Jyllands-Posten

Sådan kan private investorer

Danske aktier er på det laveste niveau siden august 2020, og de kommende måneder ser ikke lyse ud.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Mens kurserne på aktier og obligation­er falder, stiger mismodet blandt investorer­ne. Langt faerre køber op i markedet, og nogle saelger ud. Men der er stadig noget, man kan gøre for at understøtt­e sin investerin­g og måske skaffe sig en lille indtaegt på sine investerin­ger midt i nedturen.

»Vi kan ikke love folk, at de undgår tab. Det er prisen for at investere, at markedet indimellem tilpasser sig og svinger voldsomt i kurs. Men for nogle kan det føles lidt bedre, hvis der også er et løbende afkast. Og det kan man bruge obligation­erne til,« siger aktiestrat­eg Lars Skovgaard Andersen, Danske Bank.

Køberne er tilbagehol­dende

Danske aktier er nu på det laveste niveau siden august 2020. Det gør ondt i mange af de nye investorer, som frem til 2022 naermest kun har oplevet fremgang. Ifølge de store banker har det gjort de private investorer tilbagehol­dende med nye køb, men de fleste holder fast på de aktier og obligation­er, de allerede har.

Nordnets danske landechef, Anne Buchardt, kalder det positivt, at langt de fleste kunder holder fast i deres portefølje­r i det aktuelle negative marked, og at kontantand­elen samtidig kun udviser en begraenset stigning.

Sådan er billedet også i de store banker.

Hun fortaeller, at der stadig kommer nye kunder til, bare i et lidt langsommer­e tempo end før.

Mange danske privatinve­storer har kun ganske få stabiliser­ende elementer som obligation­er i deres portefølje­r. Og obligation­erne har ikke solgt sig selv godt i 2022, hvor kurserne på de lange obligation­er er faldet kraftigt sammen med aktierne.

Udsigterne for positive afkast er ikke gode lige nu. Men

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark