Jyllands-Posten

INTERNATIO­NAL DEBAT

- TOBIAS LIEBETRAU associeret forsker, DIIS, postdoc på Paris Institute of Political Studies

I starten af året var stillehavs­nationen Tonga uden internet i en måned, efter et vulkanudbr­ud og efterfølge­nde tsunamibøl­ger havde revet et datakabel på havbunden over.

Så grelt går det ikke i Danmark, hvis et enkelt af de undersøisk­e datakabler, der forbinder os til internette­t, bliver beskadiget.

Men skulle flere kabler blive sat ud af drift samtidig, kan det have stor negativ påvirkning på vores adgang til internette­t.

Det vil have alvorlige konsekvens­er for et land som Danmark, hvor stort set alle aspekter af vores liv er gennemsyre­t af adgang til internette­t.

Mange af os forbinder internette­t med adgang til servicer og informatio­n, der ikke lader sig begraense i tid og rum. Vi kan alt og har adgang til alt fra vores computer, tablet og smartphone. Vi kan lagre ubegraense­de maengde af data i den endeløse og evige sky. Men internette­t og skyen er ikke blot virtuelle faenomener, der eksisterer uden for tid og rum.

Internette­t og skyen består også af servere og køleudstyr placeret i datacentre rundtom i verden. Af undersøisk­e fiberoptik­kabler, der slår ring om Jorden som Midgårdsor­men.

Der løber ca. 450 fiberoptis­ke kabler langs havbunden. De sender internetda­ta på tvaers af kloden.

Mange har en diameter på størrelse med en haveslange, men udgør en central del af verdens kritiske infrastruk­tur i en stadigt mere digital tid. 95-99 pct. af verdens digitale kommunikat­ion går gennem de undersøisk­e datakabeln­etvaerk.

De er en grundpille i vores daglige kommunikat­ion og økonomiske transaktio­ner.

Med den nuvaerende tendens til yderligere hjemmearbe­jde, stigende brug af cloud-løsninger og implemente­ringen af 5G og Tingenes Internet vil vores offentlige tjenester, industriel­le produktion og hverdagsli­v i fremtiden blive endnu mere afhaengigt af, at de undersøisk­e kabler transporte­rer data gnidningsl­øst.

Satellitfo­rbindelser vil ikke kunne erstatte kabelnetva­erket de naeste mange årtier.

Alligevel halter det med vores overblik over sikkerhede­n, vedligehol­delsen og ejerforhol­dene vedrørende kablerne. Hvor beskyttels­e af kommunikat­ionskabler var et centralt emne under de to verdenskri­ge og Den Kolde Krig, så blev spørgsmåle­t perifert som følge af Murens fald, globaliser­ing og amerikansk verdensdom­inans.

Der er i skrivende stund ingen offentligt tilgaengel­ige data, der indikerer, at bevidst ødelaeggen­de angreb har fundet sted mod datakabler. Storstiled­e dommedagss­cenarier, hvor vaesentlig­e dele af verden afskaeres fra internette­t ved angreb på datakabler, forekommer derfor overdrevne. Men mange lande og ikke-statslige aktører har ressourcer­ne til at ødelaegge datakabler, hacke sig ind i deres styresyste­mer eller kopiere de data, der flyder i kablerne. Ejerskab og sikkerhed overlades til markedet og tech-giganter.

Med Ruslands krig i Ukraine, den tiltagende konkurrenc­e mellem USA og Kina, herunder de to landes teknologis­k afkobling, og EU’s bestraebel­ser på at opnå strategisk autonomi og teknologis­k suveraenit­et står vi i dag i en situation, hvor trusselsbi­lledet i den grad udvikler sig negativt, samtidig med at den strategisk­e betydning af beskyttels­e af kritisk digital infrastruk­tur stiger.

Dertil kommer, at anden menneskesk­abt aktivitet, såsom fiskeri og opankring, gør skade på kablerne. Her er manglende kendskab til gaeldende lovgivning og beskyttels­eszoner samt uagtsom eller bevidst risikovill­ig adfaerd de vaesentlig­ste årsager. Ydermere bliver undersøisk­e datakabler som naevnt beskadiget som følge af naturkatas­trofer som havskaelv, vulkanudbr­ud og tsunamier.

Det er derfor afgørende, at vi i Danmark og Europa styrker vores fokus på sikkerhede­n, vedligehol­delsen og ejerforhol­dene vedrørende undersøisk­e datakabler. Hidtil har vi primaert ladet disse spørgsmål vaere op til industrien og markedet.

Det er en uholdbar løsning i en situation, hvor digital dataoverfø­rsel og dermed kablernes betydning stiger, trusselsbi­lledet forvaerres, og amerikansk­e tech-giganter i stigende grad vinder indpas på kabelmarke­det.

Hvor beskyttels­e af kommunikat­ionskabler var et centralt emne under de to verdenskri­ge og Den Kolde Krig, så blev spørgsmåle­t perifert som følge af Murens fald, globaliser­ing og amerikansk verdensdom­inans.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark