Jyllands-Posten

Studstrup-brand plager naboerne

Naboer til Studstrupv­aerket oplever store gener, siden der udbrød brand i en silo torsdag.

- NIKOLAJ BJØRN MARCUSSEN nikolaj.b.marcussen@jp.dk

Kirsten Mortensen står i haven og plukker aebler, mens hendes mand slår graesset.

Det er første gang, de er udenfor deres dør denne weekend. Vejret har ellers vaeret skønt, og de havde egentlig haft planer om at ordne hele haven. Men hun og hendes mand bor taet på Studstrupv­aerket ved Aarhus, hvor en silo med

55.000 ton traepiller har stået i brand.

Røgen fra branden har lagt sig som en tåge over området og forvandlet den til en spøgelsesb­y, hvor alle beboerne har forskanset sig bag lukkede vinduer og døre.

Alligevel har Kirsten Mortensen oplevet store gener som følge af røgen og lugten fra vaerket nogle hundrede meter derfra.

Umuligt at flygte

AEgteparre­t har boet i Studstrup i mange år, og de har tidligere oplevet, at det kunne lugte fra kraftvarme­vaerket. De har dog aldrig oplevet det på denne måde før.

Lugten er kvaelende, og selv om de følger politiets anvisninge­r om at lukke vinduer og døre, er det umuligt at slippe helt for generne fra røgen.

»Den kommer ind over alt. Vores tøj lugter, vores sengetøj lugter, og der er flere vaerelser, hvor vi slet ikke kan opholde os,« fortaeller hun.

Kemisk Beredskab under Beredskabs­styrelsen og Styrelsen for Patientsik­kerhed har meddelt, at der ikke er noget sundhedssk­adeligt i røgen, men Kirsten Mortensen kan i hvert fald maerke på krop og lunger, at det heller ikke ligefremt er sundt. Hun er heller ikke sikker på, om hun tør saette taenderne i de aebler, hun går og plukker.

»Hele situatione­n påvirker os meget, både fysisk og mentalt. Vi har haft hovedpine, det svier i øjnene, og vi har sommetider svaert ved at få vejret,« fortaeller hun.

Overvejer at tage vaek

Denne søndag formiddag blaeser vinden røgen vaek fra området, og derfor så aegteparre­t deres snit til at få noget frisk luft i haven. Man må jo udnytte det lille vindue, man får, forklarer Kirsten

Mortensen, da et host fra den anden ende af haven afbryder hende.

»Nu er den nok på vej tilbage igen,« siger hun opgivende.

Og ganske rigtigt. Et kvarter senere ligger røgen igen som en dis over Studstrup.

Kirsten Mortensen og hendes mand har talt med deres laege, og her fik de meldingen, at de bør rejse vaek, hvis symptomern­e bliver vaerre. Derfor har de også snakket om at flytte på hotel en tid, men det er ikke til at vide, hvornår de så kan vende tilbage igen.

Ifølge Østjylland­s Brandvaese­n kan det tage op til 20 dage, inden branden er slukket.

»Så laenge kan vi ikke holde røgen ud. Det kan da godt vaere, at vi skal genovervej­e, om vi er for staedige, eller om vi burde tage vaek,« siger Kirsten Mortensen.

Hun går tilbage mod huset baerende på en spand fuld af aebler. Plaeneklip­peren er allerede stillet tilbage i skuret, og der ender aeblerne også for nu.

»Nu går vi ind og gemmer os. Så må vi se, hvornår vi kommer ud igen,« siger hun og lukker døren bag sig.

 ?? ?? Siden torsdag har siloen på Studstrupv­aerket spyet røg ud over Aarhusbugt­en. Foto: Nikolaj Bjørn Marcussen
Siden torsdag har siloen på Studstrupv­aerket spyet røg ud over Aarhusbugt­en. Foto: Nikolaj Bjørn Marcussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark