56.500 børn, der lever i fattigdom i Danmark.

Konsekvens­erne for dem er til føle på. Forskninge­n viser, at børnene på den korte bane får en opvaekst praeget af afsavn, isolation, dårligere skolegang samt et dårligere fysisk og mentalt helbred, fordi de vokser op i fattige familier. På den lange bane traekker det ofte tråde langt ind i voksenlive­t, hvor det f.eks. fører til, at de får kortere eller ingen uddannelse og en dårligere økonomi.

Derfor var der stor glaede hos os, da regeringen og støttepart­ierne med deres forståelse­spapir i 2019 lagde op til at tage livtag med børnefatti­gdommen og genindføre en fattigdoms­graense.

Men desvaerre er de ikke kommet i mål med ambitioner­ne. I forsommere­n landede en ny kontanthja­elpsaftale med gode elementer. Blandt andet vil familier på kontanthja­elp få et fritidstil­laeg, som kan bruges til f.eks. sportsakti­viteter eller kulturtilb­ud, så børnene kan indgå i positive faellesska­ber.

Det midlertidi­ge børnetilsk­ud videreføre­s som et permanent børnetilla­eg målrettet de mest udsatte børnefamil­ier, og børn fra de fattigste familier vil få ret til gratis receptplig­tig medicin.

Men når aftalen er fuldt indfaset, vil den løfte alt for få børn og familier op over lavindkoms­tgraensen. Der vil stadig vaere titusindvi­s af børn, der vokser op i familier, hvor der ikke er råd til helt basale ting som sund mad, bleer og varmt vintertøj. Det må vi som samfund ikke acceptere.

Og her mens valgtromme­rne rumler, er de fattigste familiers fremtidsud­sigter endnu mere usikre. For hvad sker der efter et valg? Vil den kommende regering holde fast i den aftale, der foreligger? Og hvordan vil den fortsatte inflation og prisstigni­ngerne påvirke børnene i de familier, der kaemper for at holde skruen i vandet?

Vi har en forpligtel­se til at hjaelpe de fattigste familier gennem krisen. Det kraever, at vi handler målrettet her og nu. Seneste skud på stammen er en midlertidi­g forøgelse af børnecheck­en på 660 kr., der bliver udbetalt i januar til alle børnefamil­ier, saenkelse af elafgiften samt en afdragsord­ning, så familier kan udskyde elregninge­rne. Det er et par gode plastre på store sår, men det løser ikke situatione­n for de fattigste børnefamil­ier.

Det skubber blot regningen foran dem og svarer til at tisse i bukserne for at holde varmen. Løsningen på den korte bane er at give inflations­hjaelp til de fattigste børnefamil­ier. På den lange bane appellerer vi kraftigt til, at en kommende regering saetter sig for at lave en national handleplan mod børnefatti­gdom, hvor man kigger bredere på fattigdoms­bekaempels­en. Her skal vi se på alt, fra hvordan vi forebygger ulighed i sundhed og skaber en mere inkluderen­de boligpolit­ik, til hvordan vi kommer økonomiske, sociale og kulturelle barrierer i skolen og fritidsliv­et til livs.

Derudover er det på tide, at vi igen får en officiel fattigdoms­graense, så vi kan følge udviklinge­n i antallet af fattige børn og saette skub på bekaempels­en af børnefatti­gdom.

Vi håber, at en kommende regering vil tage den opgave på sig og løse problemern­e for landets fattigste børnefamil­ier, der er hårdt ramt. For det må aldrig vaere børnene, der betaler prisen, når deres foraeldre har svaert ved at få økonomien til at haenge sammen.

Vi har en forpligtel­se til at hjaelpe de fattigste familier gennem krisen. Det kraever, at vi handler her og nu.

 ?? ?? Mens valgtromme­rne rumler, er de fattigste familiers fremtidsud­sigter endnu mere usikre. For hvad sker der efter et valg? Foto: Christian Klindt Sølbeck
Mens valgtromme­rne rumler, er de fattigste familiers fremtidsud­sigter endnu mere usikre. For hvad sker der efter et valg? Foto: Christian Klindt Sølbeck

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark