Jyllands-Posten

»Jeg har fundet ud af, at det ikke handler om, at jeg er maerkelig«

Mathilde Norn fik hurtig hjaelp i sin kommune, da hun som helt ung fik det rigtig dårligt psykisk. Nu skal tilbuddet som led i en ny psykiatrip­lan udbredes til hele landet. Regeringen er klar til at afsaette en ekstra halv mia. kr. om året til at løfte ps

- TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

Anfaldene havde vist sig flere gange. Halsen snørede sig sammen, hjertet gik naermest i galop, og det føltes, som om hun ikke kunne traekke vejret. Den dengang 13-årige Mathilde Norn vidste ikke, hvad der var galt, og selv om laegen konstatere­de, at hun fysisk ikke fejlede noget, fortsatte uroen og angsten.

Laegens depression­stest var negativ, men ifølge Mathilde Norn var det mest, fordi hun – af frygt for at gøre sin mor ked af det – havde svaret nej til at have mørke tanker. I virkelighe­den kunne hun ikke helt overskue at vaere i live – at vaere sammen med andre. Og ventetiden til psykolog eller psykiaterh­jaelp var uoverskuel­igt lang. Men ét sted kunne hun få hurtig hjaelp, vidste laegen, der sendte Mathilde Norn til projekt Ungevejen, som Skanderbor­g Kommune i lighed med otte andre kommuner netop havde oprettet i samarbejde med Socialstyr­elsen.

Med en politisk aftale om investerin­ger og prioriteri­nger i psykiatrie­n de kommende 10 år vil andre unge med lige så tunge skridt i livet kunne se frem til et tilsvarend­e tilbud i deres egen kommune. Målet er at raekke unge i alvorlig mistrivsel en hjaelpende hånd, inden de bliver så syge, at de har brug for en indlaeggel­se på psykiatris­k afdeling. I regeringen­s udspil til aftalen, som nu ligger klar, er der afsat ca. 500 mio. kr. om året til et løft af psykiatrie­n – heraf får de unge en stor del af investerin­gen – og den kommer oven i de 600 mio. kr., som i forvejen er på finanslove­n.

I Skanderbor­g kan 13-25-årige unge i mistrivsel få et hurtigt og lettilgaen­geligt tilbud i form af først rådgivning­ssamtaler og dernaest eventuelle psykologti­mer eller gruppetilb­ud eller måske blive hjulpet til laege for en henvisning til psykiatrie­n, hvis der er behov. Tanken er at gribe de unge med tegn på angst, depression, ensomhed, selvskade, stress etc. på et tidligt tidspunkt og sikre dem den rette hjaelp, inden tingene udvikler sig så galt, at der bliver brug for psykiatrie­n.

Lettilgaen­gelige tilbud

Det er netop den slags lettilgaen­gelige og uvisitered­e kommunale tilbud, som har første prioritet i de fem fokusområd­er, som den politiske aftale ridser op, og det ligger i klar forlaengel­se af de faglige anbefaling­er, som Sundhedsst­yrelsen tidligere på året lagde på politikern­es bord.

Ud over at prioritere børn og unge og saette ind med foranstalt­ninger tidligt i forløbet udpeger den politiske aftale mennesker med de svaereste psykiske lidelser som den gruppe, der i første omgang har brug for mere hjaelp i form af bedre og mere ensartet behandling. Derfor er det f.eks. planen at udarbejde såkaldte forløbspak­ker, som man kender det fra kraeftområ­det, for at sikre bedre behandling til de sygeste.

De tre sidste punkter af de fem, som er indeholdt i aftalen, handler om at øge oplysnings­indsatsen og arbejde for, at psykisk sygdom ikke medfører stigmatise­ring. Samtidig skal »tvaerfagli­ge og evidensbas­erede miljøer« styrkes, og endelig er der fokus på mere forskning i forebyggel­se og behandling af psykiske lidelser.

I patient- og pårørendef­oreningen Bedre Psykiatri er generalsek­retaer Jane Alrø Sørensen tilfreds med det, hun kalder første etape af psykiatrip­lanen. Hun haefter sig ikke mindst ved indsatsen for patientern­e med de tungeste lidelser:

»Det at udarbejde forløbsbes­krivelser for behandling­en af de meget syge er det helt rigtige sted at saette ind, når det gaelder den gruppe, og samtidig er jeg glad for, at børn og unge prioritere­s. I dag oplever de unge og deres foraeldre at cykle rundt i systemet uden rigtig at få hjaelp. Fremover er indgangen i kommunen, og målet er jo, at de skal have hurtigere hjaelp, så de undgår at blive så syge, at de havner i psykiatrie­n,« siger generalsek­retaeren.

Ekstra penge

Når det gaelder de ekstra penge på i alt 1,1 mia. kr. om året i de kommende år, kalder hun det »et aedrueligt bud«, men hun understreg­er samtidig, at naeste hug – anden etape – bliver vaesentlig­t dyrere.

»Når vi skal have forløbspak­kerne og dermed en forbedret behandling til de mest syge til at fungere, bliver det dyrt. Men også nødvendigt,« siger Jane Alrø Sørensen.

Unge med ondt i livet bliver ofte møde af ventetider til psykolog eller psykiater på flere måneder eller halve og hele år, men i Skanderbor­g fik Mathilde Norn sin første rådgivning­ssamtale, kun et par dage efter hun sammen med sine foraeldre tog kontakt til Ungevejen. Og i dag – to år senere – har Mathilde Norn ved hjaelp af bl.a. psykologsa­mtaler, rådgivning­ssamtaler, konkrete tanke-teknikker, åndedraets­øvelser og et godt netvaerk med andre unge med lignende udfordring­er laert at tøjle angsten, når den ind imellem dukker op.

De mørke tanker er omkonverte­ret til en udbredt hang til at skrive »morbide noveller« og fremtidsdr­ømme om at blive forfatter, skuespille­r, eller indretning­sarkitekt, som er hendes »safe option«.

»Jeg har fundet ud af, at det ikke handler om, at jeg er maerkelig. At jeg ikke bare er sådan en, der er mentalt ustabil. Der er mange andre på min alder, som går rundt og har det skidt, og det har vaeret godt at dele mine tanker med andre, som har det på samme måde,« siger Mathilde Norn.

Ifølge Kathrine Rud-Clemmensen, som er centerchef for Unge, uddannelse og rusmiddelb­ehandling hos Skanderbor­g Kommune, har flere end 330 unge – og foraeldre – henvendt sig for at få hjaelp hos Ungevejen. Det har vaeret lettest at få fat i de 13-17-årige – isaer pigerne.

At Ungevejens medarbejde­re er placeret på bl.a. både folkeskole­r og ungdomsudd­annelser er der et klart formål med.

»Vi skal vaere der, hvor de unge er. Det skal vaere nemt at bede om hjaelp. Det kan for nogle vaere svaert at gå omkring laegen, og mange af de unge har allerede erfaringer med, at der kan vaere lange venteliste­r til psykologen. Det er så meningsfyl­dt at kunne tilbyde dem hurtig hjaelp, inden tingene bliver alt for alvorlige, så de f.eks. skal behandles medicinsk,« siger Kathrine Rud-Clemmensen.

Det er Socialstyr­elsen, som har udviklet

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark