Jyllands-Posten

Giver Pandora-aktien tryghed i en

Mange investorer frygter tydeligvis, at forbrugern­e vil spare nye smykker vaek for at få budgettern­e til at haenge sammen i en tid med generelle prisstigni­nger. Men med alt hvad vi ved indtil nu har Pandoras kunder vaeret meget trofaste. Hvis det bliver v

- STEN THORUP KRISTENSEN cand.polit og journalist finans@finans.dk

Når vi kan se verden i bakspejlet, er vi selvfølgel­ig alle sammen kloge. Men når man trykker knitrende friske penge og med rund hånd deler dem ud til sine borgere, så de ikke behøver arbejde, er det en ren inflations­maskine.

Det var, hvad USA gjorde i 2. kvartal 2021, og meningen dengang var naturligvi­s at holde hånden under amerikaner­ne i en corona-ramt økonomi. At det i høj grad kom smykkeprod­ucenten Pandora til gode, fortalte en historie om, hvor upraecist og uhensigtsm­aessigt tiltaget – de såkaldte helikopter­penge – ramte. Mange af modtagerne af pengene var på ingen måde i nød, og deres merforbrug af smykker og andre luksusvare­r var blot med til at laegge endnu mere pres på de globale forsynings­kaeder.

I det lys forekommer det for så vidt rimeligt, at Pandora-aktionaere­rne lige nu betaler en høj pris for inflatione­n. År til dato er aktiekurse­n godt og vel halveret. Men rimelighed afgør naturligvi­s ikke aktiekurse­r. Pandora selv insisterer på, at selskabets smykker ikke er vaesentlig­t ramt af forbrugern­es besparelse­r, og at man i år vil opretholde en paent høj organisk vaekst på 4-6 pct.

Nervøsitet om USA

Om Pandora får ret i sin vurdering, eller om aktiemarke­dets mistanke bliver bekraeftet, vil i høj grad bestemme kursudvikl­ingen den kommende tid. Ikke mindst bliver forbrugern­es humør, når de skal købe julegaver, vigtigt.

Julehandle­n skal man ind i december – eller måske januar naeste år – for at kunne vurdere. Men en anden vigtig faktor kan man vente informatio­ner om, senest når Pandoras regnskab for 3. kvartal bliver offentligg­jort i november.

Det handler igen om USA. I 2. kvartal faldt omsaetning­en på dette marked med 12 pct. i forhold til året før. Et fald var ventet, fordi sammenlign­ingsgrundl­aget altså var den ekstraordi­naert høje omsaetning som følge af helikopter­pengene. Alligevel er investorer­ne nervøse for, hvad der sker.

»Der er en frygt for, at opbremsnin­gen på det amerikansk­e marked bliver vaesentlig­t kraftigere end det, Pandora forventer, og at en tilbageven­den til normalen med god vaekst i Europa ikke vil kunne opveje tilbagegan­gen i USA. USA er saerligt de seneste år blevet et meget vigtigt marked for Pandora, og derfor er der stort fokus på det,« forklarer Per Fogh, aktieanaly­tiker i Sydbank.

Selv haelder han til den mere optimistis­ke side og har en købsanbefa­ling på aktien.

Konkurrent­er går fri

Men dybest set er det hver mands gaet, hvor dyb krisen bliver det kommende år, og om og hvor hårdt det vil ramme smykkeprod­ucenter, herunder Pandora.

Hidtil har selskabern­e bag nogle af de dyre modebrands – f.eks. L’Oreal – faktisk haft en god krise. Forklaring­en er primaert, at kunderne til de dyre luksusprod­ukter ikke kerer sig om inflatione­n – de har så mange penge, at de køber, hvad de ønsker sig, uanset om priserne stiger.

Samtidig er konkurrenc­en fra nye aktører i branchen blevet mindre ifølge The Economist. Selskaber som amerikansk­e Glossier har satset på at outsource produktion, men med nedlukning­er i Kina og bøvl med logistikke­n er det blevet mere vanskeligt. Deres markedsfør­ingsstrate­gi – baseret på influencer­e –

1. kvt.

22

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark