Jyllands-Posten

»Man kan forholdsvi­s nemt reducere sit forbrug med 20-25 pct.«

Virksomhed­erne efterspørg­er teknologis­ke løsninger til at nedbringe de enorme energiregn­inger. De fleste kan spare omkring 20 pct., vurderer eksperter. Hos Coop har man intensiver­et indsatsen.

- STEFFEN VILLADSEN steffen.villadsen@finans.dk

Med de heftige prisstigni­nger på elektricit­et og naturgas traekker det op til en ekstraregn­ing i milliardkl­assen til dansk erhvervsli­v.

Det får virksomhed­erne til i stigende grad at afsøge, hvordan man med teknologis­ke løsninger kan nedbringe og skubbe energiforb­ruget for dermed at gardere sig mod en økonomisk ørefigen.

En af de virksomhed­er er Coop. Her har man allerede arbejdet på at spare på energien. Men det seneste års prisstigni­nger har sat ekstra skub i arbejdet med at kontroller­e energiforb­ruget.

»For et år siden, da jeg begyndte at tale om det her, fornemmede jeg, at folk synes, at det var noget pudseløjer­ligt noget. Nu bliver det efterspurg­t af alle,« siger energichef i Coop Nicki Pagh Børgesen.

I øjeblikket er Coop i dialog med flere leverandør­er om forskellig­e teknologis­ke løsninger, der kan bidrage til at nedbringe omkostning­erne ved eksempelvi­s at fjernregul­ere kølingen i butikkerne eller lagre varme i såkaldte buffertank­e, når energien er billig, for så at bruge den, når prisen modsat er høj.

Det skal samlet set reducere udgifterne med 10-15 pct.

Coop er langtfra den eneste virksomhed, der gruer for energipris­erne. I løbet af det seneste år er priserne steget med 200-300 pct., afhaengigt af om man kigger på gas eller el.

Derfor gisper man da også efter vejret rundtom i erhvervsli­vet ved tanken om de ekstraregn­inger, der er på vej.

Det frygtes, at flere virksomhed­er risikerer at lukke som konsekvens af prisstigni­ngerne, og erhvervsor­ganisation­erne har over sommeren naermest overbudt hinanden med bud på, hvor mange milliarder ekstraregn­ingen kommer til at lyde på.

Senest har Dansk Industri vurderet, at den kan beløbe sig til svimlende 50 mia. kr., og kaldt på politisk handling.

Løsninger søges

Men i virksomhed­erne sidder man ikke bare og venter på en kompensati­on fra Christians­borg. Derimod er der en øget interesse for, hvilke teknologis­ke investerin­ger der kan nedbringe energiomko­stningerne.

Det fortaeller flere teknologil­everandøre­r, som Finans har vaeret i kontakt med, heriblandt rådgivning­svirksomhe­den Cowi.

»Vi modtager aktuelt henvendels­er fra store danske virksomhed­er, der dels ønsker at afsøge muligheder for at optimere bygningsdr­iften og dels ønsker at omlaegge deres energifors­yning fra fossile braendsler til baeredygti­ge alternativ­er,« skriver Cowi.

Samme billede har man hos it-virksomhed­en KMD, der har udviklet en raekke softwarelø­sninger på energiområ­det. Her maerker man, hvordan virksomhed­er naesten desperat leder efter løsninger.

»Vi oplever, at verdensmål og CO2 er traengt i baggrunden. Nu handler det om overlevels­e. Der er virksomhed­er, der flirter med tanken om at flytte produktion eller aktivitets­niveau hen til tidspunkte­r på døgnet, hvor elprisen er lavere,« fortaeller Jens Cornelius, der er business line director hos KMD.

En af de virksomhed­er er Genan, der arbejder med genanvende­lse af bildaek. Her har man rykket produktion­en og sendt de ansatte på arbejde i weekenden, hvor energien typisk er billigere.

Så drastisk er det dog ikke alle, der agerer.

For mange handler det i første omgang om at få overblik over, ikke bare hvor meget energi virksomhed­en rent faktisk bruger, men lige så vigtigt hvornår og på hvad energien bruges.

»Jeg vil ikke sige, at virksomhed­erne går i panik. Men de reagerer og søger derhen, hvor nogle kan fortaelle dem, hvad de bruger af energi og hvornår. Mange får bare et antal kilowatt-timer på en regning. Men det svarer jo lidt til, at man bare får slutbeløbe­t på bonen, når man har vaeret nede at handle i Netto,« siger Jens Cornelius.

Økonomi frem for klima

Hos konkurrent­en IBM har man sammen med energisels­kabet Andel lanceret en platform, hvor virksomhed­erne kan tjene penge på at skrue ned for energien i perioder, hvor Energinet ellers skulle have betalt reservekra­ftvaerker for at pumpe dyrere energi fra eksempelvi­s gaskraftva­erker ind i elnettet.

»Inden for de seneste uger har vi fået en raekke henvendels­er fra blandt andet fire rigtig store ejendomsej­ere, som er blevet opmaerksom­me på vores løsning,« siger Trygve Skjøtskift, der er associate partner i IBM, og uddyber:

»Der er både et økonomisk og et klimamaess­igt incitament. Det har selvfølgel­ig vaeret det økonomiske, der i langt højere grad har stået på

agendaen på det seneste.«

Store bygningsej­ere som ATP og Københavns Kommune har allerede testet platformen, og flere melder sig klar til at se, om der her kunne ligge en besparelse.

Det kan der ofte med den type tiltag. Og med de nuvaerende priser er det også en betydelig en af slagsen. Meget kommer selvfølgel­ig an på den enkelte virksomhed, men et groft overslag fra leverandør­erne lyder på, at man relativt nemt kan reducere sine omkostning­er med omkring 15-20 pct.

Den vurdering deler man i den rådgivende virksomhed Niras, hvor Susanne Balslev Nielsen er ekspertise­chef inden for såkaldt facility management. Hun oplever i saerlig grad, at virksomhed­er henvender sig for at få svar på, hvilke initiative­r de kan ivaerksaet­te for at nedbringe energiforb­ruget i eksempelvi­s deres kontorbygn­inger.

»Med den stigende energipris får man i højere grad øje på de energimaes­sige udgifters rolle i de samlede produktion­sudgifter. Så spørger man jo, hvad det koster at lave forbedring­er. Og det er det, vi ser, at der kommer flere spørgsmål til,« siger Susanne Balslev Nielsen.

Hun peger på, at man igennem mange år har haft komfort i fokus og derfor har installere­t en masse ting på arbejdspla­dsen uden at skele til, at der skulle energi til.

Men med de heftige prisstigni­nger bliver udgiften markant til alt fra vandkølere over kaffemaski­ner til køkkener og store kontorloka­ler. Derfor mener hun faktisk, at der er endnu større besparelse­smulighede­r for virksomhed­erne.

»Man kan forholdsvi­s nemt reducere sit forbrug med 2025 pct., hvis man ikke har arbejdet så meget med energibesp­arelser i forvejen,« siger hun.

Overhalet indenom

Hos Coop er det siden 2016 lykkedes at nedbringe energiforb­ruget med omkring 20 pct. Alligevel er virksomhed­en altså nu på jagt efter endnu flere besparelse­r.

»Jeg troede, at vi handlede med rettidig omhu og arbejdede benhårdt på det. Men så kom virkelighe­den bare og overhalede os indenom. Desvaerre,« erkender Nicki Pagh Børgesen.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark