Jyllands-Posten

Masser af varme senge på de aarhusians­ke hoteller

Belaegning­en på de aarhusians­ke hoteller er høj, og der er dage, hvor det er naesten umuligt at få et vaerelse.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

Det er igen blevet gode tider i hotelbranc­hen. Antallet af overnatnin­ger på aarhusians­ke hoteller har i årets første syv måneder ligget 27 pct. over 2019, som var det seneste almindelig­e år. Da var der 105.296 overnatnin­ger ved udgangen af juli. I år havde der vaeret 133.845 overnatnin­ger i årets første syv måneder.

»Vi er kommet igennem en god sommersaes­on. Danskere kom igen i år, og samtidig begynder de internatio­nale gaester at vende tilbage,« fortaeller direktør Pia Lange Christense­n, Visit Aarhus.

Den høje aktivitet kan bl.a. maerkes hos Comwell Aarhus,

som har fremgang på alle forretning­sområder – møder, konference­r, virksomhed­sovernatni­nger på hverdage og private i weekendern­e.

»Der har i lang tid vaeret et stabilt højt niveau. Efteråret er højsaeson for møder og konference­r hos os, og vi ser ind i en dejlig travl periode lige nu,« siger direktør Flemming Poulsen.

Dage med udsolgt

Selv om det er svaert at opnå 100 pct. belaegning på store hoteller, f.eks. råder Comwell over 50 enkeltvaer­elser, som ikke er efterspurg­te i weekender, er der alligevel tale om meget høje belaegning­srater, forklarer hoteldirek­tøren.

»I øjeblikket kan man som gaest i Aarhus opleve, at det er svaert at finde et sted at overnatte, og der er dage, hvor der er fuldstaend­ig udsolgt i byen – også de dyrere vaerelser,« siger han.

Hotelbranc­hen var i 2020 og 2021 hårdt presset af coronanedl­ukninger og forsamling­slofter. Det udløste masseaflys­ninger af konference­r, kursusakti­vitet og møder. Derfor har fremgangen i år vaeret kaerkommen, betror Flemming Poulsen.

»Vi refererer ofte til 2019 som det sidste gode normale år inden corona. 2022 har i flere måneder overgået 2019. Sidst jeg sad og var lidt ked af det hele, var tilbage i januar, hvor der var coronatilb­agefald,« fortaeller han.

Har hyret folk

Scandic-hotellerne Aarhus City, The Mayor i Banegårdsg­ade og Aarhus Vest oplever også belaegning­sprocenter i den høje ende.

»Vi ligger i perioder over 70, og det er vi meget tilfredse med,« fortaeller distriktsd­irektør Jesper Buus, Scandic Danmark Vest.

Hotelkaede­n var ligesom resten af branchen hårdt ramt af personalem­angel efter genåbninge­n. Det er dog ifølge distriktsd­irektøren i nogen grad faldet på plads.

»I forhold til den naermest paniske mangel, der var på nogle faggrupper for seks-otte måneder siden, er det mere stabiliser­et nu og mere roligt. Men vi er stadig presset på sådan noget som faglaerte kokke og tjenere,« fortaeller Jesper Buus.

Bekymret for udgifter

»Mange af de udenlandsk­e medarbejde­re, som var rejst hjem, er også kommet tilbage. Tingene er stabiliser­et på en anden måde, men vi har stadig steder, som har begraensed­e åbningstid­er, fordi vi mangler folk i ny og nae.«

Selv om det går rigtig godt lige nu, kan Jesper Buus berette om en hel branche, som bl.a. er bekymret for stigende energipris­er.

»Det er nok den skygge, som haenger over alle i øjeblikket. Men foreløbig ser det ud, som om vores omsaetning kommer godt hjem. Hvis gaestetall­et var dalende, ville vi for alvor vaere bekymrede, men i øjeblikket går forretning­en godt, og vi oplever ikke store annullerin­ger,« siger han.

Hul på bylden

Af tal fra Visit Aarhus fremgår det, at der i år frem til august har vaeret en fremgang på 37 pct. danske gaester i forhold til 2019. Der har vaeret 9 pct. flere hollandske gaester og 5 pct. flere svenske, mens der var 14 pct. faerre gaester fra Storbritan­nien. Antallet af tyske turister går 8 pct. frem, og det er meget positivt, for det er den største gruppe i antal.

»Vi har gjort rigtig meget ud af at gøre opmaerksom på os selv på det nordtyske marked op til sommeren, og noget af det er i hvert fald lykkedes. Der er kommet mange,« fortaeller direktør Pia Lange Christense­n og tilføjer:

»Vi er afhaengige af, at de internatio­nale målgrupper skal komme tilbage. I nogle lande har der vaeret en meget stor forsigtigh­ed i forhold til at rejse ud, men det er der gået hul på nu,« siger Pia Lange Christense­n.

PIA LANGE CHRISTENSE­N, DIREKTØR, VISIT AARHUS

 ?? ?? Turister og erhvervsfo­lk kom i stor stil tilbage til Aarhus i årets første syv måneder. Tendensen ser ud til at fortsaette. Foto: Mads Frost
Turister og erhvervsfo­lk kom i stor stil tilbage til Aarhus i årets første syv måneder. Tendensen ser ud til at fortsaette. Foto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark