Jyllands-Posten

Mange har en risikabel måde at investere på lige nu

Det kan vaere farligt at stole på, at gårsdagens vindere på aktiemarke­det også klarer sig godt under de nye markedsbet­ingelser.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Mange danske privatakti­onaerer har en portefølje på 5-10 aktier. Dermed øger de deres risiko for tab markant lige nu, hvor gårsdagens naesten sikre vindere ikke behøver at blive morgendage­ns i en verden praeget af højere energipris­er, langvarig inflation og med udsigt til mindre globaliser­ing.

»Vi forventer, at inflatione­n vil fortsaette med at overraske markedet med sin styrke i nogen tid endnu. Og aktierne vil have modvind på grund af de finansiell­e betingelse­r. I takt med at globaliser­ingen rulles tilbage, ser vi ind i et meget uforudsige­ligt billede, hvor de danske privatinve­storer gør klogt i at overveje deres risiko,« siger chefstrate­g Peter Garnry, Saxo Bank.

For koncentrer­et

Saxo Banks undersøgel­se af den danske investorku­ltur viser, at 52 pct. af de private investorer har 1-10 aktier i portefølje­n.

»Dermed har de en meget stor koncentrat­ionsrisiko. Rigtig mange af de nyere investorer har en stor andel af tech-aktier, som har vaeret en god investerin­g i mange år. Men disse aktier falder i kurs, når renten stiger – og lige nu ventes USA at have haevet renten med 4,75 procentpoi­nt frem til maj naeste år,« siger Peter Garnry.

Han mener, at alle private, der kun ejer enkeltakti­er, bør erstatte halvdelen af portefølje­n med en bred global ETF baseret på aktier. Måske endda en ETF baseret på både aktier og obligation­er.

»Ved at vaelge en blandet ETF’er kan de haeve det risikojust­erede afkast med 43 pct. i forhold til en portefølje bestående af fem enkeltakti­er. Med obligation­er ved du, at du får en kendt betaling hvert år, som er med til at stabiliser­e afkastet på portefølje­n. Obligation­srenten er nu steget så meget, at den yder et maerkbart bidrag til afkastet,« siger Peter Garnry.

Luk ikke bare øjnene

Danske Bank har flere gange anbefalet at gå efter brede fonde i usikre markeder.

Lige nu peger bankens aktiestrat­eg Lars Skovgaard Andersen på, at det er farligt at lukke øjnene for sammensaet­ningen af ens portefølje.

»Vi hører mange sige, at de lukker øjnene og venter på, at markedsuro­en går over. Men det er ikke nødvendigv­is den rigtige tilgang til markedet, medmindre man ved, at man er helt korrekt placeret,« siger Lars Skovgaard Andersen.

Han siger, at nogle af de aktier, som hidtil har vaeret gode investerin­ger, måske ikke er det mere i en verden med høj inflation og høje energipris­er.

»Europaeisk­e virksomhed­er – herunder danske – med meget høje løbende energiomko­stninger er ikke nødvendigv­is saerligt attraktive i de kommende år. De vil formentlig­e tabe markedsand­ele til deres amerikansk­e konkurrent­er. Og de andele får de ikke igen uden kamp. Derfor bør man vurdere alle aktier i sin portefølje omhyggelig­t for at se, om de stadig har den fornødne kvalitet,« siger Lars Skovgaard Andersen.

Banken ligger undervaegt­et i aktier lige nu.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark