Jyllands-Posten

»Hun er adraet som en atlet. Bare på det sproglige felt«

Nordens Sprogpris tilfalder i år dronning Margrethe, som dermed kommer i selskab med et par danske skuespille­re, en svensk forretning­smand og en norsk dramaserie.

- RENE DEICHGRAEB­ER rene.deichgraeb­er@jp.dk

Hun har laert os, at vi ikke kan fange lykken, hvis vi er uvillige til at dele den med andre. Hun har advaret os imod at komme med dumsmarte bemaerknin­ger, adresseret vores flagrende tolerance og opfordret os til at gøre unyttige ting indimellem.

Gennem 50 år har dronning Margrethe haft ordet så meget i sin magt, at hun mandag modtog Nordens Sprogpris 2022 ved et festarrang­ement i Oslo. Prisen tilfalder hvert år en person, der har gjort noget saerligt for det nordiske sprogsamfu­nd, og den danske regent tildeles isaer haederen for at kere sig om at bevare vores sproglige faellesska­b.

»Det er vigtigt at holde fast i samhørighe­den i et hjørne af verden med 27 mio. mennesker. Hvis vi ikke er vant til at høre nabolandet­s sprog, bliver det mere og mere vanskeligt at forstå hinanden,« forklarer Espen Stedje, som er generalsek­retaer for foreningen Norden, der står bag prisen.

Han peger eksempelvi­s på, at 80-90 pct. af ordforråde­t i det danske, norske og svenske vokabulari­um er det samme. Alligevel foretraekk­er isaer unge skandinave­r ofte at benytte engelsk som faellesspr­og, hvilket dronning Margrethe – der er protektor for foreningen Norden – ved flere lejlighede­r har forsøgt at skabe opmaerksom­hed om.

Sprogprise­n er blevet uddelt siden 2010 og er undervejs bl.a. tilfaldet skuespille­rne Sofie Gråbøl og Ghita Nørby, Ikea-grundlaegg­eren Ingvar Kamprad, politikere­n Martti Ahtisaari, dramaserie­n ”Skam” og senest sangeren Victor Leksell.

»Dronning Margrethe er dygtig med ord og meget optaget af sprogets betydning,« understreg­er Espen Stedje.

Det sidste ved Lisa Villadsen mere om end de fleste andre. Hun er professor på Institut for Kommunikat­ion ved Københavns Universite­t og udgiver til november bogen ”Dronningen taler”, hvori en stribe fagfolk belyser den danske majestaets retoriske evner fra forskellig­e udgangspun­kter.

»Hun har et kreativt talent for at bruge sproget. Hun kan tage ord og gøre dem friske. Hendes sprog er ikke praeget af klichéer. Det er ikke dovent og forudsigel­igt, men aktivt, levende og engagerend­e,« siger Lisa Villadsen.

For hende at se er det tydeligt, at dronningen er vant til at taenke og tale i billeder. Derfor nyder prismodtag­eren at forvandle abstrakte begreber til konkrete anekdoter og at finde overrasken­de måder at omfavne slidte ord.

»Hun er adraet som en atlet. Bare på det sproglige felt. På den måde er hun med til at holde dansk i live som et yndefuldt og musikalsk sprog. Det, tror jeg, ligger hende meget på hjerte. For os som borgere er der en stor vaerdi i, at hun demonstrer­er vores sprogs udtryksevn­e og er så dygtig til at saette ord på vores land og kultur, for sproget er jo en del af vores identitet,« siger Lisa Villadsen.

Selvironis­k tale

Dronning Margrethes saerlige talent for at skrue saetninger

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark