Jyllands-Posten

Firmaers lagre er overfyldte

Virksomhed­er købte stort ind under pandemiens forsynings­krise, men nu er forbruget gået ned.

- NIKLAS KRIGSLUND niklas.krigslund@finans.dk

Flere virksomhed­er er bekymrede for, at de har for mange varer på lager, efter at inflation og højere renter har fået danskerne til at købe mindre.

43 pct. af virksomhed­erne inden for anden detailhand­el – bl.a. elektronik, møbler og tøj – mener, at deres lagerbehol­dning er for stor. I begyndelse­n af året svarede kun 23 pct., at de havde for mange varer, viser tal fra Danmarks Statistik.

»Vi har haft forsynings­udfordring­er, som gjorde, at virksomhed­erne bestilte en masse varer hjem, men nu står vi i en situation, hvor forbrugern­es købekraft bliver udhulet af den tårnhøje inflation,« siger Morten Laugesen, som er erhvervsøk­onom i Sydbank.

Under pandemien var der store forsinkels­er på at få varer sejlet fra Asien til Danmark. Derfor besluttede flere virksomhed­er sig for at skrue op for lageret, så de var sikre på at have nok varer på hylderne.

Sortsynede forbrugere

De seneste måneder har løbsk inflation og en tiltagende energikris­e efter Ruslands invasion af Ukraine imidlertid gjort mange danskere bekymrede for deres privatøkon­omi. Forbrugert­illiden gik fra –25,1 i august til –32,1 i september, hvilket er det laveste niveau i målingens historie.

Sortsynet hos forbrugern­e betyder, at mange detailkonc­erner nu frygter, at de har købt alt for stort ind i forhold til efterspørg­slen.

»Vi har set en ret markant stigning i andelen af virksomhed­er, der svarer, at deres varelagre simpelthen er for stort. De to tidligere toppunkter var under pandemien, hvor dele af detailhand­len var lukket. Og nu ligger vi faktisk lidt over. Det er ret interessan­t,« siger Morten Laugesen, der vurderer, at virksomhed­erne kan blive tvunget til at saelge varerne langt billigere, end de har lyst til.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark