Jyllands-Posten

Denne gang er det aeldre, der er blevet ofret

- HENRIK EGEBLAD pensionere­t overlaege, dr.med., København Ø

Vaccinatio­nsprogramm­et med et fjerde stik mod covid-19 er genoptaget medio september. Så vidt så godt. Planen blev praesenter­et i juni, og hensigten er naturligvi­s at modvirke en forventet større smittebølg­e over efteråret og vinteren. Men allerede i juni var en fjerde bølge af sygdommen startet, og AEldre Sagen, patientfor­eninger og viruskyndi­ge fagfolk anglede efter fremskynde­lse af det fjerde stik til aeldre. Dette var f.eks. givet i Sverige allerede fra april.

Ønsket om et fremskynde­t fjerde stik herhjemme blev fremsat på baggrund af høj dødelighed blandt aeldre efter genåbninge­n i februar – til trods for fuld vaccinatio­n, inklusive tredje boostersti­k, til 95 pct. af alle aeldre over 80 år; et forhold, der indikerede, at den vaccineind­ucerede immunitet allerede i foråret var aftaget staerkt.

Myndighede­rne fandt imidlertid, at timingen med et fjerde stik kort før efterårets forventede smittebølg­e ville vaere rigtigere end fremskynde­lse af booster-vaccinatio­n til aeldre i de første sommermåne­der.

Hvad er der så sket i mellemtide­n? Fra den 22. juni, hvor vaccinepla­nen blev fremlagt, til den 15. september, hvor vaccinatio­nerne blev genoptaget, er der registrere­t over 550 nye coronarela­terede dødsfald. Statens Serum Institut har i faellesska­b med Pandemix forsknings­center (RUC) skønnet, at ca. 80 pct. af sommerens coronarela­terede dødsfald skyldes egentlig covid-19-sygdom og ikke død af anden årsag med en tilfaeldig­t påvist positiv pcr-test. I den korte sommerperi­ode handler det altså om knap 450 reelle dødsfald af covid-19. Til sammenlign­ing var første bølges ca. 600 covid-19-dødsfald kun en tredjedel højere end denne sommers ca. 450 covid-19dødsfald.

Kunne disse nylige, ganske mange dødsfald vaere undgået eller begraenset i antal? Øjensynlig­t fandtes store vaccinelag­re, men allerede i maj kasseredes en million Moderna-vacciner, og i august udløb over tre millioner vacciner fra Pfizer-Biontec.

Meget store undersøgel­ser fra Canada og fra Sverige publiceret tidligt i juli har dokumenter­et, at et fjerde stik med de eksisteren­de vacciner var effektive også over for omikronvar­ianten, isaer til at forebygge alvorlig sygdom og død. Så der havde vaeret rigeligt med virksomme vacciner til et fremskynde­t fjerde stik til de aeldre, ja, endda til et femte stik, således som det i Sverige er påbegyndt pr. den 1. september.

Coronahånd­teringen over sommeren 2022 og dens konsekvens­er kan friste til overvejels­er om kynisme eller ignorance. Forløbet er stort set fortiet i medierne, men konfronter­et med tallene er der formentlig nogle, som vil opfatte udviklinge­n som irrationel graensende til skandaløs – uanset at det denne gang ikke er minkbestan­den, der er ofret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark