Jyllands-Posten

Hvad kan vi laere af de to verdenskri­ge?

Det er populaert, men forsimplet, at se Anden Verdenskri­g som et resultat af Hitlers daemoniske person.

- JESPER LAU HANSEN professor, dr.jur., København

Hans-Henrik Holm stiller i sin kronik 20/9 det relevante spørgsmål, om vi med vores støtte til Ukraine i den krig, som Rusland har påført landet, bevaeger os som søvngaenge­re mod katastrofe­n. Putin truer jaevnligt med atomvåben, så det er et naerliggen­de spørgsmål.

Søvngaenge­r-tesen stammer fra historiker­en Christophe­r Clarks berømte bog fra 2013 om vejen mod Første Verdenskri­g og hedder netop ”The Sleepwalke­rs”, fordi den forklarer krigens udbrud som resultatet af små, men ikke planlagte skridt, der uundgåelig­t førte de davaerende europaeisk­e stormagter ud i en krig, hvis omfang og ikke mindst resultat de aldrig havde ønsket.

Clarks bog repraesent­erer en version af historien, der lagde mindre skyld på Tyskland, hvilket sammen med bogens overordned­e pacifistis­ke fortaellin­g om en krig, der kunne vaere undgået, gjorde hans bog meget populaer i visse cirkler, navnlig tyske. Men Clarks version er langtfra den eneste, endsige den dominerend­e. Blandt andre historiker­e, hvis bøger undersøgte krigen ved 100-året for dens udbrud i 1914, var Margaret MacMillans ”The War That Ended The Peace”.

Her og i lignende bøger tegnes et ganske andet billede. Her fremstille­s den konflikt, der var mellem ”Vesten”, der dengang udgjorde England og Frankrig, og så de autoritaer­e imperiale magter, Tyskland, Østrig og Rusland. Isaer Tyskland var i kraft af sin stigende industriel­le styrke opsat på et opgør med det ”dekadente” Vesten, og spørgsmåle­t var således kun hvornår og ikke om, en ”verdenskri­g” mellem de liberale vestlige samfund og de autoritaer­e østlige regimer ville komme.

Spørgsmåle­t er så, hvad vi kan laere

Søvngaenge­r-tesen stammer fra historiker­en Christophe­r Clarks bog "The Sleepwalke­rs” om vejen mod Første Verdenskri­g. Den forklarer krigens udbrud som resultatet af små, men ikke planlagte skridt, der uundgåelig­t førte de davaerende europaeisk­e stormagter ud i en krig. Tegning: Rasmus Sand Høyer

af Første Verdenskri­g? Til at begynde med kan vi undlade at se den isoleret; den bør ses i sammenhaen­g med Anden Verdenskri­g, der fulgte kort efter. Det er populaert, men forsimplet, at se

Anden Verdenskri­g som et resultat af Hitlers daemoniske person.

Men Hitler blev båret frem af autoritaer­e ”anti-vestlige” kraefter, der var dybt rodfaested­e i Tyskland og blev bemaerket af iagttagere både i og uden for Tyskland allerede i slutningen af 1800-tallet. Det var heller ikke klart, at Hitler og hans national-socialisti­ske variant skulle komme til at repraesent­ere disse anti-liberale kraefter; laenge så det ud til at blive de national-konservati­ve, der trak på samme hammel om at hylde ”ånden fra august 1914”.

Så disse anti-liberale kraefter i Tyskland var faelles for begge krige og viser, at opgøret ikke kunne vaere undgået. Tvaertimod blev opgøret kun vaerre af, at Vesten laenge forsøgte sig med forhandlin­g, såkaldt appeasemen­t.

Men bortset herfra er en sammenlign­ing

naerliggen­de. Blot må vi bemaerke, at begrebet ”Vesten” ikke giver mening på en rund klode. Nu er både Tyskland og Østrig blevet ”vestlige”, og det er lande som Sydkorea og Japan i øvrigt også.

Så måske burde vi ophøre med at tale om ”Vesten” og mere praecist omtale det som den frie eller moderne verden baseret på liberale idéer om individets selvstaend­ige og unikke vaerdi, hvilket udfordres af de samfund, der stadig haenger fast i et autoritaer­t menneskesy­n.

Som naevnt taler meget for, at Første Verdenskri­g var en nødvendig, men desvaerre utilstraek­kelig, overvindel­se af de autoritaer­e kraefter, der ønskede at knuse de liberale samfund.

Men hvorfor er vores opfattelse af Første Verdenskri­g så negativ? Der skete det, at historien om krigen i det sejrrige Vest blev overtaget af pacifister, der på tryg afstand af den nedkaemped­e autoritaer­e udfordring så krigen som unødvendig.

Studenter i Oxford holdt i 1933 en stor debat, der endte med sejr for det synspunkt, at de ikke ville kaempe for konge og faedreland. Det blev bemaerket i Tyskland, hvor Hitler netop var kommet til magten og begyndt at konsolider­e sin magt.

Her blev nederlaget i krigen afskrevet med en dolkestøds­legende om, at man sagtens kunne have overvundet det dekadente Vesten, men blev svigtet.

Da Anden Verdenskri­g kort efter fulgte, var det noget nemmere at forstå den ondskab, som autoritaer­e anti-vestlige regimer udgør, og krigen blev dermed i modsaetnin­g til Første Verdenskri­g set som den ”gode” og nødvendige krig.

Men da de handlede om det samme, var der reelt ingen grund til denne forskel i opfattelse. Og det var da også mest i mere privileger­ede kredse og igen på tryg afstand, at den pacifistis­ke opfattelse af Første Verdenskri­g trivedes. Det så man bl.a., da musikalen

”Åh, sikken herlig krig” blev opført i London i 1963.

Forestilli­ngen udsprang af den gryende ”modkultur”, der så krigen som unødvendig, og den patriotism­e, der havde motiveret soldaterne, som latterlig. Men denne overklasse­sarkasme var tabt på mange af de veteraner, der så forestilli­ngen, og som glad sang med på sangene uden at fatte den kolde ironi, der lå bag.

I det omfang, at vi kan laere noget af disse to krige fra sidste århundrede, må det vaere, at de vestlige samfund altid vil blive udfordret af tilbagestå­ende autoritaer­e regimer, der opfatter vores frihed som svaghed og dekadent.

I det omfang, at vi kan laere noget af disse to krige fra sidste århundrede, må det vaere, at de vestlige samfund altid vil blive udfordret af tilbagestå­ende autoritaer­e regimer, der opfatter vores frihed som svaghed og dekadent, og at vores frihed derfor kraever et staerkt militaert beredskab og kampvilje, hvorimod forhandlin­gsvilje kun skaerper deres appetit på aggression.

Det er umådeligt trist, men vi kan trøste os med, at Vesten normalt vinder.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark