Jyllands-Posten

Google-vaerktøj i modvind: Eksperter advarer mod at tage panikbeslu­tninger

Et ekstremt udbredt Google-vaerktøj til hjemmeside­r og netbutikke­r er ikke laengere lovligt at bruge på normal vis. Men der er alternativ­er og løsninger på vej, lyder meldingen fra to eksperter.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Da Datatilsyn­et onsdag den 21. september kom med en melding om webvaerktø­jet Google Analytics, blev der pludseligt travlt i det digitale Danmark.

Telefonern­e har kimet hos dem, som kunne svare på de mange spørgsmål om fremtiden for Google Analytics.

»Vi har fået rigtig mange henvendels­er om det her fra vores medlemmer. For dem er det jo nedslående laesning. Har man e-handel, er det et vaerktøj, man bruger på daglig basis,« siger Carsten Rose Lundberg, fagchef for digital handel hos Dansk Erhverv.

Hos Kvantum, der rådgiver webshops om digitale løsninger, har teknisk direktør Rasmus Frølund Thomsen også vaeret i kontakt med mange kunder.

»Alle tror jo, at Google Analytics pludselig er ulovligt. Så vi svarer dem, at de skal slå koldt vand i blodet, for der er flere nuancer i det, og der er nogle løsninger på vej,« siger han.

Google Analytics er ikke så kendt i offentligh­eden, men er ekstremt udbredt på indersiden af de danske websider. Kvantum-direktøren anslår, at 99 pct. af alle små og mellemstor­e webshops i Danmark bruger det gratis vaerktøj i dag.

Data bliver sendt til USA

Sådan har det vaeret i mange år, men efter en afgørelse fra EU-Domstolen i 2020 kom Google Analytics i søgelyset, fordi data om dem, der besøger en hjemmeside, bliver sendt til Google i USA.

I januar afgjorde datatilsyn­et i Østrig, at det var ulovligt at bruge vaerktøjet uden store tilpasning­er, og flere lande fulgte siden efter. Meldingen fra det danske Datatilsyn er således en bekraeftel­se af afgørelser­ne fra de andre lande, da EU-reglerne gaelder overalt.

I mellemtide­n har Google lanceret en ny version af vaerktøjet, version 4, mens den gamle er døbt Universal Analytics. I den nye version kan man mere detaljeret vaelge, hvilke data der skal samles ind om de besøgende.

»Universal Analytics, som den oprindelig­e østrigske dom bygger på, er Google ved at udfase. Den nye løsning har en langt større grad af privacy indbygget. Så det løser nogle af udfordring­erne,« siger Rasmus Frølund Thomsen.

Men Datatilsyn­et skriver i en vejledning, at »samme problemsti­lling« gør sig gaeldende i den nye version, selv om Google har sørget for at gøre en raekke datapunkte­r anonyme. Så den nye version er ikke nødvendigv­is et fripas.

»Man er nødt til at tage det her alvorligt. Men man skal ikke traeffe panikbeslu­tninger,« lyder rådet fra Carsten Rose Lundberg, som i øvrigt roser Datatilsyn­et for en konstrukti­v udmelding med nogle løsningsfo­rslag.

»Halvskidt løsning«

Bruger man Google Analytics i dag, er der flere muligheder. Datatilsyn­et foreslår selv en løsning, som de franske datamyndig­heder har beskrevet, hvor man kort fortalt sender besøgsdata gennem et ekstra lag, som skraeller detaljerne ud.

Der er dog ikke stor begejstrin­g for den løsning hos de to eksperter.

»Alt efter hvem du spørger, vil de svare, at det er en halvgod eller en halvskidt løsning. Vi står ikke med armene over hovedet. For du putter data af god kvalitet ind, og så får du data af ringere kvalitet ud,« siger Carsten Rose Lundberg.

Det er heller ikke en nem løsning, pointerer Rasmus Frølund Thomsen.

»Det er ikke noget, du bare kan slå til. Det er så teknisk komplicere­t, at kun meget få mennesker i Danmark ved, hvordan man gør det,« siger han.

Alternativ kan blive dyrt

En anden løsning er at skifte Google Analytics helt ud og finde et alternativ. Måske et, som koster penge at bruge, i modsaetnin­g til Googles vaerktøj, som er gratis. Det kraever dog også noget arbejde hos virksomhed­en.

»Det er ikke omkostning­sfrit, og det bliver de små og mellemstor­e virksomhed­er, som står for skud. De større virksomhed­er har større muskler til at opsuge de ekstra omkostning­er,« siger Carsten Rose Lundberg.

Det overordned­e problem, som nu har sendt Google Analytics i skammekrog­en, er manglen på en aftale mellem EU og USA om dataudveks­ling, der lever op til EU’s krav. To tidligere aftaler er blevet skudt ned af EU-Domstolen.

Det skete anden gang i januar 2020, og siden har der vaeret arbejdet på en ny. Senest på højeste niveau, da Joe Biden og Ursula von der Leyen holdt møde og gav håndslag på at komme i mål snart.

Når sådan en aftale falder på plads, vil det ikke laengere vaere et problem, at Googles vaerktøj sender persondata til amerikansk­e servere. Men der er ikke meldt noget konkret ud om deadlines.

»Der er lys for enden af tunnelen. Men lige nu er vi i et limbo. Måske når det at komme under det tjekkiske formandska­b, altså i år. Men vi ved det ikke,« siger Carsten Rose Lundberg.

Afvent aftale

Udsigten til en ny aftale er allerede så konkret, at man som virksomhed godt kan satse på den løsning, mener Rasmus Frølund Thomsen.

»Der ligger allerede en principiel aftale om at lave en aftale. Så for rigtig mange forretning­er vil det vaere godt at afvente for at se, hvordan den kommer til at se ud,« siger han.

Det er dog en individuel vurdering, og nogle vil vaelge at gå den helt sikre vej.

»Vi har store kunder, som er offentligt eksponered­e. De er 110 pct. interesser­et i at vaere compliant, for de vil ikke kunne fanges i noget. Men for mange smv’er vil en investerin­g i en ny løsning vaere at skyde over målet,« siger Kvantum-direktøren, som først og fremmest anbefaler, at man skifter til den nye version af Google Analytics.

Den sidste løsning er selvfølgel­ig at slukke for Google Analytics og ikke gøre mere – men det er så centralt et vaerktøj for en webshop, at det ikke er en gangbar vej.

»Jeg har talt med medlemmer, som siger, at det i princippet vil gøre dem blinde. Så mister de muligheden for at se, hvad der sker i deres forretning. Det kan jeg godt se må vaere en skraemmend­e følelse,« siger Carsten Rose Lundberg.

Vi står ikke med armene over hovedet. For du putter data af god kvalitet ind, og så får du data af ringere kvalitet ud. CARSTEN ROSE LUNDBERG, FAGCHEF FOR DIGITAL HANDEL, DANSK ERHVERV

 ?? ?? Carsten Rose Lundberg, fagchef for digital handel hos Dansk Erhverv, er ikke begejstret for Datatilsyn­ets løsning om at luge ud i data, inden de sendes til USA. Foto: PR
Carsten Rose Lundberg, fagchef for digital handel hos Dansk Erhverv, er ikke begejstret for Datatilsyn­ets løsning om at luge ud i data, inden de sendes til USA. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark