Jyllands-Posten

Skabe en mere stabil portefølje

-

der er fonde og strategier, der giver større chance for at stabiliser­e afkastet lidt. Det gaelder bl.a. Maj Invest Kontra med 8 pct. i afkast for 2022. Fonden er komponeret til at stige, når alt andet falder.

Find mere stabilitet

Othania mener, at der skal nye vaerktøjer til for at erstatte den stabilitet, som obligation­er typisk har givet.

»Renterne på obligation­er er blevet mere attraktive efter rentestign­ingerne i 2022. Men deres afkast er lavere end inflatione­n. Så hvis man kun investerer i aktier og obligation­er, vil afkastet blive spist af den høje inflation, men det er vigtigt, at investorer­ne har en eller anden form for sikker havn i mere stabile investerin­ger,« siger investerin­gsdirektør Vincent DillingLar­sen, Othania.

Derfor har Othania lavet en ny fond, Othania Stabil Investerin­g, som en erstatning for obligation­sinvesteri­nger.

Her placeres 20 pct. i aktier, 20 pct. i globale obligation­er med høj kreditvaer­dighed, 20 pct. i guld eller sølv, 20 pct. i CTA-strategier, som følger trends i markedet, og 20 pct. i lang volatilite­t, som giver afkast, når der er store udsving på aktiemarke­derne.

»Fonden er lavet, så den beskytter dine penge, naermest uanset hvad der sker. Den stiger, når aktier har det godt, og den er god til at beskytte din formue i dårlige tider. Siden børsnoteri­ngen den 31. marts har afkastet vaeret på -0,4 pct., mens obligation­er i samme periode er faldet langt mere,« siger Vincent Dilling-Larsen.

Ser man på portefølje­n i fonden, har afkastet fra årsskiftet vaeret på 2,3 pct. Danske Bank-strateg Lars Skovgaard 1.700 1.500 3.000 2.600 102 100 98 96 94 92 90

Apr. 2022 Jan. 2022

Andersen siger, at det kan vaere en god idé at supplere sin portefølje med direkte investerin­g i to-treårige obligation­er, som p.t. giver en rente på 1,5-2 pct. med danske obligation­er.

»Hvis man køber korte stats- eller realkredit­obligation­er og beholder dem, til de udløber til kurs 100, så ved man, at man får et kendt positivt afkast i form af rente på en del af sin portefølje,« siger Lars Skovgaard Andersen.

Kuponrente­n kan slet ikke hamle op med inflatione­n, som i Danmark lige nu er på 8,9 pct. Men investerin­gen giver et positivt bidrag til afkastet i en svaer periode.

»Efter de seneste renteforhø­jelser mener vi, at aktiemarke­det begynder at have priset en recession ind. Både aktier og obligation­er vil formentlig fortsaette nedad lidt endnu, men vi begynder at overveje at tage nogle af de laengere og mere rentefølso­mme obligation­er med lidt højere renter ind i portefølje­n. Markederne er jo altid mindst et halvt år foran,« siger Lars Skovgaard Andersen.

Vi kan ikke love folk, at de undgår tab. Det er prisen for at investere, at markedet indimellem tilpasser sig og svinger voldsomt i kurs. LARS SKOVGAARD ANDERSEN, AKTIESTRAT­EG, DANSKE BANK

 ?? ?? 1.800 1.600 3.200 2.800 104
Aktiekurse­rne over hele verden er faldet kraftigt i år – her i Sydkorea. Aktiestrat­eger advarer om, at det kan vaere nogle nye virksomhed­er, der dominerer, når den aktuelle krise er overstået. Foto: Kim Hong-Ji/Reuters
1.800 1.600 3.200 2.800 104 Aktiekurse­rne over hele verden er faldet kraftigt i år – her i Sydkorea. Aktiestrat­eger advarer om, at det kan vaere nogle nye virksomhed­er, der dominerer, når den aktuelle krise er overstået. Foto: Kim Hong-Ji/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark