Jyllands-Posten

Natur er godt, natur er sundt, og det får hele Jorden til at dreje rundt

Men der er for mange gratister i de bynaere skove og naturområd­er.

- MARIANNE LEVINSEN

Citatet ”naturen det billige skidt” er ofte fejlagtigt tillagt Poul Henningsen, men naturen i mange udgaver imødekomme­r nutidens og fremtidens moderne menneskes laengsel efter ren luft, rum, tid, samvaer og fordybelse.

Naturen som den store megatrend blev kickstarte­t i forbindels­e med finanskris­en i 2008. Under og efter finanskris­en søgte mange mod naturen, og naturen blev som faenomen opfattet som uskyldig og aegte og ikke mindst et sted med fravaer af slemme kapitalist­er og spekulante­r, der kunne lokke dig i økonomiske uføre.

Under coronakris­en med nedlukning og hjemsendel­se af voksne og børn blev mange opmaerksom­me på de utallige gratis og aegte oplevelser, som naturen kan byde på, når man som familie og med venner uden tidspres gik sig en tur i park og skov og ved stranden. Ved blot at have tid og lade sanserne vaere åbne for input, så var der meget at se, opleve og røre ved.

Nu post-corona-tid søger flere ud i natur og grønne omgivelse i mange forskellig­e former på vandet, i telt, i camper og til løb, gåture og hygge. Ikke mindst er flere selvstaend­ige organisati­oner eller personer begyndt flittigt at bruge naturen som bevaegelse­srum for kunder og sig selv.

”Det er jo helt gratis”. Vi elsker naturen, isaer så laenge vejret er godt – da Danmark jo ikke altid har masser af sol fra en klar himmel, pludselig saetter regn og skiftende vejr ind, som digteren Thøger Larsen skriver: »Du danske sommer, jeg elsker dig, skønt du så ofte har sveget mig.«

Denne forgangne sommer har vaeret lang og solrig, og det har vi såvel borgere i byen som rigtig mange turister nydt godt af.

Dog kan naturen i form af byens skove og parker på samme måde som populaere byer og destinatio­ner blive meget overrendt. Det skete denne sommer på mange forskellig­e steder i kommunen.

I den forgangne sommer kunne man som kajakroer i Viking naesten ikke komme ned til kajakklubb­en på grund af parkerede campere fra diverse europaeisk­e lande. De overnatted­e og fyldte hele p-pladsen flere gange i juli og august, og det samme har vaeret tilfaeldet mange andre steder i kommunen.

Vi har fået oplyst fra Aarhus Kommune, at campister kun må campere op til 12 timer, og at man slet ikke må overnatte på p-pladserne og heller ikke stille stole og borde op. Også at kommunen kontroller­er p-pladserne. Dog har utallige campister benyttet sig af de skønne gratis glaeder denne sommer.

På et andet område i skoven har der på tidspunkte­r isaer i slutningen juli og august vaeret decideret kaos på skovens område taet på og nord for campingpla­dsen Blommehave­n. Jeg talte og fotografer­ede ved flere lejlighede­r ca. 10 telte, hvor nogle campister endog brugte skovens traeer som tørrestati­ver. Det var ikke noget kønt syn.

Tegning: Rasmus Sand Høyer

På min løbetur kom jeg til at tale med et fransk aegtepar fra Lille, som de aktive cykelfolk, de nu engang var, havde de besøgt flere nordiske lande på sommerens cykeltur. De bad mig så mindeligt om ikke at indrapport­ere de mange ulovlige telte i området.

Som jeg svarede tilbage, så kunne jeg godt se det fra deres vinkel, og at der de tidligere år kun havde vaeret et til to telte om sommeren i ny og nae. Men denne sommer slog alle rekorder.

Så kommer vi frem til essensen; mange mennesker elsker at vaere i naturen, men vil helst ikke betale for at vaere der, når de enten er i camper eller i telt. Det er ulovligt, og noget må gøres for at begraense/regulere dette område.

Men min opfordring er, at der saettes skilte op på flere sprog på de mange p-pladser i kommunen og andre synlige steder i skov og naturen i kommunen, så der ikke er tvivl om de gaeldende regler.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark