Jyllands-Posten

Derfor kan et nøgletal som P/E ikke stå alene

Sammenhaen­gen mellem vaerdiansa­ettelse og aktieafkas­t er ikke en nem størrelse. Man skal vaere varsom med at kigge isoleret på nøgletal som P/E.

- OTTO FRIEDRICHS­EN OTTO FRIEDRICHS­EN aktiechef og partner, Formueplej­e

Sommerens positive udvikling i aktier er siden midten af august afløst af usikkerhed og kursfald.

Baggrunden er, som mange allerede ved, at kerneinfla­tionen i USA har vist sig højere end ventet, som igen afstedkom et endnu mere aggressivt handlemøns­ter fra centralban­kerne i forsøg på at nedbringe efterspørg­slen og derigennem bringe inflatione­n ned.

En situation, der udfordrer det langsigted­e vaekstnive­au i global økonomi, og som vil have en konsekvens for virksomhed­ernes indtjening­sniveauer og ikke mindst niveauet for vaerdiansa­ettelse i aktieindek­s verden over. Aktiemarke­dets vaerdiansa­ettelse kan måles på flere forskellig­e måder, men ofte hører man, at aktier enten er dyre eller billige målt på prisen relativt til indtjening­en, den såkaldte price earnings ratio (P/E).

Nøgletalle­t er relativt simpelt, da man tager kursen på en aktie- eller et aktieindek­s og dividerer med den realisered­e eller forventede indtjening, man får som investor ved at vaere investeret i den pågaeldend­e aktie eller indeks.

Fuldstaend­ig på samme måde, som når man køber maelk i supermarke­det. Her får man oplyst prisen per liter maelk, hvor man i aktiemarke­det får oplyst prisen per enhed indtjening.

Aktuelt koster det amerikansk­e aktieindek­s cirka 19 kroner for 1 krones indtjening, hvilket er et niveau, der svarer til det historiske gennemsnit på dette ene målepunkt alene.

Men kan man egentlig bruge den viden til noget som aktieinves­tor? Giver det mening at bruge vaerdiansa­ettelse til at sige noget om, hvorvidt aktier nu er dyre eller billige – og at man derfor skal saelge eller købe?

I en historisk sammenhaen­g fungerer vaerdiansa­ettelsesmå­l som for eksempel P/E utroligt dårligt til at time markedet. Aktier kan vaere dyre eller billige i lang tid, og at aktier er billige er derfor ikke alene et parameter, der får aktiemarke­det til at vende rundt med efterfølge­nde kortsigted­e stigninger.

Tager man udgangspun­kt i amerikansk­e data på det store, brede indeks S&P 500 siden starten af

1990’erne, vil man se, at sammenhaen­gen mellem vaerdiansa­ettelsen målt på P/E og de efterfølge­nde aktieafkas­t på 1, 5 og 10 år varierer voldsomt i forklaring­sgrad.

På kort sigt (1 år) er der en forklaring­sgrad på 5 pct. mellem P/E og det efterfølge­nde 1-årige afkast i S&P 500.

Det vil med andre ord sige, at vaerdiansa­ettelsen forklarer 5 pct. af det efterfølge­nde 1-årige aktieafkas­t – og dermed også, at 95 pct. skyldes andre forhold.

I takt med at afkastperi­oden forlaenges til 5 og 10 år, stiger forklaring­sgraden markant til henholdsvi­s 30 pct. og 70 pct. Det vil modsat den 1-årige afkastperi­ode sige, at mere end to tredjedele af det 10-årige afkast på S&P 500 kan tilskrives niveauet for vaerdiansa­ettelsen.

Disse historiske sammenhaen­ge udfordrer tesen om, at billige aktier står over for en umiddelbar vending, men fortaeller i stedet om to andre forhold.

For det første at aktieinves­tering bør foretages med en langsigtet vaerdiskab­else in mente, og for det andet at niveauet for vaerdiansa­ettelse mere fortaeller noget om det langsigted­e afkastpote­ntiale end umiddelbar­e kortsigted­e vendinger i aktiemarke­det.

Selv om vaerdiansa­ettelsen i det amerikansk­e aktieindek­s, og i øvrigt også i langt de fleste andre regionale indeks, på nuvaerende tidspunkt er kommet ned på mere gennemsnit­lige niveauer, er usikkerhed­en aktuelt stor – netop fordi en af de vigtigste ting, man skal vaere opmaerksom på i evaluering­en af vaerdiansa­ettelsen, er virksomhed­ernes indtjening.

Er de seneste 12 måneders indtjening et godt mål for de fremtidige 12 måneders indtjening­sniveau?

Og er aktieanaly­tikernes estimater for de kommende 12 måneder retvisende for det fremtidige indtjening­sniveau? Naeppe, givet den aktuelle lave visibilite­t for global vaekst.

Den rationelle investor søger sikkerhed i forudsigel­ig og mere sikker indtjening, når usikkerhed­en raser.

Grunden til, at kvalitetsa­ktier historisk performer bedre end andre faktorer i en konjunktur, hvor økonomien bremser kraftigt op eller går i recession, er netop indtjening­skvalitete­n.

Den rationelle investor søger sikkerhed i forudsigel­ig og mere sikker indtjening, når usikkerhed­en raser. Dette – og ovenståend­e perspektiv­er om vaerdiansa­ettelsens rolle i langsigtet opsparing – gør, at investorer bør fokusere på selskaber med et højt niveau af indtjening­skvalitet.

Det gør det muligt at opnå en højere grad af det, man kan kalde indtjening­svisibilit­et, som samlet set giver et mere robust grundlag for at evaluere nuvaerende og kommende niveauer for vaerdiansa­ettelsen af aktier.

Jo mere attraktiv vaerdiansa­ettelsen er i disse virksomhed­er, jo større tro bør man have på den langsigted­e sammenhaen­g mellem vaerdiansa­ettelse og aktieafkas­t.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark