Jyllands-Posten

Topmøde skal saette fart på private klimainves­teringer

Hvis der skal yderligere turbo på de private, klimarelat­erede investerin­ger, kraever det politisk handling ved det kommende klimatopmø­de (COP27) i november.

- JACOB EHLERTH JØRGENSEN Head of ESG, Sampension JACOB EHLERTH JØRGENSEN

Sommerens ekstreme hedebølge i Europa med bl.a. udtørrede floder og voldsomme skovbrande og senest de massive oversvømme­lser i Pakistan er triste påmindelse­r om, at de globale klimaforan­dringer tager til.

At det i den grad går den forkerte vej med klimaet, bliver også understreg­et i en ny rapport, ”United in Science”, som bl.a. FN’s Meteorolog­iske Verdensorg­anisation (WMO) og FN’s miljøprogr­am (UNEP) står bag.

Her fremgår det bl.a., at de seneste syv år er de varmeste, der nogensinde er registret på Jorden, og at antallet af vejr-, klima- og vandrelate­rede katastrofe­r er femdoblet de seneste 50 år. I rapporten konkludere­r ekspertern­e, at udviklinge­n betyder, at der skal mere og hurtigere handling til, hvis vi skal den globale opvarmning til livs.

Det bakker vi fuldstaend­ig op om i Sampension. Investorer som f.eks. pensionsse­lskaber skal naturligvi­s give deres bidrag til den grønne omstilling ved at have et staerkt klimafokus i arbejdet med investerin­gerne, og her er der sket et stort ryk de seneste år.

Det gaelder også i Sampension, hvor vi f.eks. har saenket CO2-udledninge­n fra de børsnotere­de aktier og direkte ejede kreditobli­gationer med i alt 41 pct. siden begyndelse­n af 2020.

Men hvis der skal yderligere turbo på de private klimarelat­erede investerin­ger, som er nødvendige for at komme i mål med den grønne omstilling, kraever det politisk handling ved det kommende klimatopmø­de (COP27) i november.

Derfor opfordrer Sampension og over 500 andre investorer fra hele verden nu – med det netop offentligg­jorte ”2022 Global Investor Statement to Government­s on the Climate Crisis” – verdens ledere til på klimatopmø­det at fastlaegge rammer, der vil bidrage til at mobilisere den private kapital, som er afgørende for at håndtere de globale klimaudfor­dringer.

For investorer­ne er klar til at saette yderligere fart på klimainves­teringerne. Og dette potentiale kan verdens ledere bidrage til at forløse på klimatopmø­det – bl.a. ved at man bliver enige om at sikre, at landenes mål for CO2-reduktion i 2030 er i overensste­mmelse med Parisaftal­ens målsaetnin­g om at begraense den globale temperatur­stigning til 1,5 grader.

Investorer­ne er klar til at saette yderligere fart på klimainves­teringerne.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark