Jyllands-Posten

Virksomhed­er begynder at misse deres elregning

Kreditbran­chen begynder at maerke den tyngende energiregn­ing, som mange virksomhed­er nu holder op med at betale.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

De højrøde energiregn­inger er på vej ud til både forbrugere og virksomhed­er i en lind strøm. Nu dukker også de første inkassosag­er op på de kunder, der ikke kan betale.»Både antallet af inkassosag­er og de beløb, der går til inkasso, er højere end det, der var tilfaeldet ved pandemiens start,« melder Morten Trasti, chefanalyt­iker i kreditvurd­eringsvirk­somheden Intrum Scandinavi­a.

»Vi ser en stigning i inkassosag­er på omkring 30 pct. sammenlign­et med 2. kvartal 2021 og en stigning i beløbet på omkring 20 pct. i samme periode,« forklarer Morten Trasti.

Samme oplevelse har man i Atradius, der saelger kreditfors­ikringer, som daekker, netop hvis en kunde ikke betaler sin regning.

»År til dato har vi udbetalt 100 pct. mere end sidste år. Vi kommer fra et par år med unormalt lave tabsniveau­er, nu ligger vi på samme niveau som før corona, men vi naermer os normale, og herefter forventer vi, at antallet af konkurser fortsat kommer til at stige,« siger Jesper Faurby, adm. direktør i Atradius.

Når en virksomhed har tegnet en kreditfors­ikring over for en modpart, bliver den bedt om at indberette, så snart kunden begynder at betale regningern­e for sent. Den type indberetni­nger er også stigende.

»Det fortaeller os, at der ligger vanskelige tider foran os,« siger Jesper Faurby.

Den sidste dråbe

Det er isaer energipris­erne, der bliver den sidste dråbe, som får gaeldsbaeg­eret til at skvulpe over.

»Energipris­erne udgør så stor en del af virksomhed­ernes omkostning­er, at det kan få nogle til at gå konkurs,« siger Jesper Faurby.

Energipris­stigninger­ne og den generelle inflation kommer på et tidspunkt, hvor virksomhed­er i forvejen er presset økonomisk af andre forhold – bl.a. massive forsynings­problemer.

»Virksomhed­er kan blive presset af en kombinatio­n af, at det er blevet svaerere at skaffe finansieri­ng, de har måske opbygget store lagre, så kan de komme i en likviditet­skrise, og de risikerer, at antallet af ordrer falder,« siger Thomas Boutrup.

Han er chef for den danske forretning i forsikring­smaeglervi­rksomheden Riskpoint og peger på byggebranc­hen som et oplagt eksempel.

»Vi bruger laengere tid på at evaluere virksomhed­erne, fordi vi skal sikre os, at de økonomisk kan levere det, de siger, at de kan. Der vil vaere tilfaelde, hvor det på specifikke produkter kan blive svaert at opnå forsikring­sdaekninge­r,« siger han.

Samtidig med at forsikring­sbranchens ”skader” begynder at stige, stiger efterspørg­slen fra virksomhed­er, der gerne vil forsikre sig mod tab på kunderne.

»Vi har bemaerket en voksende interesse fra selskaber, som før handlede uden forsikring, men som nu ønsker at købe en forsikring for at beskytte sig selv. Den trend gaelder på tvaers af brancher,« siger Dirk Kotze, adm. direktør i den danske afdeling af Euler Hermes Allianz, en af de største aktører inden for kreditfors­ikring.

Samtidig ønsker nogle kunder at øge laengden på deres kreditfors­ikringer.

Men når både risikoen og efterspørg­slen efter forsikring­er stiger, følger prisen som regel efter.

»Vi vurderer kreditrisi­ko individuel­t på virksomhed­erne, og vi har ikke trukket os ud af nogen markeder (undtagen Rusland og af andre grunde, red.) pga. den aktuelle økonomiske nedgang. Priser bliver påvirket af mange ting, men vi ser generelt en vending i den generelle opfattelse af optimisme, som vi så efter covid, og det vil have betydning for vores branche,« siger Dirk Kotze.

Lønnen tikker stadig ind

Mens virksomhed­erne begynder at give reelle tab, er der indtil videre ro på inkassomar­kedet for forbrugere. Ifølge Intrum er der stadig markant faerre sager end før coronanedl­ukningen i marts 2020. Det skyldes isaer, at lønnen stadig tikker ind hos langt de fleste.

»Der er langt flere mennesker i arbejde nu end ved begyndelse­n af pandemien. Når flere har fast arbejde, bliver vejen til betalingsp­roblemer også laengere,« forklarer Intrums chefanalyt­iker Morten Trasti.

Så laenge der hver måned ryger penge ind på kontoen, går der et stykke tid, før husholdnin­gsbudgette­t bliver vaeltet helt, og mange danskere har desuden en opsparing.

»Men hvis udviklinge­n på arbejdsmar­kedet skulle vende, vil betalingsp­roblemerne kunne stige relativt hurtigt, da leveomkost­ningerne fortsaette­r med at stige,« konstatere­r han.

 ?? ?? For nogle virksomhed­er ender en eksplodere­nde regning på energi med en konkursbeg­aering. Det maerker forsikring­sbranchen nu. Foto: Mads Andreas Frost
For nogle virksomhed­er ender en eksplodere­nde regning på energi med en konkursbeg­aering. Det maerker forsikring­sbranchen nu. Foto: Mads Andreas Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark