Jyllands-Posten

Energisels­kab opfordrer kunder til at vente med at taende for varmen

Fjernvarme­kunderne bør i stedet finde de forede hjemmesko og en varm trøje frem, lyder tilskyndel­sen.

- SOFIE ØGÅRD GØTTLER sofie.gottler@jp.dk

Vent med at skrue op for varmen.

Sådan lyder den klare opfordring fra forsynings­selskabet Hofor, som sender fjernvarme ud i rørene til flere end 600.000 hjem i hovedstads­kommunerne.

»Vi står i en saerlig situation med mangel på energi og høje priser. Derfor vil vi gerne støtte, at både vi som virksomhed og vores kunder saenker varmen til 19 grader, når det bliver koldt, så vi kan hjaelpe hinanden med at komme igennem vinteren,« siger administre­rende direktør i Hofor Henrik Plougmann Olsen.

Hofor udsendte fredag en pressemedd­elelse med budskabet til kunderne. Her lød det, at »energisitu­ationen er usikker, og derfor opfordrer vi alle til at vente, så laenge det er muligt, med at taende fjernvarme­anlaegget og skrue op for radiatoren«.

Direktøren håber – såfremt mange følger opfordring­en – at selskabet vil kunne spare en del energi henover vinteren.

»Man må bare sige, at verden ikke er, som den plejer. Vi kan ikke få den energi, vi normalvis har kunnet få i rigelige maengder. Det gaelder for hele Europa. Men hvis vi bruger lidt mindre, kan vi med ret stor sandsynlig­hed have nok til hele vinteren.«

Henrik Plougmann Olsen opfordrer derfor også til, at man finder hjemmeskoe­ne frem, den ekstra trøje og måske et uldent taeppe i stedet for at begynde at skrue på termostate­rne.

»Jeg kommer selv til at følge rådet og har ikke taendt for varmen endnu. Det var lidt koldt i morges, så jeg tog sutskoene på.«

Undlad at slukke helt

Selv om bladene stadig sidder på traeerne, og temperatur­en endnu når op omkring de 15 grader, skal man dog heller ikke vente for laenge med at taende for varmen, vedkender direktøren.

»Det er ikke en opfordring til at skrue ned til nul, men til at holde igen. Det kan gøre en stor forskel til vinter,« fastslår han.

Videncentr­et Bolius advarede tidligere i september mod at holde hjemmet for koldt for at holde varmeudgif­terne nede. Det kan nemlig blive en dyr fornøjelse.

»Ender boligejere med at skrue ned for temperatur­en derhjemme, så kan det potentielt medføre fugt. Og så kan man vaere sikker på, at der også udvikler sig skimmelsva­mp. Som udgangspun­kt anbefaler vi ikke, at det er køligere end 18 grader i hjemmet. Og så må der helst ikke vaere en højere temperatur­forskel på forskellig­e rum på mere end fem grader,« lød det fra fagekspert Tine Sode til Ritzau.

Har man besluttet sig for at skrue ned for varmen i en del af hjemmet, skal man sørge for, at rummet er godt ventileret, lyder rådet fra hende:

»Der kan saettes en affugter op. Den bruger muligvis strøm, men koster mindre end alternativ­et. Og så skal man tape døren fuldstaend­ig til for at holde varm luft og dermed potentiel fugt ude.«

 ?? ?? Hold varmen på maksimalt 19 grader, lyder opfordring­en fra forsynings­selskabet Hofor. Arkivfoto: Jens Dresling
Hold varmen på maksimalt 19 grader, lyder opfordring­en fra forsynings­selskabet Hofor. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark