Jyllands-Posten

Coop frygter energismae­k på 500 mio. kr.

En af Danmarks helt store detailvirk­somheder forudser en voldsom ekstraregn­ing som konsekvens af de stigende energipris­er.

- STEFFEN VILLADSEN steffen.villadsen@finans.dk

Selv om Coop aktivt forsøger at neddrosle energiforb­ruget og udnytte energien, når den er billigst, har andelsfore­ningen udsigt til en ekstraregn­ing af voldsomme dimensione­r.

Det fortaeller Nicki Pagh Børgesen, der er energichef hos Coop.

»Vi forventer at få en ekstraregn­ing på 500 mio. kr., på grund af at energipris­erne er, som de er i øjeblikket,« siger han.

For med butikker over hele landet og to store kølelagre i henholdsvi­s Hasselager og Brøndby snurrer energimåle­rne med faretruend­e omdrejning­er hos Coop, der hvert år bruger omkring 500 millioner kilowatt-timer.

»Det er ret mange penge. Det er åbenlyst, at når en kilowatt-timepris svinger så meget, som den gør i øjeblikket, har vi også en stor gevinst ved at flytte forbruget,« forklarer Nicki Pagh Børgesen, der går efter at nedbringe omkostning­erne med 10-15 pct.

Derfor har detailkaed­en sat alt ind på at nedbringe regningen yderligere ved hjaelp af flere tiltag til at spare på energien – og lige så vigtigt at bruge energien, når den er billigst. Det sker blandt andet ved hjaelp af intensiv styring af de enorme klima- og køleanlaeg, der står for op imod halvdelen af det samlede energiforb­rug. Her benytter Coop blandt andet såkaldte CTSsysteme­r, ligesom man tester nye løsninger i en raekke butikker. Derudover har man besluttet at saenke temperatur­en i butikkerne fra 21 til 19 grader.

»Vores butikker bløder derude. Hvis vi kan gøre det smartere og regulere, kan vi fjerne op til 15 pct. af de udgifter, vi har til energi, ved at bruge strømmen på de rigtige tidspunkte­r, så er det jo meget interessan­t. Det er der ingen tvivl om.«

Han peger på, at der på kort tid er sket en heftig teknologis­k udvikling, der har modnet løsningern­e til ikke bare at mindske, men nu også at skubbe forbruget.

»Det har historisk set vaeret lettere at bruge mindre strøm, fordi teknologie­n ikke har vaeret med endnu. Men det mener jeg, at den er nu. Det er også derfor, vi kører så hårdt på.«

Coop har i årene 20162020 efter eget udsagn sparet 20 pct. på energiforb­ruget. Nu er målet, at virksomhed­en i 2025 skal have sparet yderligere 10 pct.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark