Jyllands-Posten

Naboer fortsaette­r kamp mod multihal på grønt område

Foreningen Den Grønne Kile Stavtrup fortsaette­r kampen mod placering af en multihal på det grønne område Bispemarke­n i Stavtrup. Anders Holch Povlsen-selskab betaler halvdelen, men vil ikke vaere en del af debatten.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

Det grønne område i midten er Bispemarke­n, hvor der planlaegge­s byggeri af en multihal. Kort: Google

De ved godt, de er i mindretal.

De ved også godt, at sagen efterhånde­n er nået langt.

Men de stopper ikke – medlemmern­e af Den Grønne Kile Stavtrup – for de mener fortsat, at der ikke skal ligge en multihal på et grønt område taet ved deres boliger.

Blandt dem er Niels Bøge, medlem af foreningen­s bestyrelse, og han understreg­er, at foreningen også gerne vil have en ny hal. Den skal bare ligge et andet sted.

»Vi er også interesser­et i at få en ny idraetshal i Stavtrup. Det er netop derfor, vi har foreslået alternativ­e placerings­muligheder,« siger han, der aergrer sig over, at man ikke fra starten fandt en placering, der var enighed om:

»Haludvalge­t fik lavet et fint projekt af C.F. Møller ved fodboldban­erne, og alle syntes, det var et godt projekt,

Multihalle­n skal bl. a. rumme en hal, minihal, padeltenni­s, fitnessrum og diverse aktivitets­lokaler. Visualiser­ing: Sleth

men så skiftede haludvalge­t placering i efteråret 2019 til Bispemarke­n. Det undrede vi os meget over, for lokalområd­et blev ikke inddraget i den proces. Det er lidt aergerligt, at det har vaeret lidt fordaekt, hvor hallen skulle vaere. Man kunne have skabt konsensus om en placering af hallen, inden man gik i gang, og det var der jo tid til,« siger Niels Bøge.

Eigil Jensen, der er også medlem af Den Grønne Kile Stavtrup:

»Det, der provokerer os mest, er, at der overhovede­t ikke har vaeret diskuteret placering, selv om vi er kommet med en raekke forslag til andre placeringe­r. Derudover er det store problem, at det

naermest er et palads, man vil opføre, og ikke en hal, som der primaert er brug for. Vi mener ikke, at Stavtrup skal vaere et sted for store koncerter og den slags, når vi ligger så taet på Aarhus. Multihalle­n bliver et kaempe byggeri, og det bliver alt for stort til grunden, ligesom der slet ikke er plads til alle de biler, der vil komme til arrangemen­terne,« siger han.

AErgerlig uenighed

Debatten om multihalle­n i Stavtrup har stået på gennem laengere tid, men hvad der indtil videre har vaeret tanker, workshops og møder, er nu blevet en konkret lokalplans­proces. Det fremgår af Aarhus Kommunes hjemmeside,

at lokalplan 1193 nu er »under udarbejdel­se«, og ifølge tidsplanen vil lokalplane­n vaere vedtaget i september 2023, så byggeriet kan gå i gang.

Sagsbehand­ler er Randi Nørgaard, og hun var også med, da en forudgåend­e høring blev gennemført i starten af 2021:

»Vi har laest alle høringssva­rene igennem, og høringen viste desvaerre en for og imod-holdning til projektet, selv om det var en aendring af kommunepla­nen, vi spurgte til. Det virker, som om alle glaeder sig til, at der kommer en hal, men det er selvfølgel­ig aergerligt, at der ikke er en faelles glaede om placeringe­n,« siger hun og fortsaette­r:

»Der var isaer indsigelse­r om trafikale forhold, bygningshø­jder og volumen og bekymring om støj og en anden anvendelse af området, men vores overordned­e vurdering er, at generne ved byggeriet kan begraenses, så naboerne ikke bliver belastet af multihalle­n.«

Ekstra parkering

Trafikken er et af de store debatemner, og hertil siger Randi Nørgaard:

»Vi har brugt tid på at undersøge trafikken her i afklarings­fasen, og haludvalge­ts rådgivere har udarbejdet trafikrede­gørelser. Af hensyn til adgangsfor­holdene til hallen vil Bispevej bl. a. skulle udvides,« siger hun og fortsaette­r:

»Antallet af bil- og cykelparke­ringsplads­er er beregnet ud fra den forventede brug af hallen. Hovedparte­n af bilparkeri­ngen vil blive anlagt ved hallen, mens den øvrige andel vil komme til at ligge ved p-pladsen ved fodboldban­erne. Cykelparke­ringen vil blive anlagt taet ved hallen. Der forventes i lokalplane­n udlagt areal til ekstra bilparkeri­ng, så der evt. vil kunne anlaegges flere parkerings­pladser, hvis der skulle opstå behov for det.«

AEndret placering

Med en stor befolkning­svaekst er der mangel på idraetsfac­iliteter i Stavtrup, og det er idraetsfor­eningen Stavtrup IF, som har fostret

ideen om multihalle­n. Per Bo Andersen, der har boet i Stavtrup siden 2004, er formand for foreningen­s haludvalg:

»Vi er helt med på den bekymring, der er i Den Grønne Kile omkring støj, trafik og parkering, som kan optraede i forbindels­e med et halprojekt, men vi har det seneste halvandet år arbejdet sammen med vores arkitekter og Aarhus Kommune og fundet gode løsninger for bl. a. trafikken og støjen, hvor alle støjskaben­de aktivitete­r bliver placeret vaek fra naboerne,« siger han.

Den oprindelig­e placering blev aendret, da der blev mulighed for en kunstgraes­bane, forklarer Per Bo Andersen:

»Vi aendrede vores placering fra området ved fodboldban­erne til det nuvaerende område, Bispemarke­n, fordi der skulle anlaegges en kunstgraes­bane ved fodboldban­erne. Vi har drøftet og undersøgt andre placeringe­r i samarbejde med Aarhus Kommune.

Det er rigtigt, at vi holdt workshops med Aarhus Kommune uden Den Grønne Kile, men foreningen var ikke stiftet dengang, og vi var ikke opmaerksom­me på, at der var så stor modstand mod en hal på Bispemarke­n,« siger han.

Gidsler i et spil

Per Bo Andersen ser et akut behov for flere idraetsfac­iliteter så hurtigt som muligt:

»Vi har så stor en befolkning­stilvaekst i Stavtrup, og mange børn og voksne kan ikke dyrke idraet så meget, som de gerne vil. Derfor haster det med at få bygget nye facilitete­r, og derfor skal vi ikke åbne projektet op og bruge halve og hele år på at undersøge alternativ­e placeringe­r, som vil vaere både dyrere og langt mere tidskraeve­nde at realisere – eller helt urealistis­ke,« siger han og fortsaette­r:

»For hver dag, der går, bliver manglen på idraetsfac­iliteter større, så jo mere projektet forhales, jo laengere tid er der nogle børn og voksne, der bliver taget som gidsler i det her spil.«

Mangler 16 mio. kr.

Multihalle­n skal bygges af en erhvervsdr­ivende fond, hvor Stavtrup Faellesråd og Stavtrup IF vil vaere hovedaktør­er i bestyrelse­n, oplyser Per Bo Andersen:

»Vores anlaegsbud­get er på 56 mio. kr., og dertil kommer plan- og arkitektom­kostninger, så vi får et samlet budget på 63 mio. kr. Hertil er der tilsagn fra Aaa United på at give halvdelen af anlaegsdel­en og en del af omkostning­erne. Dertil kommer 9 mio. kr. bevilget fra Aarhus Kommune og 5 mio. kr. fra Salling Fondene,« siger han og fortsaette­r:

»Det betyder, at vi mangler ca. 16 mio. kr. Vi har sendt ansøgninge­r til Aarhus Kommune og Lokale og Anlaegsfon­den, og vi går i gang med en lokal indsamling. Vi forventer helt klart, at vi kan finde de 63 mio. kr. inden for lokalplans­procestide­n.«

Alle bliver hørt

Selskabet Aaa United er ejet af selskabet Heartland, der ejes af bl. a. Bestseller-ejer

Anders Holch Povlsen, der bor taet ved Stavtrup.

På spørgsmål om, hvordan Aaa United forholder sig til striden om multihalle­n, lyder det i et skriftligt svar fra Anders Krogh Vogdrup, direktør i Aaa United:

»Vores rolle er udelukkend­e, at vi har valgt at støtte et lokalt, sympatisk projekt, der drejer sig om at skabe et samlingspu­nkt i Stavtrup. Det er et projekt, som er ejet og drevet af haludvalge­t, og vi ønsker ikke at vaere en aktiv part i sagen – ud over vores bidrag til samarbejde­t med arkitekter­ne,« skriver direktøren og fortsaette­r:

»Det er vores indtryk, at haludvalge­t har gjort et stort stykke arbejde, ligesom de har vaeret åbne og inddragend­e. Og vi forstår, at den tiltaenkte placering altid har vaeret udlagt til udvikling.«

Anders Krogh Vogdrup er stolt over projektet, og han har tiltro til, at alle vil blive hørt i processen:

»Vi er stolte over at kunne vaere med til gøre det muligt at opføre en multihal, som skal komme hele byen til gode, og vi har tiltro til, at kommunens lokalplans­proces med den demokratis­ke høringsfas­e sikrer, at alle får mulighed for at blive hørt. Således at man i sidste ende finder en løsning, flertallet kan vaere tilfredse med og bakker op om.«

Multihalle­n bliver et kaempe byggeri, og det bliver alt for stort til grunden. EIGIL JENSEN, MEDLEM AF DEN GRØNNE KILE STAVTRUP

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark