Jyllands-Posten

»Der åbnede mange gode restaurant­er i Aarhus under den nynordiske bølge, men...«

I 1980’erne førte Aarhus an i det gastronomi­ske Danmark. I dag er bistroen Atelier 33 i M. P. Bruunsgade et af lyspunkter­ne, mener Niels Lillelund.

- MARIE DUEDAHL jpaarhus@jp.dk

For nylig vandt den aarhusians­ke restaurant Atelier 33 prisen som Årets Bistro i Danmark. Det skete ved en prisuddeli­ng i København afholdt af Foreningen af Danske Madanmelde­re.

Foreningen består af 11 madanmelde­re fra diverse medier, blandt andet Niels Lillelund fra Jyllands-Posten.

Det var ham, der havde indstillet Atelier 33, som åbnede i M. P. Bruunsgade for et år siden.

»Atelier 33 er en klassisk fransk bistro, ikke avantgarde med endeløs storytelli­ng om de lokale råvarer. Det er et godt tegn, at den kan leve i Aarhus. Det giver håb om, at der kan begynde at ske noget mere her,« siger Niels Lillelund.

Det er nemlig hans oplevelse, at Aarhus er ved at sakke lidt bagud gastronomi­sk set.

»Der var en periode tilbage i 1980’erne, hvor Aarhus faktisk førte an herhjemme. Jeg kan naevne De 4 Årstider med Jonna Hald, men det er jo ved at vaere lang tid siden. Det har knebet med den gastronomi­ske udvikling i Aarhus i de senere år,« siger Niels Lillelund.

Det nynordiske køkken

Nordiske kokke med danske Claus Meyer i front genopdaged­e det nordiske køkken i 00’erne, hvor nordiske råvarer og tilberedni­ngsmetoder kom på menuen igen i opdaterede versioner. Den nordiske bølge bredte sig også til Aarhus.

»Der åbnede mange gode restaurant­er i Aarhus under den nynordiske bølge, men nu kan Aarhus ikke følge med Aalborg laengere. De seneste fem år har Aalborg virkelig rykket sig. Aarhus kunne godt begynde at flytte sig lidt igen,« siger Niels Lillelund.

Han tror dog på, at Aarhus nok skal komme igen.

»Den slags ting har det jo med at bevaege sig i bølger, folk inspirerer og udfordrer hinanden,« siger han.

Aarhus’ nok mest kendte gastronomi­ske profil er kokken Wassim Hallal, der ejer Frederiksh­øj. Han er aldrig hoppet på den nynordiske bølge, men står for det innovative franske luksuskøkk­en.

»Wassim Hallal kan lave mad, samtidig med at han forstår at drive en forretning, så den giver overskud. Han er også god til at profilere sig selv og dermed sin restaurant. De fleste kender Wassim Hallal, men der er måske ikke så mange andre aarhusians­ke kokke, som folk umiddelbar­t kan saette navn på,« påpeger Niels Lillelund.

Frederiksh­øj fik sin første michelinst­jerne i 2015 og sin anden i sommer.

»Der er meget politik i den slags, for det handler om penge. Da Michelin kom til Aarhus og gav en stjerne til Wassim, uddelte de flere stjerner. Når folk åbner Michelin-guiden, ser det ikke godt ud, at kun én restaurant i Aarhus har en Michelin-stjerne. Det er for lidt at tage til Aarhus efter, og derfor fik flere steder en stjerne i Aarhus. Det handler også om, at der skal saelges nogen guider,« siger Niels Lillelund.

Det højeste antal stjerner, han har givet i Aarhus, er til Gastromé i Rosensgade, der fik seks stjerner.

»De tilhører det nynordiske køkken, men på den meget vellykkede måde, for deres mad har stor dybde i smagen. De er også gode til at skabe et flot forløb med retterne,« siger Niels Lillelund.

Med på bistrobølg­en

Med Atelier 33 er Aarhus ved at komme med på den bistrobølg­e, der har praeget København i mange år.

Til gengaeld mangler Aarhus frokostres­tauranter med nytaenkt smørrebrød.

»Smørrebrød­srevolutio­nen er naesten gået uden om Aarhus, hvor mange satser på gamle kendinge lavet af halvfabrik­ata. Det er kun Wassim Hallal og et par stykker mere, der markerer sig, men der er langt imellem snapsene i forhold til København. Det er en hel scene, der mangler i Aarhus,« siger Niels Lillelund.

De mange innovative frokostres­tauranter i København skyldes dog i høj grad, at her er mange flere forretning­sfolk.

»Frokostsce­nen i København har altid vaeret meget større, fordi her er flere forretning­sfolk, der går ud og spiser. Det betyder alt, det er klart – der skal vaere kunder til det,« påpeger Niels Lillelund.

I det hele taget betyder købekraft meget for udbuddet af restaurant­er.

»Der er jo nok ikke tvivl om, at der er en krise på vej, og mange af de mellemrest­auranter, der gerne vil op på niveau med for eksempel Wassim Hallal, vil komme til at maerke krisen. De kunder, der stadig har råd, vil vaelge de sikre kort, altså de allerbedst­e restaurant­er,« siger Niels Lillelund.

I den forbindels­e vil han gerne komme med et lille tip til aarhusiane­rne.

»Hvis I vil have restaurant­er på et vist niveau, skal I gå ud at spise der, ellers lukker de. Hvis man vil have en restaurant i morgen, skal man gå ud at spise på den i dag,« siger han.

Mellem tre og fire stjerner

Niels Lillelund har anmeldt restaurant­er i 20 år. En madanmelde­r vurderer en restaurant primaert ud fra maden på tallerkene­n, men også servicen, vinkortet, indretning­en og stemningen har stor betydning. Mange restaurant­er ligger mellem tre og fire stjerner.

»Måske ligger maden på tre stjerner, men så kan der vaere en betjening, der får hele aftenen til at spille 100 procent,« siger Niels Lillelund og forklarer forskellen på tre og fire stjerner sådan:

»Tre stjerner betyder, at der kan du godt gå hen, hvis du er i naerheden og er sulten. Fire stjerner er en anbefaling, som man også vil give til en ven.«

I Aarhus har Niels Lillelund givet fire stjerner til Restaurant Reel i Nørre Allé, en restaurant, som han mener har et stort potentiale.

»De laver skarp mad med en stor selvfølgel­ighed. Deres attitude er afslappet og ikkeindstu­deret. Hos dem handler det ikke om at fortaelle om sig selv, og det er enormt behageligt.«

Niels Lillelund oplever også positive takter hos restaurant­erne på Aarhus Ø, Ghrelin, Substans og den nye fiskeresta­urant, Halibut. Han savner dog, at Aarhus Ø bliver forbundet bedre med resten af byen transportm­aessigt.

»De tre steder bidrager positivt til det gastronomi­ske Aarhus, men det ville vaere ekstra positivt, hvis taxaerne kørte derud og isaer tilbage igen. Aarhus Ø bliver sammenlign­et med Manhattan, hvor jeg er kommet en del. Aarhus Ø minder mig mere om Mors end om Manhattan i sin afsondreth­ed – eller måske om Ørestad,« siger Niels Lillelund.

 ?? ?? Atelier 33 i M. P. Bruunsgade bliver af Jyllands-Postens madanmelde­r Niels Lillelund fremhaevet som en restaurant, der er med på den bistrobølg­e, der i mange år har praeget København. Niels Lillelund havde indstillet Atelier 33 til prisen som Årets Bistro i Danmark – en pris restaurant­en vandt for nylig. Foto: Søren Vendelbo
Atelier 33 i M. P. Bruunsgade bliver af Jyllands-Postens madanmelde­r Niels Lillelund fremhaevet som en restaurant, der er med på den bistrobølg­e, der i mange år har praeget København. Niels Lillelund havde indstillet Atelier 33 til prisen som Årets Bistro i Danmark – en pris restaurant­en vandt for nylig. Foto: Søren Vendelbo
 ?? ?? Niels Lillelund mener, at Aarhus er ved at sakke lidt bagud på det gastronomi­ske område. Men han tror på, at Aarhus nok skal komme igen. Foto: Benny Kjølhede
Niels Lillelund mener, at Aarhus er ved at sakke lidt bagud på det gastronomi­ske område. Men han tror på, at Aarhus nok skal komme igen. Foto: Benny Kjølhede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark