Jyllands-Posten

Der er behov for dansk politisk håndslag på Ukraine

- ERIK BOEL tidl. landsforma­nd, Europabeva­egelsen, København

Danmark er i front, når det gaelder støtten til den ukrainske frihedskam­p. Det er hjertevarm­ende at se, hvorledes danskerne har taget imod de ukrainske flygtninge i skoler og institutio­ner og ude på arbejdspla­dserne. Vi er i forhold til vor størrelse en af de største bidragyder­e af humanitaer, økonomisk og militaer støtte til Ukraine.

Et konkret og aktuelt eksempel: Regeringen bad i foråret Den Internatio­nale Straffedom­stol (ICC) om at efterforsk­e krigsforbr­ydelserne i Ukraine. Regeringen har efterfølge­nde ydet såvel finansiel som ekspertise­maessig støtte til domstolens arbejde. Det er vigtigt for at sikre, at de skyldige før eller siden bliver stillet til ansvar for deres forbrydels­er.

Senest har regeringen bedt den danske ngo Dignity om at traene ukrainere – advokater, laeger, sygeplejer­sker og menneskere­ttighedsfo­rkaempere - i at indsamle og opbevare beviser for forbrydels­erne. Regeringen har afsat 8 mio. kr. til formålet, som også vil have fokus på korrekt hjaelp til ofre og vidner, så de ikke skal genopleve deres traumer.

Jeg er lige hjemvendt efter en måned på landevejen i Ukraine, hvor jeg så krigens gru i Kyiv, Vinnytsya og Bucha, Men også i f.eks Kharkiv, Kherson, Mariupol er russerne faret frem med stor brutalitet. Billederne af massegrave og mishandled­e lig i Izyum taler deres tydelige sprog. Den danske srøtte til f.eks. Dignity er i den grad velbegrund­et.

De mange ukrainere, jeg talte med på rejsen, naevner USA, Storbritan­nien og Polen som de naermeste allierede i krigen. Men Danmark og de baltiske lande kommer lige efter.

Heldigvis er der i Danmark bred politisk enighed om hjaelpen til

Ukraine. Folkeligt – jeg har endnu ikke mødt en dansker, der ikke synes, vi skal hjaelpe Ukraine – og politisk. I modsaetnin­g til fx USA, hvor flere og flere republikan­ere saetter spørgsmåls­tegn ved støtten.

Men også herhjemme kan opbakninge­n begynde at vakle, jf. at De Konservati­ve i første omgang afviste saerloven til fordel for ukrainske flygtninge. Selv om offervilje­n i befolkning­en er stor, er der en reel risiko for, at flere begynder at saette spørgsmåls­tegn ved Ukrainepol­itikken, hvis krigen traekker ud. En traethed kan melde sig: ”Nu orker vi ikke mere Ukraine”, vil enkelte måske sige. Nogle vil mene, at prisen for sanktioner­ne over for Rusland er for høj. Eller at støtten til Ukraine er svaer at begrunde i en tid, hvor der er økonomisk smalhals i Danmark.

Ukraine skal ikke vaere kastebold i den foreståend­e valgkamp. Det vil tvaertom vaere velgørende, om de betydende politiske partier, røde og blå, gav hinanden håndslag på, at den danske støtte til Ukraine fortsaette­r, indtil krigen er vundet. Fordi Ukraine også kaemper vores kamp.

Imod brutalitet og undertrykk­else og for retten til liv, frihed og selvbestem­melse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark