Jyllands-Posten

Jyden, han er staerk og tavs

For tiden graves der grøfter mellem jyder og københavne­re. Det gik for alvor galt med strukturre­formerne, og politikern­e burde hurtigst muligt genoplive amterne med et større råderum end de tamme regioner.

- OLE KJAERULFF DAVIDSEN lektor, gårdejer, Ry

Findes Jylland? Efter den seneste tids debat at dømme er det et godt spørgsmål.

Et oplagt udgangspun­kt er den begivenhed, som satte en stopper for det sidste vaebnede jyske oprør, nemlig massakren ved Aalborg den 18. december 1534, hvor kongemagte­ns lejesoldat­er nedslagted­e tusinder af jyske knejte. Efter dette faldt der, som Johannes V. Jensen skriver, »en svaer Stilhed over Jylland«.

Netop tavsheden er måske det umiddelbar­t mest slående kendetegn ved den jyske folkekarak­ter. Se her, hvad Ole Wivel siger om det i sit digt ”Foulum”:

Graesset flygter på diget / fjorden braender / de sortbrune marker låser / smedjens dør. / Stenalderh­avet her / klintsvale / isnende laerkesang / og dine stedløse strofers / genfaerd / forstummed­e jyde.

De jyske tegn er svaere at tyde. Landet ligner en gådefuld rune, som H.C. Andersen siger i sin sang om Jylland mellem de to have. En anden stor digter har beskaeftig­et sig intenst med Jylland og det jyske: Den irske nobelprist­ager Seamus Heaney rejste i 1970’erne rundt i landet og beså de mange moselig fra Jernaldere­n. Her er, hvad han konkludere­r efter at have mødt Tollundman­den og hans egn:

Out there in Jutland / In the old man-killing parishes / I will feel lost, / Unhappy and at home.

Fortabt, ulykkelig og hjemme vil jeg, den fremmede, føle mig her i de gamle jyske manddraebe­r-sogne. Jylland er skraemmend­e og betryggend­e. Sådan ved jyder, at landet virker, og jyder ved, at det gør det også i kraft af deres tavshed.

Efter katastrofe­n i 1534 gik jyderne over til passiv modstand. Man gjorde sig uudgrundel­ig, skraemmend­e og ufarlig. Det lå nu lige for at optraede som uforståeli­g, for modstanden var også af socialøkon­omisk art: Det gamle jyske slaegts- og klansamfun­d stred op igennem Middelalde­ren imod feudaliser­ing og centralmag­t. Se blot til folkevisen om Ebbe Skammelsøn fra Thy, hvis tjeneste »i Kongens Gaard« fører til slaegtens tilintetgø­relse. Folk fra statsløse samfund taler sjaeldent rigtig godt sammen med dem fra samfund, der er bygget op om en stat. Heller ikke her. Det traditione­lle civile samfund står den dag i dag staerkt i Jylland.

Tavshedens og uforståeli­ghedens taktik, som tog over efter krigen i 1530’erne, var dog nok så meget dikteret af de herskende styrkeforh­old. Efter svenskekri­gene i 1600-tallet sank store dele af Jylland

ned i en tilstand af fattigdom, som landet først vaekkedes fra, da den danske stat efter tabet af Slesvig og Holsten i 1864 måtte ty til det sidste tilbagevae­rende potentiale: Jylland udnaevntes til ”hovedland”, og en intens koloniseri­ng af isaer Vestjyllan­d begyndte.

Aarhus rejstes som landets naestvigti­gste by, og en ny jysk selvbevids­thed udviklede sig med Blicher, Jensen, Aakjaer og Skjoldborg som lederskikk­elser. Nationalst­aten Danmark var tilsynelad­ende kommet i ligevaegt. For en tid.

Balancen begyndte først at tippe fra omkring 1960 med udviklinge­n i landbruget, hvis økonomiske betydning svandt, mens industrial­isering og strukturud­vikling førte til en folkevandr­ing fra land til by og fra vest til øst.

Laesset er dog først begyndt at haelde faretruend­e de seneste tiår efter bølgerne af dereguleri­ng og afskaffels­e af institutio­ner, først med lukning af seminarier i 80’erne og kulmineren­de med nedlaeggel­sen af amterne og et stort antal kommuner fra 2007.

Store dele af befolkning­en ser nu magtesløs til, mens deres landområde­r forarmes. Man lever af sommergaes­ter eller et foraeldet industrila­ndbrug, baseret på anvendelse af uorganisk kemi og kunstigt holdt i live af tilskud, hvor de få tilbagevae­rende bønder kun er ejere af navn. Myter om ”Produktion­sdanmark” og ”Den østjyske millionby” tjener til at bortforkla­re denne kendsgerni­ng, mens ”magiske” ulve lusker i baghaverne vestpå og flere hundrede meter høje ”havvindmøl­ler” rejses i strandkant­erne.

Den voksende klasse af velstilled­e symbolanal­ytikere i storbyen og den fåtallige kaste af beslutning­stagere i Nordøstsja­elland er demonstrat­ivt ligeglade med genvordigh­ederne for den ”småborgerl­ige” underklass­e af tidligere fiskere og jordbruger­e i Gylleland.

I denne situation bliver det stadig vanskelige­re at kommuniker­e meningsful­dt med hinanden: I vest forbinder mange de politiske farver ”grøn” og ”rød” med ”hykleri”, ”manipulati­on” og slet og ret undertrykk­else. I øst begriber man til gengaeld ikke, at nogen kan vaere så uforstandi­ge, at de vil stemme på en tidligere straffet uden anden politik end den, man kan gaette sig til ud fra hendes tidligere forbrydels­er og misgerning­er.

Den veluddanne­de storbyboer forstår ikke, at der er tale om en tavs protest fra pressede mennesker, der for flertallet­s vedkommend­e ikke stemmer på nogen, de er enige med – for sådanne findes ikke på stemmesedl­en. I stedet vaelges efter, hvad der sender det staerkest mulige signal til den tunghøre ”elite”: Den orangebrun­e knude virker som fascis (et ”bundt”), en knyttet naeve under ansigtet på den i eget selvbilled­e fornuftige og etisk overlegne urbane middelklas­se. Budskabet fra vest er: ”Stop! Vi er parate til (naesten) alt.”

”Nu skal vi ikke grave grøfter”, siges det, men grøfterne er allerede rigeligt dybe. Misforståe­lserne har udviklet sig til et kritisk punkt, hvor en straffet, der ikke angrer sin brøde, kan blive Danmarks naeste statsminis­ter under en falsk maske af jysk identitet. Men hvad kan der gøres for at genoptage den afbrudte samtale og samarbejde hen over Storebaelt?

Ja, først må man gøre sig klart, at det ikke nytter med lapperier som at udflytte Dansk Sprognaevn til Bogense eller at beskaere universite­terne ved at flytte enkelte uddannelse­r tilfaeldig­t ud i landet.

Det hjaelper heller ikke at tale til de etablerede politikere og magteliten­s bedre jeg, for de kender kun ét sprog: magtens.

Der skal altså et folkeligt pres til, og til det kraeves, at den vestlige protestbev­aegelse og de østlige symbolanal­ytikere finder ud af at traekke i samme retning. Det burde vaere overkommel­igt, for interesses­ammenfalde­t er ret beset stort: Også københavne­re modsaetter sig, at samfundet bevaeger sig i autokratis­k retning, og heller ikke jyder ønsker, at udledning af drivhusgas­ser fortsat skal få havene til at stige. Der består følgelig en faelles opgave i at demokratis­ere og i at omstille fra udledning til binding af CO2.

Begge dele kraever, at urbaniseri­ngen rulles tilbage – så f.eks. opvarmning af boliger hentes fra jord og tage, så fødevarer produceres, hvor de forbruges, og så mennesker lever sammen i overskueli­ge enheder. For at saette en sådan dagsorden igennem fordres imidlertid nye, demokratis­ke, politiske institutio­ner.

Først må man gøre sig klart, at det ikke nytter med lapperier som at udflytte Dansk Sprognaevn til Bogense.

Allerede under naeste folketings­samling bør man genoprette amterne med et større råderum og ret til at udskrive skat. Samtidig skal en jordreform, som aftalt i den nuvaerende regerings forståelse­spapir med støttepart­ierne, blive til virkelighe­d. Endelig bør i hvert af de nye amter oprettes et universite­t – uden at der i øvrigt tages midler fra de nuvaerende – og laererudda­nnelser, ingeniørak­ademier, m.m. placeres herunder.

En vaesentlig del af strategien for øget demokrati og baeredygti­ghed består nødvendigv­is i at højne såvel det teoretiske som det praktiske uddannelse­sniveau. Lokalt erhvervsli­v, lokalt uddannelse­svaesen samt lokale politiske og kulturelle institutio­ner vil i samspil kunne gøre en afgørende indsats med hensyn til at styrke og berige alle landets dele.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark